За поредна година – надпяване и пчелари на Беклемето

* Песента „България сме всички ние” даде старт на Националния пенсионерски събор надпяване; с „Ода за пчеличката” пък започна пчеларската среща „Север – Юг”
Традиции
Откриване на Националния пенсионерски събор надпяване на Беклемето, 23 август 2014 г.
Участнички в надпяването
И ТАЗИ година Беклемето бе сцена на традиционния Национален пенсионерски събор надпяване, който се провежда тук, сред великолепието на Троянския Балкан, за 21-ви пореден път (23 август). 72 състава участваха в сегашното издание, дошли от всички краища на страната: от Карловско и Сопот, Габрово, Севлиево, Плевенско, Стара Загора, Павел баня, Ямболско, Перник, Разград, от Пловдивския край, че и от далечните Смолян и Крумовград, разбира се - от Ловешко и Троянско. Организатори на проявата са Културният клуб на пенсионера в Троян и Община Троян, а изпълненията бяха оценявани от професионално жури с председател Весела Марешка - диригент на Дамския камерен хор при троянското читалище "Наука – 1870 г.”.

СРЕД ВИП гостите на събора бяха областният управител на Ловеч Милко Недялков, ловешкият градоначалник и наш земляк Минчо Казанджиев и зам.-кметът на Троян Поля Димова. Надпяването започна с песента „България сме всички ние” – написана специално за събора, и изпълнена от сборна формация от пенсионерските клубове в троянските села Дълбок дол и Борима.

Областният управител Милко Недялков поздравява пчеларите
ПЕВЧЕСКИЯТ събор както обикновено бе съпътстван от поредната пчеларска среща „Север – Юг”, събираща пчелари от двете страни на Балкана. А тя този път мина под знака на два юбилея – 80-годишнината на пчеларското дружество „Майка” (Троян), което е основен организатор на проявата, и 50-годишнината от началото на пчеларските събирания на Беклемето.

Йоана и Александра Калчеви изпълняват „Ода за пчеличката”
Зам.-кметът Поля Димова сподели любопитна семейна история
СРЕЩАТА започна с „Ода за пчеличката” в изпълнение на прелестните близначки третокласнички Йоана и Александра Калчеви от Троян; „Докато живи са пчелите, живот ще има в бъднините", бе запомнящият се финал на одата. При откриването се чуха и други твърде интересни неща. „Знае се, че който се запали от пчеларство - не може да се откаже. От цигари се отказват, от пчеларство - не",  областният управител Милко Недялков. Зам.-кметът на Троян Поля Димова пък сподели любопитен личен факт - че майка й получила като сватбен подарък от кумовете си два кошера и докато можела, ги гледала, но за жалост никой от семейството не продължил традицията.

Доайенът Стаю Караиванов
ПОЧЕТЕН гост на „Север – Юг” 2014 бе Стаю Караиванов, единственият жив участник в първата пчеларска среща преди 50 години, когато петима учители се срещнали при Карцовия бук и цял ден обсъждали проблемите на пчеларството. Тук бе и председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, който предупреди, че ако пчеларите в България не се обединят до 15 октомври, няма да могат да защитят интересите си пред Министерството на земеделието и храните, което готви промени в Закона за пчеларството. Традиционната лекция този път изнесе проф. Румен Вълчевски, а темата й бе за инфекциозните болести по пчелите в България; специалистът препоръча да се изгради Национална стратегия за борба с болестите по пчелните семейства и за профилактика.

По пресинформация на Ганчо Чурков, 
PR на Областна администрация - Ловеч

Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

Владо,абе ти като какъв се явяваш на надпяването,пенсионер-певач или пчелар ?

Анонимен каза...

Като кандидат депутатин и другарите го лансират пред твърдия електорат :))))

Анонимен каза...

Не бе,питам оти, рекох си, мое се е разпял по никое време! Те мъжете в една определена възраст са склонни да се наклоняват в различни насоки !Кой бере мед,кой не бере,кой пее...

Анонимен каза...

Владо - кмет, а братът не става и за чеп.

Анонимен каза...

Владо ще да е депутатин, ако го изберете де.....

Анонимен каза...

Братът с четка майстори рисунка,а ти 4-ти, ти си плюнка...

Анонимен каза...

Правилно са подбрани снимките. Старата либов към бкп ръжда не фаща
Нали така Генади

Анонимен каза...

Това нищо на Беклемето си е чисто комунистическа изява. Изядоха си гема да спрат надпяването в Орешак. И този ,,баш, шева на пенсионерите , другаря Станчев, може да е горд с това! Рапорт даден, рапорт приет!

Анонимен каза...

8 не дрънкай глупости,Беклемето не е Бузлуджа и няма да бъде никога!!!

Анонимен каза...

Вярно надпяването е една традиция и се посещава от не малко хора. Но за съжаление организацията му е слаба.А и Беклемето ако не са вилите и хижите запостя.Паметника се разграби.Това е срам за нас троянците.

Анонимен каза...

Много им подхождат тия жълти тениски ей..

Анонимен каза...

Към 10-ти
Най-голямото достойнство на надпяването,че то наистина стана традиция.
Но за тези години през които съществува,никога не е имало добра организация.Въпреки,че има известно израстване,развитие,Но ние винаги вървим след другите.И на инрернационално и на национално ниво.
За това не се получава както ни се иска.
А лично на мен не ми харесва струпването на толкова хора , а изпълнителите излизат да пеят като по задължение,протоколно.
Хората насядали в страни на сянка,А групите пеят на неуютната сцена.Единствената връзка между тях е само авторитетното жури.
Но ако това което ни събира е красотата на родния балкан,тогава всичко е наред.

Анонимен каза...

Доце,нали купихме сцена за 60 000 лева от оная варненката.
С европарите!Оти не я закарахте на Беклемето,ми я коландрите само на площада?

Анонимен каза...

Четейки хейтърските коментaри ми идвa дa зaплaчa. Троянскaтa злобa е с пъти по- силнa и от гaбровскaтa свидливост!

Анонимен каза...

Да са не задавиш само...

Анонимен каза...

Извинявaй ти хейтър ли си? A.a.a не! От Троян съм си ;)

Анонимен каза...

Какво е хейтър ?

Анонимен каза...

Пишете на български,че не разбирам какво ви мъчи.
Наистина критиките са от заядливи до напълно основателни.
Чета коментари по няколко теми в последно време и се чудя?
Вместо критикуваните да се замислят защо са критикувани,започват да се правят на обидени и велики.

Анонимен каза...

10 и 12 много сте прави. Що се отнася до Беклемето добре,че са вилите и хижите и зимата снега да привлече някои човек. Защо изоставихме паметника и позволихме да се ружи. Няма ли община и бизнесмени които да отпуснат пари да се ремонтира и да привлича хора.Които ценят и уважават историята ни.Я погледнете на връх Шипка как се поддържа, какви празници се правят и колко хора ходят там. Защо на Беклемето не стане така. Ние троянците не може да ценим и пазим това което имаме. Не може да се организираме и да правим празници. Всичко го правим до половината и затова все нещо ни куца. За съжаление имаме големи възможност, но нямаме желание.Без желание нищо не се постига и това което го имаме се губи.Много жалко.

Анонимен каза...

Жал ми става за умствената немощ и неграмотността ти !

Анонимен каза...

Голям вой за този паметник бе. Един приятел ме закара до един друг, на няма 1000 метра от него. Паметник от царство България представляващ могилка камъни и 1/3 част от счупена паметна плоча. Поне на нея има някаква информация интересна за хората...

Но за него ни дума, ни вопъл, ни стон...

А този чорапогащник какво символизира ??? Ако е съединението на северна и южна България ? поставете паметник на княз Батенберг, поне да знаят хората защо не им трябва турска виза, като минават оттатък Балкана.

Анонимен каза...

Ти си уникално тъп! По-лошото,е че не ти преди да го показваш и демонстрираш.Някога отварял ли си учебник по история,изобщо нещо свързано с историята на Троян?
Явно не си! Има два варианта: Или да прочетеш и да замълчиш от срам,или да се гръмнеш!

Да не познаваш историята на града си, да не познаваш историята на родината си...Жалко човече...

Анонимен каза...

Много се отклонихте от темата!
Все пак да поздравим медарите за кръглите годишнини,които отбелязаха.
А другите неща се виждат и с просто око.
Някои позабравени лица се появиха пак пред камерите.
Мъката,с която продължават да се правят организирани мероприятия,въпреки огромния човешки ресурс който се хвърля за това.
21 години не са малак период,през който можеше да се изгради не само традиция,но и качество
Предполагам,че малко от нас си спомнят първите години на този събор.Има такива,които не са вече между нас.Те вложиха много енергия за да го има.
Първите години всичко беше на тревата.Сега има сцена.
Ако тогава имаше сцена,сега наистина щяхме да сме там където трябва.И за това нека отговорните за това не се сърдят.От тях зависи да са няколко хода напред,за да може когато се случват нещата всичко да бъде на мястото си.
И тогава наистина ''злобните'' коментари ще бъдат единици и никой няма да им обръща внимание.

Анонимен каза...

22-ри, Ако има някой уникално тъп, то с гаранция си един от тях, след като не схвана иронията в написаното. Но за някои неща биле не е порасло, дори на Балкана. Няма и да порасте.

Анонимен каза...

И да ти кажа още едно нещо, има и един друг паметник в БГ, май построен в чест на NASA ?, мисля че беше на Бузлуджа?
Построен също от най-гениалните строители на паметници в света.

Анонимен каза...

Явно не си ме разбрал : ТИ СИ РЯДКО ПРОСТО СЪЩЕСТВО!

Анонимен каза...

Видно, че мозакът ти колкото една курешка, но и културата ти толкова !


Анонимен каза...

Тук става напечено!!!
26-ти и 27-ми , познавате ли се?Уж сте анонимни?
Ако не се познавате,запознайте се.Може и да се сдобрите.
Ах,тези паметници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Като се започне от центъра на Троян до билото на Балкана все нещо не е наред.Добре,че гумите на колелото на Ваню Хаджийски са от бронз,че и те щяха да омекнат!

Анонимен каза...

nyakoi moje li da spodeli ot kade se poyavi tazi Polya Dimova.Bashta i (bog da go prosti) ne beshe li na vremeto nachalnik na Policiyata,a brat i e Ürof.Iöiya Dimov

Анонимен каза...

Добре е коментарите да бъдат по темата.
Но при нас всичко е по темата,защото темата е как да се оправим.
А оправянето като че ли става все по трудно и невъзможно.
29-ти,досещам се за отговора на въпроса ти.
Избираме едни хора,те назначават други хора и така,до края на света.
Роднините не са от особено значение ако човека става и си върши работата.
Но тук дали е така , не знам?

Анонимен каза...

Да така е 29.Баща и беше шеф на милицията, но не можах да разбера брат и по какво е професор.Той беше много умен и талантлив.Завърши със златен медал гимназията.,отпрез1968г.отличен математик и изключително скромен.Баща и не беше за тази работа, полицейската.- тих и скромен човек без да парадира със служба, както някои след него, пенсионира се с нетърпение.Друг също изключително ерудиран началник началник и отличен юрист беше Станю Бороджиев.Дано да е жив и здрав.Той много не се натягаше през онова време на началниците си , даже се противопостави на една просташка заповед и му видяха сметката висшестоящите..Но след него какъв натегач дойде и от платен комсомолски секретар от фабрика за тави и тенджери стана криминален и там нагоре нагоре,че на Бороджиев на мястото, та 20 години и сега отново се тъкми да става кмет.Да ни е жив и здрав!

Анонимен каза...

Informaciya za 31.Brat i e profesor po matematika i raboti v BAN.Edin dostoen i prekrasen chovek!!!!Umen i talantliv.!!!Vipusk 1968god-Iliya Dimov Iliev .Tazi lichnost mojeshe da napravi neshto za troyanci,no,eto,malko sa horata,koito go poznavat poradi negovata skromnost. Iliya da si jiv i zdrav.
(tvoi nabori)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |