12-тият Празник на билките

* Рекордна масовост, 1300 литра от вълшебния чай, Елица и Стунджи, червенокосата „адреналинка” от „Господари на ефира” - съводеща, благослов от Ловчанския владика, партиен шеф, евродепутат и шотландска група сред гостите, оркестърът на
 Бойко Брегович
На Айдушкото сборище
Водещите - "адреналинката" Пепа Ялъмова (вляво) и Деси Вутова от троянския музей
И НА 12-ТИЯ Празник на билките, планината и туризма на Айдушкото сборище под Беклемето (28 юни) времето бе чудесно – слънчево, топло, празнично. Както е било винаги досега – предния ден/дни може да вали като из ведро, дори сутринта преди началото може да е смръщено и лошо, но удари ли часът, слънцето грейва. Благословия свише! И явен знак, че билковият ни празник - свързан с Еньовден (провежда се в последната събота на м. юни) и създаден от големия ентусиаст и радетел за развитието на туризма в нашия край Даниел Сираков заедно с троянското сдружение „Съвет по туризъм”, чийто дългогодишен председател бе Стела Карамфилска плюс съучастието на Община Троян – ще го има. Че празникът върви уверено напред го доказа и рекордната масовост – макар да нямаме точна статистика, смело можем да кажем, че тази година хората бяха повече от всички досегашни издания.

Част от оркестъра на Бойко Брегович (вляво)
Водещата пристига с АТВ
Владиката Гавриил и кметът Михайлова приветстват гостите
Съводещата пристига на кон и с конен ескорт
КОЕ БЕ ПО-СПЕЦИАЛНОТО на настоящия Празник на билките, планината и туризма 2014? Ще започнем с една липса - дългогодишната и обичана водеща Краси Коларова този път не бе на „диригентския пулт” (от известно време тя живее със семейството си в Германия) и липсата й се усети. Но пък сегашните водещи бяха две, и то неслучайни: ерудираната познавачка на българските обичаи и традиции Деси Вутова, уредничка в троянския Музей на занаятите; и лъчезарната червенокоса „адреналинка” от телевизионното шоу „Господари на ефира” Пепа Ялъмова, която, както разбрахме, има троянска връзка – дъщеря е на сериозния инвеститор в нашия край, редовен спонсор на Празника и вече втора година председател на споменатото сдружение „Съвет по туризъм” Николай Ялъмов. Съводещите пристигнаха на зелената „сцена” по запомнящ се начин: Деси – моторизирана, с АТВ (моторна четириколка); а г-ца Ялъмова – яздейки на кон и с конен ескорт. И нещо, което ще се помни – духовият оркестър „Заедно” на Бойко Ковачев от Троян; изпълненията им разлудуваха кръвта на младо и старо, а някой на микрофона находчиво ги сравни с Горан Брегович (оркестърът на Бойко Брегович, си е нашата закачка и нашето голямо „Браво!” – бел. Т21)

СЪБИТИЕТО, както си му е редът, бе открито от кмета на общината Донка Михайлова. „Скъпи троянци, гости и приятели на Троян, радвам се, че за пореден път сме тук на Айдушкото сборище заедно. Всяка първа събота след Еньовден тази поляна ни събира, събира ни любовта към планината, слънцето и билките, която празнуваме на Еньовден. Искам специално да благодаря на нашите партньори от Съвета по туризъм – за енергията, която влагат в отбелязването на този ден. Радвам се, че всяка година сме все повече и повече”, каза в приветствието си градоначалникът. Организаторите и всички присъстващи бяха поздравени и от Ловчанския владика дядо Гавриил, пристигнал специално, за да благослови събитието.
 
Вълшебният чай от 22 билки се лее на корем
Участнички в конкурса за най-хубав венец
Най-дългият гирлянд от билки и цветя - 6,70 м
На сцената - Елица и Стунджи
ДРУГ СЪЩНОСТЕН момент – и този път празникът се опря на няколкото свои „слона”, даващи му облик през годините. Най-напред – уникалният, неповторим и незабравим чай от 22 билки (осигурени от фирма „Билек”), правен по специална тайна рецепта на Недка и Матьо Матеви от Троян и лял се безплатно и на корем. Над 1300 литра от вълшебната напитка са се уварили и изпили този път, научихме от организаторите, доста над миналогодишното рекордно постижение от малко над тон. После - конкурсите за най-красив венец и най-дълъг гирлянд от билки, цветя и треви, брани саморъчно в района на Айдушкото сборище; сега участниците бяха твърде малко – вероятно имаше повече желаещи, но не се престрашиха. Победителите – в конкурса за венец спечели Елена, следвана от Евдокия и Детелина, три чаровни тийнейджърки; а в конкурса за гирлянд – групата на Минка Павлова от Пенсионерския клуб в с. Ломец, чието дъхаво творение бе дълго цели 6,7 м.; тяхна подгласничка стана плевенчанката Димитрина Цанкова, с далеч по-скромен като размери гирлянд (1,4 м), но пък много по-пъстър и с повече билки. Да не пропуснем – както и досега наградите в двата конкурса осигури Теодора Дудева, директор в козметичната фирма „Орифлейм”. И още – дежурната атракция от немузикален тип; сега спортна – демонстративни изпълнения на възпитаниците на прочутия троянски клуб по джудо и самбо „Чавдар” (ръководен от Николай Матев), събрали овациите на възторжената публика. И накрая, но не по значение – гостуващите изпълнители, този път „гвоздеят” бе звездното дуо Елица и Стунджи; а след тях народният певец от Родопите Иван Дяков.

Съпартийци - Красимир Каракачанов и Даниел Сираков
Шарената, симпатична и много усмихната група от Шотландия
НЕКА СПОМЕНЕМ и два любопитни акцента сред гостите. Забелязахме високо политическо присъствие в лицето на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов и новоизбрания депутат в Европейския парламент от същата политическа формация Ангел Джамбазки (което не е случнайно, тъй като главният организатор г-н Сираков е предводител на троянските войводи – бел. Т21). Впечатление направи и една симпатична шарена чуждоземска група – десетина весели и много усмихнати младежи от Шотландия, доведени на Айдушкото сборище от съгражданката ни Велислава Чилингирова, представител на екосдружението „Деветашко плато”. За обичайните екстри е излишно да казваме – шатри, скара, бира, дългото хоро, веселбата... До догодина!

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:

26 коментара:

Анонимен каза...

Нaполовинa тaзи рaботa ми приличa кaто нaшумялaтa песен нa Ицо Хaзaртa ,, Трябвало да почвам да спирам да се усирам,
пък аз туй нещо абсолютно не го разбирам.
Надуха ми главата тез дъртаци прости,
добре, че таз вечер съм канен на гости.
Да ядем кюфтета, вино да са лей,
ти няя ли да пускаш нова песен - ей къде е.

Запомни едно - хип - хопа ми, е много по-добър от хип - хопа ти " Нищо лично към никой ;)

Анонимен каза...

А на мен простотията ти ми прилича на оная приказка за принцесата и кандидатите ѝ, които трябвало да я впечатлят с изказ и интелект :

Следващият бил рапър:
- Йо… - и си отишъл, за повече мозък нямало.

Нищо лично,нали ?

Анонимен каза...

Нищо, прaв си. Но не зaбрaвяй,че в моето имa смисъл, a в твоето селски инaт дa се изкaжеш ;)

Анонимен каза...

Нещо не те схванах първият....да не си употребил от сабаален бе мен???Я бегай удари едно шкемпенце с биричка и тогаз се пробвай пак да коментираша празника на Айдушкото сборище.....Поздравления за организаторите!!

Анонимен каза...

Явно толкова разбираш за какво плямпа Хазарта.Тъпанар !

Анонимен каза...

Страхотен празник, най -масовата проява в Троянско,БРАВО!!!

Анонимен каза...

Най-хубавия, най многолюден и най-весел празник от няколко години насам. Освен споменатите вече участници запомнящ се беше и концерта на Иван Дяков най-вече с това, че на неговите песни се извиха най-многобройните хора. Всичко казано за празника е самата истина с едно изключение.Едва изпития чай е 1300 л.Проста сметка - трябва да има 10 казана най малко по 100 л, или тези котли на огъня са само бутафорни. Пък и чая чак "по специална рецепта" не беше.За да има в него 22 билки цветът му трябва да бъде наситен, а ароматът плътен със специфично ухание. Предлагания беше леко топла водица /може да е пък разреден до 1300 л., което пък значи че на всеки се пада по по-вече от 0,5 л. Аз пих бира. беше чудесна/

Анонимен каза...

Селяндурия до шия

Анонимен каза...

Немити бабички, мръсни медници изобщо ГЪЛВОТИЯ ДО ШИЯ.

Анонимен каза...

Бау-бау!За 2 дни,3 пъти изскимтя,нямаш сили за повече...

А.Стоева - Председател на НЧ"Просвета-1920" каза...

До г-н Генади Маринов
Незнам защо никога не се спомена, че Духова Музика "Заедно" с ръководител Бойко Ковачев е към НЧ"Просвета-1920" гр. Троян. Може би на някой не му е удобно,или не му харесва, че в едно малко квартално читалище се сформира тази музика. Никой до сега не попита за начина на създаване на музиката, за пътя по който се стигна до тук,за трудностите с които се преборихме, за това с какво желание и хъс свирят тези момчета, за отдадеността на ръководителя, за това кой и с какво помогна за да е реалност музиката, за това кой и как ни подаде ръка.......... И една малка поправка - не духов оркестър, а Духова Музика "Заедно" е името на бандата на "Бойко Брегович"

Анонимен каза...

Анелио,ай стига рева.К'во искаш,медал за храброст ли?Всички в тази държава ревете за признание,баси комплексираните хора !

troyan21 каза...

До №11 (Анелия Стоева):
Здравейте, г-жо Стоева! Ценя и се радвам на подвига ви, Вашият личен и на група съмишленици, да съживите читалището в кв. "Велчевски" - първо сградата, после дейностите и духа. Случилото се с малкото читалище е голяма работа и (ни) дава самочувствие, браво, пожелания да сте все такива (дейни, находчиви, духовни, амбициозни) и да не се изморите по пътя напред. Но едно нещо не разбирам, по принцип и в конкретния случай. Какви са тези читалищни напъни (забелязвам ги и при другото, централното троянско читалище, а и изобщо) всяка дейност и дейностчица да бъде маркирана и похвалена?! Наистина не разбирам?! Браво за това, че сте подкрепили и насърчили и подкрепяте и насърчавате духовата банда "Заедно" на Бойко Ковачев-Брегович, поздравления! Но за мен лично, а и за Т21 винаги най-важното нещо са били личностите, те правят всичко, те са същината на нещата (а не читалища, партии, организации и тем подобни масовки). Дано съм бил ясен.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Г-н Маринов, бихте ли попита ли г-жа Михайлова, въпросната Анелия Стоева, която е държавен служител в отдел "Местни приходи" на община Троян, дали днес, 3-ти юли е в отпуск или е на работа?!

Анонимен каза...

Благодарим на 7 за дадената оценка?.Така трябва, но уважаема/и лично те каним да дойдеш догодина да контролираш количеството доставена вода. налята в казаните. Добре е да се информираш детайлно за всичко по което изказваш мнение.Приемаме мнението ти само за чая, защото хората които чакаха нямаха търпение и водата в един от казаните не беше вряла.Винаги сме внимавали чаят да не бъде много силен, защото отварата от 22 билки може да не се отрази добре на някой от консуматорите.Да приемаме,че един 500 л казан е много атрактивен,но не можахме да открием по -големи.Ако ни осигуриш такъв казан с удоволствие ще се радваме на помоща ти..
До девети - моля конкретно!: Предлагаме ти догодина да ти предоставим не един килограм сода ,а два, за да измиеш казаните и да покажеш как трябва да изглеждат съдовете отвън и отвътре сложени на директен огън с толкова много билки или донеси твоят казан.Колкото до мръсните бабички, да беше застанал на входа и да пропускаш само къпани бабички.От сърце ти пожелаваме вечна младост!
ЗА ТРИНАДЕСЕТИЯТ ПРАЗНИК ПОКАНВАМЕ ВСИЧКИ ФОРУМЦИ, ИЗРАЗИЛИ МНЕНИЯ ДА ДОЙДАТ И ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА НАРОДНОТО ВЕСЕЛИЕ!
От екипът, който пренеси над 1,3 т вода от резервоарите до огъна и от огъня до консуматорите и го разля в 3800 чаши, бутилки, термуси .......Заповядайте отново догодина!

Анонимен каза...

/-ми да беше си седял в панелката и да не ходиш по селяндурски простотии за да драниш злата си душица! На сила никой не е пратен там !.Имаше градски автобуси и айде ,да те няма, да не се срамиш!!!

Анелия Стоева каза...

До 14-ти - първо не съм държавен, а общински служител в отдел "Местни приходи и да може да попитате г-жа Михайлова, тя може да Ви каже, че аз от 07.2013 година съм в отпуск по майчинство, през който освен, че гледам детето си се занимавам и активно с читалищна и културно-масова дейност с което се гордея.

Анонимен каза...

Хубаво,е че се занимаваш,хубаво,е че се и гордееш.Но още по-хубаво би било,ако приемеш,че културно-масовата дейност се извършва по собствено желание,защото имаш възможност да отделиш от времето си безвъзмездно. Тогава ,комплексът за малоценност и неоценимост ще бъде преодолян.
До тогава писанките ти излизат,че са плод на болни амбиции ,породени от конфликт с АЗ-ът...Баси,колко съм умен!Я да си пия 'апчето.

Ралица Петрова каза...

Хубаво е да плюете, хубаво е да критикувате, не може да се зарадвате и на малкото, не може да оцените хората какво се опитват да направят, но защо всички сте анонимковци, защо не излезете с имената си, лесно е анонимно да се крием.......нали!!!!!!!! Хайде, че аз съм от по-глуповатите да отида да си изпия хапчетата.

Анонимен каза...

На тази Анелия болните амбиции са и повече от килограмите!!

Анонимен каза...

Виж сега,20-ти,да съдиш за човек по външния у вид,е меко казано повърхностно.В нормалните държави подобен род изказвания са подсъдими и обществото изобщо не ги толерира. На мен също не ми допадна изказването на Стоева,но не бих си позволил да я преценявам по този грозен начин. Изказването ти е абсолютно дискриминационно!

Вальо Балкански каза...

Който си го може го прави...Празник на народа ,да ,празник на народа по масов и атрактивен засега в Община Троян няма,който иска нека да опита.

Анонимен каза...

Ако бяха повече хората с болни амбиции, може би щяхме да сме се оправили до сега, но за жалост има само драскачи :)

Анонимен каза...

Опазил ни Господ от подобни мислители като теб (:

Анонимен каза...

А на Каракачанов смогнахте ли му с кюфтета ?Те наште воиводи по изяденото и изпитото се познават !

Анонимен каза...

Право думаш,25. Ангел, Ваеводата, зор мойш му насмогна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |