Сливата наближава, за 21-ви път

* Празникът става фестивал, организатор е Общината, бюджетът – 15 хил. лв. * Като „гвоздей” в програмата се очертава кулинарната част
 * На сцената ще се качат Капанският танцов състав
 и ансамбъл „Пирин”
Предстоящо
ФЕСТИВАЛ на сливата ще е новото име на традиционния и записващ тази година 21-то си издание троянски Празник на сливата и сливовата ракия. Промяната на името ще е, за да се заяви устойчивост на провелия се в две части (през есента на миналата година и тази пролет) Български фестивал на сливата в Троян, финансиран с европейски средства чрез ОП „Регионално развитие” (353 хил. лв.), по който, както не веднъж сме казвали, имахме сериозни подозрения и забележки; но както и да е – важното е занапред събитието да става по-добро, по-шарено, по-наситено и да носи все повече туристически дивиденти на Троян. И още нещо – да не се допускат формални и симулативни дейности с едничката цел да се запълнят отчетите и приберат парите.

Група от НГПИ участва в дефилето, Троян, 2008 г.
Колоритни участници в дефилето, Троян, 2009 г.
ТАЗГОДИШНИЯТ сливов фест ще е в три дни (27-29 септември), като се запазва „двуделната” формула – в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, родното място на празника (1992 г.). Откриването ще е в късния петъчен следобед (27 септември) – с традиционното дефиле по главната улица в Троян, завършващо на централния площад, изпълнения на духовия оркестър с мажоретките, изложба на символи на фестивала и концерт на местни рок банди.

В СЪБОТА (28 септември) ще е купонът в Орешак – с познатите и винаги любопитни кулинарно-ракиджийски и сценични атракции, конкурси за най-добра домашна сливовица и най-добро мезе за ракия, базар. На същия ден веселба ще има и на троянския площад – с дегустации на манджи със сливи, казанка на открито, конкурси, включително за най-добра домашна сливовица, и т.н. Да не пропуснем – привечер публиката ще бъде зарадвана с концерт на известния Капански танцов състав от Разград.

В НЕДЕЛЯ (29 септември) е награждаването на победителите в конкурсите и тегленето на томболата за Голямата награда на Троян, голяма кулинарна изложба и конкурс за ястия със сливи и сливови производи, дело на готвачите на заведенията от т.нар. „Сливова лига”, бармански конкурс; и за финал – спектакъл на прочутия не само у нас танцов ансамбъл „Пирин” от Благоевград (в пълния му състав от 70 души). 

Кулинарни атракции, Орешак, 2011 г.
Вкусотии от кулинарния конкурс, Орешак, 2012 г.
И ОЩЕ за програмата. Като „гвоздей” на тазгодишния празник се очертава кулинарната част. Която освен с тематичната си сливова насоченост (ще се приготвят и оценяват ястия със сливи и коктейли със сливови питиета), ще има и солидна професионална подкрепа – кулинарното жури ще се ръководи от главния готвач на столичния „Хилтън” шеф Андре Токев, а барманското – от барман №1 на България и двукратен световен шампион Васил Колев, тук ще е и председателят на професионалната асоциация на сомелиерите у нас Михаил Марковски. И не на последно място – носи голям туристически потенциал и може да има значим принос в развитието на троянския „кулинарен туризъм”. Да допълним, че фестивалната барманска надпревара прави прощъпулник и че представените коктейли ще са със сливови и плодови питиета, производство на традиционния партньор на празника – „Винпром Троян”. Любопитна новост е и конкурсът за най-добра сливова градина в района, чиято цел е да поощри земеделците сливопроизводители.

ТАЗГОДИШНИЯТ Фестивал на сливата се организира от Община Троян в партньорство с НИХЗИ – Орешак, Народно читалище „Наука – 1870 г.” (Троян), Института за планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – Троян и „Винпром Троян” АД. Финансирането възлиза на 15 хил. лв., осигурени от общинския бюджет.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Можело вместо с 353 000 да става добре (та даже и по-добре) с 15 000...

Анонимен каза...

Може, след като си имаме вече сцена и реклама от миналата година сред гостите, които са останали много доволни.

Анонимен каза...

кои гости,кой ти каза,че са останали много доволни, от кое са останали много доволни?

Анонимен каза...

Предлагам заедно със сливовия празник да помислим и за състоянието на детските градини откъм играчки за вътре в детските градини, защото както ми се струва излизането навън е под въпрос поради липса на персонал. Така новите детски площадки не се използват пълноценно, децата стоят вътре и се чудят какво да правят, а времето им минава скучно!
Пари сигурно липсват и за блокчета, картинки за оцветяване, цветни моливи, пластелин, цветни листи за апликиране. Кога, ако не на тази възраст децата ще се научат играейки, кога, ако не сега ще научат за сезоните, с какво се отличават един от друг, с каква работа на полето е свързан всеки сезон, и много, много други неща. Задължават родителите да изпращат 4–годишните на детска градина, а условия за обучение по програми, действащи в нормалните държави няма, и както сме я подкарали в Троян няма да има никога. Пиенето на ракия е бизнес, който е печеливш, защото пристрастяването към всекидневно пиене на всеки 8–ми българин е факт, и се сетиха, че образоването на децата против пиенето на алкохол трябва да започне още в детската градина. Празниците са хубаво нещо, но когато се празнува заради пиенето на твърд алкохол, това си е чиста проба престъпление. Още повече в една държава, в която хората вече 25 години, а и от преди са подложени на непрекъснат стрес и безпаричие. Много от тях се стараят да удавят проблемите в чашата с троянска ракия, но последиците са още по–трагични.
С тези пари могат да се закупят помагала на децата и материали, и книжки за ползване в детската градина, а и качествени и безопасни играчки. Детето се учи чрез играта. Родителите са работещи–бедни и немогат да отделят и за детската градина, а децата са повече часове там.
Загубено време, което ще платим с неграмотността и незаинтересоваността на децата, с непробудено, или спряно любопитство, което трябва да се превърне в любознателност!
Трагично е, че децата в Троян намаляват, и ще намаляват със всяка измината година.
Честит да е празника на сливовото сладко/например/, на компота от сливи и т.н.

Анонимен каза...

Защо винаги се споменава само читалището в Троян.без активното участие и на някой селски четалища едва ли ще може да се проведе традиционното дефиле

Анонимен каза...

До 4-ти: Поне в нашата детска градина, още в началото, на първата родителска среща, се събират пари, които са за учебните помагала, но и за пластелини, боички, моливи.....Така че, едва ли на другите места в Троян е по-различно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |