Кой има право на безплатни винетки

* Заявленията за безплатни винетки се подават през цялата година в съответните социални служби * Срокът на социалните оценки от ТЕЛК е с 5-годишна давност и след изтичането му трябва да подадете заявление за нова оценка
Социална политика
ЛИЦАТА с 50% и повече инвалидност имат право на безплатна годишна винетка за един лек автомобил - тяхна или съпружеска собственост. Безплатна винетка могат да получат и лица, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средното им образование, но не по-късно от 20-годишна възраст (от 1 юни 2014 г. отпадна изискването за предоставяне на копия от акта на раждане на децата).

ЗАЯВЛЕНИЯТА за получаване на безплатни винетки се подават през цялата година в съответните социални служби - за община Троян това става в Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП) - Троян на адрес ул. „Д-р Спас Бояджиев” 10. Заявленията са по образец, като към тях се прилагат и документи от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от свидетелството за регистрация на автомобила, застрахователната полица „Гражданска отговорност" и личната карта/паспорта. Винетките се получават след обработка на документите - в рамките на определен срок. Досега броят на подадените заявления за безплатни винетки в община Троян е 524 (Ловеч - 1216, Априлци - 12).

ОТ РЕГИОНАЛНАТА дирекция „Социално подпомагане” (РДСП) - Ловеч напомнят, че за хората с увреждания, притежаващи пожизнени експертни решения на ТЕЛК *, срокът на социалните оценки е с 5-годишна давност и след изтичането му е необходимо да бъдат подадени заявления за изготвяне на нова социална оценка. За нашата община заявленията се подават в ДСП - Троян, а за община Априлци - в изнесения офис на ул. „Васил Левски” 104, кв. „Центъра”.

Т21

д-р Петър Москов
* ТЕЛК-овете (трудово-експертните лекарски комисии) да бъдат премахнати, тази идея лансира вчера, 15 януари, пред здравната комисия в парламента министър Петър Москов.

„Няма нужда от ТЕЛК. Няма нужда от това специален вид медик, който има задължението да не работи друго, да се занимава с това нещо. Няма причина лицензиран лекар със специалност, с определен стаж, който може да диагностицира, може да лекува и може да проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза за това в каква степен това заболяване ви инвалидизира”, коментира д-р Москов.

„Оттам нататък не е работа на лекарската експертиза да оценява какви са индивидуалните социални нужди на този пациент. Можеш да бъдеш без око, без крак, с тежък диабет и при всички тези основания да си с 60% инвалидност. Ти имаш специфични социални потребности и социалният работник трябва да ги идентифицира”, поясни здравният министърът.

(цитатите са по www.mediapool.bg)

5 коментара:

Възмутен... каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ей, това от Общината да се вземете в ръце че вече цяла събота ни можем да се оперем, ни да си сготвим, да ва ева и о профаните нещастни!

Анонимен каза...

В нашата мила родна картинка,бизнесмени взимат детски,собственици на работещи в тях фирми получават безплатни винетки,но всичко това след като са оперирани от срам и съответно бутнали това-онова на когото трябва.....и Т“Н.

Анонимен каза...

Винетки за шофиране по лунните кратери на Троян ли??!?!?!
Това е голяма наглост.
Първо оправете разкопките, маркировките и знаците. Чак след
това винетки.
И знам, че винетката е за цялата страна, но все пак е момента да споменем какво е тук.

Анонимен каза...

Аз съм на слидното мнение където идискват винетка е най лош пътя тя Донка къртицата ша на опрай като разкопае да не моо си вкарам колата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |