През януари доизплащат целевите помощи за отопление

* Общата сума за 5-месечния отоплителен сезон е 361 лв., траншът за първите два месеца бе изплатен през ноември * Общо 1115 заявления подадени в община Троян, одобрените са 909
Социални
ДО КРАЯ на януари ще бъде изплатен вторият транш от целевата парична помощ за отопление – за месеците януари, февруари и март. Сумата за 5-месечния отоплителен период е 328,60 лв. (по 65,72 лв. месечно) плюс добавка от 32,40 лв. (по 6,48 лв. месечно) заради увеличението на цената на тока или общо 361 лв. През ноември бе изплатен първият транш за месеците ноември и декември в размер на 134 лв., а до края на миналата година – и добавката от 12,96 лв. за двата месеца. Средствата се превеждат по сметка на правоимащите лица, като парите са предназначени за закупуване на твърдо/течно гориво (дърва, въглища, природен газ) или за погасяване на сметките за ток/парно.  Това научихме от и. д. директора на Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП) – Троян Димка Миховска. 

ОБЩО 1115 заявления за целеви помощи за отопление са подадени в община Троян за настоящия отоплителен сезон, което е с около 90 заявления повече от миналата година, поясни г-жа Миховска. 909 от молбите са били одобрени, а 206 (почти 20%) – отхвърлени. Причините за отказите са различни: по-висок от допустимия диференциран минимален месечен доход за отопление (гарантирания минимум, умножен по съответния коефициент за различните възрастови и социални категории); продажба на недвижима собственост за над 3900 лв. в последните 5 години; сключен договор за предоставяне на собственост срещу гледане/издръжка; наличие на фирма на свое име, без значение дали е работеща.

ЦЕЛЕВАТА помощ за отопление бе въведена с наредба РД-07-5 от 16 май 2008 г. на Министерството на труда и социалната политика. Насочена е към социално слаби лица и семейства, които за предходните шест месеца имат доход по-нисък или равен на определения от държавата диференциран минимален доход. Право на помощи за отопление имат и лицата с намалена трудоспособност, лица по майчинство, безработни и др.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ей, сега мангалите ще живнат! Песни и кючеци от Балабанския завой!...:) :) :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |