Модерно предприятие за преработка на арония откриха в Калейца

Пенка Цочева
* Собственичката Пенка Цочева: „Горди сме, че сме от първите стопани, които отглеждат арония и планински лимон в България”
* Финансирането - с подкрепа на европейската Програма за развитие на селските райони чрез МИГ – Троян и Априлци
Инвеститори

МИНАЛАТА сряда (20 август) в близкото до Троян с. Калейца бе открито ново модерно предприятие за преработка на арония и производство на прясно изцедени плодови сокове. Проектът се финансира по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР) чрез МИГ – Троян и Априлци, мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, по която се подпомагат микро-, малки и средни предприятия, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Откриването на новото предприятие, с. Калейца, 20 август
Продукция от новото предприятие
Арония
А ЗАД ВСИЧКО това стои известната бизнесдама Пенка Цочева, която е родом от Калейца, и една от фирмите й - „Арония алайф агрикалчър” ЕООД (в началото на годината друга фирма на г-жа Цочева – „Мултиимпекс” ЕООД, произвеждаща строителна химия в базата си в с. Орешак, спечели Годишната национална награда по здраве и безопасност на труда в категорията предприятия с до 50 наети лица). Именно собственичката преряза лентата на новото предприятие в Калейца, като пожела много здраве и успехи на екипа си и заяви амбиции за разрастване на бизнеса и откриване на нови работни места.

ИЗГРАЖДАНЕТО на преработвателния цех в Калейца е предшествано от създаването от „Арония алайф агрикалчър” ЕООД на насаждения от 5,5 акра (около 22 дка) с арония и още толкова с т. нар. планински лимон (познат и като японска дюля), смятани за най-здравословните плодове в света.

„ГОРДИ сме, че сме от първите стопани, които отглеждат арония и планински лимон в България, и правим всичко по силите ни да организираме и други производители на арония в една общност, която споделя ценностите на здравословния начин на мислене и живот. Общност, която в даден момент ще може да се похвали с това, че пише нова страница в здравословното селско стопанство в България”, коментира Пенка Цочева.

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Искам да използвам възможността да изкажа благодарности на г-жа Донка Михайлова и екипа ѝ ,за откриването на новото предприятие !

Анонимен каза...

Брaво нa тези предприемчиви бългaри! Дaно всичко е плод нa ентусиaзъм и упорит труд, a не серия от дебели връзки.Пожелaвaм успех нa нaчинaнието и дaно продуктите Ви бъдaт мaксимaлно естествени, a не пълни с рaзни знaйни и незнaйни елементи от Менделеев ;)

Анонимен каза...

Цветослав Петров:
Браво! Успех!

Анонимен каза...

Ето това се вика хубава новина. Как искам всички новини по вестници и телевизия да са такива. Успех.

Анонимен каза...

Голямо предприятие с една изтормозена машина която само ще съсипва Аронията .Защо не кажете колко Арония съсипахте миналата година и как се изложихте със Бутилките които изгърмяха и ви ги върнаха та да ги сварите на ракия за да имате пари да си платите заплатите на Ромите които ви лижат Гъзовете.

Unknown каза...

Аронията има много ползи, като някои от тях са:

1. Вкусен източник на антиоксиданти
2. Бори се срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане
3. Плодовете на аронията съдържат йод и фенолкарбонови киселини, които лекуват заболявания на щитовидната жлеза
4. Помага за здравето на уринарния тракт
5. Антисептични свойства – мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод – влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).
6. Бори се с паразити, бактерии и вируси, спомага за по-бързо оздравяване от грип и настинки
7. Има aнтирадиационен ефект – необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони, телеманиаци, и в условия на други радиационни лъчения.
8. Мощен антиоксидантен и мутагенен ефект – от 3 до 5 пьти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Унищожава свободните вредни радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалният състав на клетките. Успешно може да се ползва в комплекса от мерки за борба с раковите образувания.
9. Тонизиращ ефект: повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разтройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.
10. Противоалергичен ефект – благоприятен при различни алергични реакции. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм. Най-подходящ за бременни, деца, диабетици, активни спортисти, ползуващи големи количества изкуствени стимулатори
11. Подсилва паметта и подпомага концентрацията
12. Стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво
13. Способства за производството на така наречения добър холестерол, HDL
14. Осигурява на организма полифеноли и витамин P. Получените резултати през четирите години на производството на сок от плод арония ни дават основание да твърдим, че това е една от най-високо витаминозните изцяло плодови напитки, предлагани както на българския, така и на международния пазар.

Анонимен каза...

Nomer 5 ti kato si tolkova otvoren zashto si anonimen....gulvotiq gulvotiq ta gulvotiq...Da poqsnq samo che parite ne sa otpusnati po-nikoq programa Gospoja Penka Cocheva e dala polovinata pari a drugata e zela nazaem ot durjavata nishto ..Poznavam q lichno mnogo dobre...Stiga se prefurcunvali neshtata s gluposti koito neznaete....I da minalata godina imashe problem s aroniqta no tova che sa izgurmeli sa pulni gluposti do predi skoro imashe kashoni pulni s shisheta s sok ot aroniqta veche gi nqma ne sa gi furlili ...Troqnskata zavist i prostotiq krai nqma... Jaroslav Kukerski

Анонимен каза...

Ярооо, Ярооо, много си неграмотен, а в толкова училища се пробва да учиш...

Анонимен каза...

ЛЮБОМИР ДРЕНСКИ:

БРАВО И УСПЕХ!

Анонимен каза...

илиян пеевски пак разлая кучетата!
http://lovechmedia.com/novini/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81/

Анонимен каза...

Гледайте си работата и да ви спори! Не обръщайте внимание на злобарите и мързеливците, които цял живот си живуркат и нищо не правят, а само мрънкат...анонимно, че даже ги е страх да мрънкат явно! Успех, късмет и коректни партньори,че ще ви трябват! Да е жива и здрава Пенка Цочева,че е помогнала на много хора!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |