Иманяри напъплиха Беклемето

* Напъните – свързани с информация за открита от археолога Иван Христов римска наблюдателна кула от 3-ти век * Хубавата новина – държавата отпуска допълнителни средства за Состра
  
Хубава работа, ама троянска
доц. д-р Иван Христов, Состра
В РАЙОНА на Беклемето (Троянския проход) се е развихрила дива иманярска дейност, научи Т21. Активизирането е във връзка с информацията за откритата от нашия съгражданин и зам.-директор на НИМ – София – археолога доц. д-р Иван Христов, римска наблюдателна кула от 3-ти век. Обектът е с много голяма историческа стойност и е в включен в туристическия проект „Виа Траяна”, лансиран от зам.-министъра на икономиката Бранислав Ботев. За иманярските напъни са уведомени началникът на РУП – Троян гл. инсп. Марин Ичев и Община Троян. 

В МОМЕНТА доц. Христов е на археологическа експедиция по Черноморието, но от самия него по телефона научихме, че прекратява работата си там и до дни се завръща в Троян. Причината – да се започнат спешни спасителни действия на споменатата римска наблюдателна кула. „Съграждани, не съсипвайте ценните римски старини в нашия край! Никой няма да спечели, ако насила затрием античното си наследство. Това е наше огромно богатство и може да ни носи много ползи”, заяви археологът. И призова, ако някой има данни за иманярска дейност, веднага да сигнализира в полицията.

ДОЦ. ХРИСТОВ, който от години ръководи проучванията на римския комплекс Состра край Троян, смятан за античния предшественик на града ни, съобщи и една добра новина – че нашият обект е включен в програмата за допълнителна държавна субсидия за археологически разкопки през годината. Средствата се осигуряват от Министерство на културата и ще се добавят към заделеното от Община Троян и НИМ за разкопките на Состра през 2014 г.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Ами като искате иманярите да не знаят защо биете тъпан ?Умишленно е изтекла информацията към тях,за да минат със уредите,ако има нещо ценно да се прибере ,а после за археолозите каквото остане,но най често за жалост остават само древните зидове !

Анонимен каза...

Иван отново си прави реклама!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |