Приказката продължава - с вкус на боровинки

* Първият Фестивал на боровинките – хижа „Амбарица”, 25-27 юли; наредиха го сред 16-те най-важни летни събития за 2014 г.
 * „Пригответе лъжиците, мекиците от нас”
На хижа „Амбарица”
Хижа "Амбарица", 2014 г.
В НАЧАЛОТО на тази календарна година, в материала си „Страхотните хора, които се грижат за „Амбарица”, Т21 разказа за ремонтите, даренията и новия дух в хижата, откакто Емилия Гатева е нейният нов стопанин: поправен покрив, осветление чрез соларна система, проработило парно, вътрешни ремонти, много спечелени приятели и помощници.

Гледки: Котаракът Люк и неговата приятелка Мецанка
Борко - талисманът на "Амбарица"
Сутрин на "Амбарица" - кафе с боровинково сладко и черен хляб
КАКВО НОВО оттогава досега, освен че всеобщият любимец, котето Люк, се превърна в голям свободолюбив котарак? Продължава  реновирането на сградата - освежаване на фасадата и стаите, сериозен ремонт на тоалетните, дарено кухненско обзавеждане, подготвено за качване; всичко това – с незаменима доброволческа помощ. „Такива сърцати хора са най-ценното, което открих през тази първа година от стопанисването на хижата”, признава Ема. „Амбарица” окончателно се наложи като място за срещи на млади, креативни, алтернативни хора. В началото на юни например там се проведе тридневен уъркшоп на тема пейзажна фотография, след който останаха нови приятелства и прекрасен снимков фонд. А най-хубавото тепърва предстои.

В ПОСЛЕДНИЯ уикенд на юли (от 25-ти до 27-ми) на хижата ще се проведе Първият фестивал на боровинките. Той е резултат от мечтите и усилията на голяма група съмишленици и предвидената програма показва колко мащабно и ентусиазирано са мислили. Организаторите обещават: игри с награди; музика (Swing, Funk, Balkan, Ska, RockSteady, Afro Beat, Bossa Nova, Drum 'n' Bass), музика на живо; филмови прожекции на образователни, игрални и късометражни филми, фрийрайд секция; изпълнения на фолклорен танцов ансамбъл „Дивля” (читалище „Природа и наука – 1938 г.”, София) и гайди на живо; лекции на темите рециклиране, компост, екостроителство и др.; йога сесии. 

„Пригответе лъжиците, мекиците от нас”
И РАЗБИРА СЕ, боровинкови истории, боровинкови сиропи и сокове, боровинково сладко. Тече и рекламна кампания на събитието. Едни от организаторите, Freeriderz, разказаха за фестивала в предаване на Българското национално радио, а пътешественическият блог „Adventure Flair” е наредил Фестивала на боровинките сред 16-те български летни събития за 2014 година, редом с рок феста в Каварна, гайдите на Гела, фестивали в София, Варна, Стара Загора, на Беглика, Узана, Рила. За талисман на боровинковото събитие вече неофициално е обявен Борко, верният кон, пренасящ до „Амбарица” неща, които човек може и не може да предположи. На хижата се надяват на добра боровинкова реколта, подготвят се за направата на вкусно сладко и призовават: „Пригответе лъжиците, мекиците от нас”.

Т21

Първи Фестивал на боровинките

На хижа „Амбарица” в Троянски Балкан през последния уикенд на м. юли (25-27 юли 2014 г.)

В ПРОГРАМАТА
• Игри с награди, бране на боровинки, разпъване на бивак
• Музика на живо: Swing, Funk, Balkan, Ska, RockSteady, Afro Beat, Bossa Nova, Drum 'n' Bass и още много
• Кино: Фрирайд секция, образователни филми, игрални и късометражни филми
• Фолклор: Танцов Ансамбъл „Дивля”, гайдари
• Лекции: За рециклиране, компост, екостроителство и др.

ТРАНСПОРТ
С кола: Стигате до с. Черни Осъм, след което се движите 3 часа пеша по маркирана пътека
С автобус: Автобус до Троян и оттам с автобус до с. Черни Осъм, след което 3 часа пеша по маркирана пътека (разписанието на автобусната линия Троян – Черни Осъм е следното: в делничен ден - на всеки час, последният рейс е в 19:30 ч.; в събота и неделя – през два часа, последният рейс е в 19:00 ч.)
Споделено пътуване: Оставете съобщение на нашата страница във Фейсбук („Хижа Амбарица”), ако търсите място в кола или има място във вашата кола

Важно! Допълнителна информация ще публикуваме постоянно на страницата на събитието във Фейсбук: „Фестивал на Боровинките”

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Стопанката Емилия!

Анонимен каза...

Ot kolko chasa zapochva na 25 uli i bezplatno li shte e na 25-27 spaneto na hija ambarica

Анонимен каза...

На 25-27 всичко ще е безплатно,не само спането - всичко,що си носиш и що си водиш....Три в едно без да го има - що е то???Отговор - Троян!Защото вече има три туристически дружества,без да има,май,туристи....

Анонимен каза...

Къде ги видя тези 3 дружества ?

Анонимен каза...

Жалка картинка.Хубава хижа,която стана бастион за нарко зависими и интернет/фейсбук туристи.

бай Бочо каза...

5ти, ти май си от онези предните дето съсипаха хижата и щяха да я унищожат, а сега се хапете от яд, че новата Стопанка Емилия Гатева, Господ здраве да й дава и сили да си върши работата, връща старата слава на най-красивата хижа в Троянския балкана "Амбарица"! Амин!!!

Анонимен каза...

Не им издържат нервите на някой хора,бай Бочо! Злобата преминава в тотална излагация.Жалки същество си ти,5-ти!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |