Обсъждаха училищното здравеопазване

* Обезпокоително – Троян води в областта по заболеваемост на децата от пневмонии, бронхиална астма, алергии, сливици и гръбначни изкривявания * Д-р Венета Иванова (РЗОК) се чуди защо имаме толкова много пневмонии и алергии
Чичо Доктор
ОБЩИНСКАТА администрация в Троян организира дискусия по проблемите на детското и училищното здравеопазване, провокирана от внесения преди време в Общинския съвет анализ за здравословното състояние на децата и учениците в община Троян и последвалото решение за дебат по темата (11 ноември). Сред участниците бяха ресорният зам.-областен управител Цецка Димитрова, директорите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч д-р Цветолюба Генкова и на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Ловеч д-р Венета Иванова, общински съветници от постоянните комисиите „Здравеопазване и социална политика” и „Образование, спорт, култура и граждански организации”, директори на детски градини и училища, медицински специалисти от здравните кабинети и др.

НА СРЕЩАТА бяха дискутирани теми, свързани с качеството на училищното здравеопазване, взаимодействието на медицинските специалисти от здравните кабинети с общопрактикуващите лекари и с родителите за получаване на точна информация и изготвяне на анализ за здравословното състояние на подрастващите и т.н. А Валя Даскалова – главен експерт „Социална и здравна политика” в общинската администрация, представи сравнителен анализ на заболяванията сред децата и учениците в област Ловеч и отделно за община Троян, от който бяха направени интересни  и в същото време обезпокоителни  изводи; например – децата в община Троян, в сравнение с останалите общини в областта, са с по-висока заболеваемост от пневмонии, бронхиална астма, алергичен ринит, тонзилит (сливици) и гръбначни изкривявания, но пък процентът на затлъстелите е по-нисък (7% за областта, 4,9% за Троян).

РЕСОРНИЯТ зам.-кмет Поля Димова пък направи презентация на постигнатото в медицинското обслужване в детските градини и училищата на територията на община Троян. Стана ясно, че медицинско обслужване е осигурено във всичките 13 училища и 8 детски градини. Пряко свързан със здравето на децата е и фактът, че в тукашните детски градини е въведено единно меню, съгласувано от диетолог и кухненските блокове непрекъснато се обновяват в съответствие с нормативните изисквания. В тази връзка кметът Донка Михайлова припомни, че над 55% от храненето в Детската кухня в Троян се финансира от Общината и се поддържат цени, които са най-ниски на територията на Ловешка област. Общината поддържа над 50% дофинансиране на децата в детските градини, значително субсидира зелените училища и дейността на 17 лицензирани спортни клуба. Г-жа Михайлова обеща да се направи проучване относно възможността за създаване на сборни групи по лечебна физкултура.

По време на дискусията - Цецка Димитрова, Донка Михайлова, Поля Димова, Валя Даскалова
ДИРЕКТОРЪТ на РЗИ д-р Генкова  говори за контрола, който РЗИ осъществява и е свързан с имунизациите и епидемичните показания, наблюдение върху седмичните разписания при учениците и съгласуването им с храненето, оценка и анализ на здравословното състояние.  Тя обърна внимание на факта, че РЗИ няма механизъм за контрол  върху истинността и достоверността на информацията, подавана от общопрактикуващите лекари на медицинските специалисти, на базата на която се правят анализите. Директорът на РЗОК д-р Иванова обаче не скри учудването си, че в град като Троян, разположен в планината, има толкова много пневмонии и алергии; според нея е необходим по-задълбочен анализ за установяване на причините и тя се ангажира да помогне.

„ТРЯБВА да се опитаме да стигнем до истината за големия брой пневмонии и алергии при децата в Троян”, бе отговорът на г-жа Михайлова. Обяснение на неприятния феномен даде д-р Цветомила Дудевска – общински съветник и директор на специализираната Белодробна болница; мнението на специалиста е, че многото  пневмонии са резултат най-вече от ненавременно установена  вирусна инфекция, нелекувана бързо и по правилния начин, от задържане на вредни частици във въздуха поради специфичното разположение на града и масово допускане на болни деца в колективите и др.
   
Т21

12 коментара:

Анонимен каза...

На първо място стои проблема със замърсяването на въздуха през есента и зимата! Ползването на брикети е самоубийство!
Може би и разположението на града спомага за концентрацията на замърсяването. През зимните и мъгливи дни противогазите са необходимо помагало/до там сме я докарали/!
Винаги, при завръщането си в България през зимата имам сериозни здравословни проблеми–гърло, кашлица и произтичащите.
В една друга държава забраниха ползването на камините точно по тази причина–замърсяването на въздуха и завишена заболеваемост на горните дихателни пътища. При нас просто е невъзможно да се получи това, а и каквото и да е друго! Просто сме много бедни за да си позволим по–чиста енергия, за да се стоплим. Без добри доходи икономиката е неразвита, хората са болни и недоволни, децата също!!!
Друг проблем от наблюденията ми са некачествената храна с незнаен произход, и незнайно съдържание, а и с незнайно защо толкова високи цени на фона на заплатите от 300–400 лв.
И накрая, защо толкова късно откривате проблема, когато той е от доста години!? Защо обвинявате родители, че водят децата си болни в детската градина, та децата се разболяват именно там! Колко кв.м. площ се пада на дете в стаята за игра в детската градина? Правят ли се редовно–всяка година ремонти на стаите? Прави ли се почистване на стаите и тоалетните всеки ден с хлорини, или някакъв друг препарат в отсъствието на децата?
Извеждат ли се децата навън, дори и през зимата, когато не духа и температурите са подходящи?–Не, защото липсва персонал и една учителка не поема отговорността да изведе 25–30 деца сама!? Ала, и въздуха е мръсен!!!
Преди учебната година отидох и посетих детската градина, която щеше да посещава 4 годишно дете–беше доста занемарено, миришеше на прах и застояло, ремонт не се полагаше!?
Накрая, извън темата. Може ли 4 годишни деца, с помоща на учителката си да не подготвят празник за Коледа? Да, може в Троян! ЖАЛКО!!!

Анонимен каза...

Защо се чудите? Само един пример ще ви дам. Като мине човек в студеното време по обяд край НУ"Христо Ботев" ще види децата навън по блузки под големия орех. Вътре нямат право да стоят. Та как да са здрави???

Анонимен каза...

Тази година ще се родят 4500 бебета по–малко в България!

Анонимен каза...

Та,да споделя едно мнение и аз.Въпросната дискусия си беше от пусто в празно.Големи думи,приказки,обяснения-истината обаче е някъде там.Какво ядат децата в детската градина?Отговорът е уж задоволителен-три пъти седмично мляко-ама сухо,зърнени закуски-корнфлейкс,мюсли,готови закуски от хлебозавода.Поне млякото да е от пликовете,защото с тези измислени закуски децата си гладуват.Два пъти седмично пълнозърнест хляб-само че децата не го опитват.Та като ходят от ХЕИ в детските градини,да не гледат само листа с менюто,ами да влезат в кухнята и да погледнат в тенджерите.

Анонимен каза...

В крайна сметка, ако е истина написаното от 4–ти, си е престъпление даването на децата на сухо мляко, дори и на това с висока пастьоризация не е за предпочитане. Ползвах това в пликовете, което също има особен вкус за прясно мляко. От двата плика, които купих сутринта, след обеда от втория плик вече се беше развалило. Може би за по–лесно, и по–сигурно се ползва млякото на прах за децата.
Дават ли се на децата варени зеленчуци като гарнитура–моркови, брокольо, зелен боб, тиквички–надали! Краставиците са също добра гарнитура.
Пълнозърнестият хляб е за предпочитане, но е скъп!
Разнообразието на плодове–банани, круши, ябълки, портокалов сок и други цитрусови плодове?
Тестените изделия–водят до затлъстяване, и не дават необходимите витамини! Бисквитите, ако са пълнозърнести и с плодова захар са подходяща храна.
Хубаво е децата да се хранят правилно и пълноценно в ранна възраст, с биологично чиста храна защото това е основата и фактора за добро здраве и добри навици за следващите години, а и основата и фактора за здрави зъби, НО! Пари няма, нито в община Троян, нито хората имат доходи, с които да отговорят на нуждите на подрастващите. Питам!
Защо не разрешите на родителите да слагат кутия с някои неща, които не могат да се предоставят на децата в детската градина? Това е практика дори и в частните училища в нормалните държави.
Нека, ако децата наистина пият сухо мляко в детската градина, родителите да дават по–доброто–прясно, в къщи сутрин!
Децата в крайна сметка прекарват повече часове в детските градини–около 9–10 часа. Престъпление към детето е, ако храната е недостатъчна и непълноценна. Нека не се заблуждаваме, че правим нещо! Това заблуждение в следващите години ще ни излезе скъпо, а и дали ще имаме средства да го поправим, и дали ще е поправимо?
Генади, влез в една детска градина, надникни в менюто и кухнята, в програмата за занимания, играчките, какво подготвят децата за Коледа като програма пред родителите, какви са наблюденията на психолозите относно детското насилие на деца над деца дори и в тази предучилищна възраст, климата в семействата и отражението върху децата. Достатъчна ли е площа на стаите, в които се отглеждат децата в детските градини?
Много неща остават табу, и си крием главите в пясъка, но д.....тата са ни отвън, и в много случаи си плащаме за дяволъка!

Анонимен каза...

Поне 50% от лекуваните за пневмония нямат такава. Болницата взима средства по клинична пътека за пневмония. Така при бронхит се поставя диагноза пневмония и статистиката отива нагоре.Докторите са намерили вратичка.

Анонимен каза...

Мнооого специалисти и диетолози се навъдиха бе! Да е.. и прошляците му недоправени!

Анонимен каза...

7ми, понеже ругаеш е добре да знаеш и друго. То е: Кой каквото ми мисли да му се връща двойно! Честито 7-ми.

Анонимен каза...

Takaaaaaaaa няколко факта:започваме от яслата до поделението- на децата не се дава да пият вода,която пречиства организма, за да пикаят по-малко,когато са по голяма нужда се отварят прозорците,уж ,за да не мирише,а децата са потни и на другия ден болни!Детска градина до поделението-напудрена отвън,а вътре мухъл и влага,децата навън рядко се извеждат,особено най-малките,парното до дупка вътре 35 градуса,взимаш си детето потно и го извеждаш на - 5 примерно-разлика 30 градуса.Отделно медицинските сестри не си вършат работата,стоят като паметници,вместо за секунди да погледнат поне гърлата на децата! За децата на бизнесмените ,които дават пари за ремонти може и екстри-даване на лекарства през деня,за другите е строго забранено! Меню-супа риба с нищо вътре ,зеле на фурна и плод,че как да се затлъстее от това меню?! Да живее здравословното хранене! Децата като се вземат са умряли от глад и жажда!
Болница-кашля ли детето снимка,разчет на снимката пневмония!Може ли дете на 3 години 5 пъти в годината да има пневмония?!
За сметка на това в училищата вече децата нито се мерят,нито се теглят,нито се гледат за гръбначни изкривявания!

Анонимен каза...

Генади, влез в една детска градина, или във всичките, и размърдай застоялата вода! Заплатите са малки по всяка вероятност, но за това не са виновни децата! Ако в тази възраст децата не получат добра основа, после ще е късно. Родителите са принудени да работят, децата задължени да посещават детската градина/4 годишните/, престояват там доста часове, и ако не получава необходимото за душата и тялото, жалко, много жалко! Пораженията ще са огромни и непоправими! Но...ние сме богата държава, и може да си позволим да създадем едно повредено и болно поколение, и то не само едно!

Анонимен каза...

9–ти извика:–Царят е гол!

Анонимен каза...

Медицинските сестри и лекари са добре платени за работата която вършат ,т.е . нищо . Всичко което е нужно -имунизации , профилактични прегледи и
т.н. се извършва от личните лекъри и мед. сестри . Според мене е излишно харченето на пари за поддържането на тези звена в училища и детски градини

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |