Кой има право на безплатни винетки

* Заявленията за безплатни винетки се подават през цялата година в съответните социални служби * Срокът на социалните оценки от ТЕЛК е с 5-годишна давност и след изтичането му трябва да подадете заявление за нова оценка
Социална политика
ЛИЦАТА с 50% и повече инвалидност имат право на безплатна годишна винетка за един лек автомобил - тяхна или съпружеска собственост. Безплатна винетка могат да получат и лица, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средното им образование, но не по-късно от 20-годишна възраст (от 1 юни 2014 г. отпадна изискването за предоставяне на копия от акта на раждане на децата).

ЗАЯВЛЕНИЯТА за получаване на безплатни винетки се подават през цялата година в съответните социални служби - за община Троян това става в Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП) - Троян на адрес ул. „Д-р Спас Бояджиев” 10. Заявленията са по образец, като към тях се прилагат и документи от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от свидетелството за регистрация на автомобила, застрахователната полица „Гражданска отговорност" и личната карта/паспорта. Винетките се получават след обработка на документите - в рамките на определен срок. Досега броят на подадените заявления за безплатни винетки в община Троян е 524 (Ловеч - 1216, Априлци - 12).

ОТ РЕГИОНАЛНАТА дирекция „Социално подпомагане” (РДСП) - Ловеч напомнят, че за хората с увреждания, притежаващи пожизнени експертни решения на ТЕЛК *, срокът на социалните оценки е с 5-годишна давност и след изтичането му е необходимо да бъдат подадени заявления за изготвяне на нова социална оценка. За нашата община заявленията се подават в ДСП - Троян, а за община Априлци - в изнесения офис на ул. „Васил Левски” 104, кв. „Центъра”.

Т21

д-р Петър Москов
* ТЕЛК-овете (трудово-експертните лекарски комисии) да бъдат премахнати, тази идея лансира вчера, 15 януари, пред здравната комисия в парламента министър Петър Москов.

„Няма нужда от ТЕЛК. Няма нужда от това специален вид медик, който има задължението да не работи друго, да се занимава с това нещо. Няма причина лицензиран лекар със специалност, с определен стаж, който може да диагностицира, може да лекува и може да проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза за това в каква степен това заболяване ви инвалидизира”, коментира д-р Москов.

„Оттам нататък не е работа на лекарската експертиза да оценява какви са индивидуалните социални нужди на този пациент. Можеш да бъдеш без око, без крак, с тежък диабет и при всички тези основания да си с 60% инвалидност. Ти имаш специфични социални потребности и социалният работник трябва да ги идентифицира”, поясни здравният министърът.

(цитатите са по www.mediapool.bg)

5 коментара:

Възмутен... каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ей, това от Общината да се вземете в ръце че вече цяла събота ни можем да се оперем, ни да си сготвим, да ва ева и о профаните нещастни!

Анонимен каза...

В нашата мила родна картинка,бизнесмени взимат детски,собственици на работещи в тях фирми получават безплатни винетки,но всичко това след като са оперирани от срам и съответно бутнали това-онова на когото трябва.....и Т“Н.

Анонимен каза...

Винетки за шофиране по лунните кратери на Троян ли??!?!?!
Това е голяма наглост.
Първо оправете разкопките, маркировките и знаците. Чак след
това винетки.
И знам, че винетката е за цялата страна, но все пак е момента да споменем какво е тук.

Анонимен каза...

Аз съм на слидното мнение където идискват винетка е най лош пътя тя Донка къртицата ша на опрай като разкопае да не моо си вкарам колата

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |