Как започва новата учебна година?

* Донка Михайлова: „В един момент радикалната реформа
 ще бъде неизбежна” * Материалната база – готова, учениците намаляват с по 60 на година * Общината ще продължи да дофинансира маломерните паралелки
Звънецът бие
Донка Михайлова
КАК ЗАПОЧВА новата учебна година в община Троян? „Имаме пълна готовност. През изминалата седмица направихме срещи в четирите проблемни училища (в селата Дебнево, Врабево, Орешак и Черни Осъм – бел. Г.М.). Всички училища в общината ще започнат нормален учебен процес”, заяви на пресконференция в четвъртък (5 септември) кметът Донка Михайлова. 

Г-ЖА МИХАЙЛОВА каза още, че училищата в малките селища, които изпитват сериозни затруднения, ще бъдат подкрепени; „Тези училища дават живот на селищата, в които се намират”, бе кметската аргументация. След което обаче бе направено важно уточнение: „На този етап нещата остават непроменени. Но тенденцията е необратима и в един момент радикалната реформа ще бъде неизбежна. И колкото по-бързо, толкова по-добре, въпреки че в Общинския съвет се противопоставят да започне сега и се налага да дофинансираме някои училища”. С други думи, кметът не скри истината, че заради трайната тенденция на намаляване на учениците оптимизацията на училищната мрежа – т.е. сливането/закриването на училища, за което се говори от години и което на няколко пъти бе на ръба да се случи, но все някак се отлагаше по-скоро по политически и други външни причини, а не в името на образователния процес – тропа на вратата на община Троян. И няма как да не се случи. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

ОБЩИНА ТРОЯН е една от малкото общини в страната и единствената в нашата област, която дофинансира със собствени средства маломерни паралелки, за да може да протича нормален учебен процес, подчерта г-жа Михайлова. Но не се разбра дали задоволството (от този костващ доста социален жест) или разочарованието (от намаляващия брой ученици) преобладава в казаното. Стана ясно, че в последния момент е била допълнена до минималното ниво от 11 ученици, позволяващо дофинансиране от общинския бюджет според решение на Общинския съвет – Троян, и паралелката за планински водачи (след 8. клас) в СОУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм.

Иванка Джабраилова
ОБЩО 2740 УЧЕНИЦИ ще учат през новата учебна 2013/2014 г. в училищата (общински и държавни, общо 13) на територията на община Троян, научихме от шефката на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности” в общинската администрация Иванка Джабраилова. В двете предучилищни подготвителни нива (на 5- и 6-годишните) са записани общо 459 деца, като 357 от тях са в подготвителните групи в детските градини, а останалите 102 – в подготвителните групи в училищата. Първокласниците в общината са 236 и бройката е съизмерима с предишните няколко години. Реализираният прием след 7. клас е общо 7 паралелки – 5 професионални и 2 профилирани, а след 8. клас – 3 професионални паралелки; има е и една професионална паралелка задочно обучение (в ПГМЕТ - Троян). Лошото обаче е, че се запазва негативната тенденция на година учениците в община Троян да намаляват с около 60. За жалост няма сигнали за стопиране на този процес, коментира г-жа Джабраилова.

ДАЛЕЧ ПО-ОПТИМИСТИЧНО е положението с материалната база в троянските учебни заведения (училища и детски градини). Планираните летни училищни ремонти са изпълнени. По програма „Красива България” са изградени 6 детски площадки в две детски градини – ОДЗ „Мир” и ОДЗ „Буковец”; като предстои изграждането на още 6 нови детски площадки – в Ясла №1 и детските градини „Мир”, „Синчец” и „Здравец”. Важно е и това, че всички детски площадки в общината отговарят на новите изисквания за безопасност. Уреден е и въпросът с ученическия транспорт – до 15 септември ще бъде сключен договорът с външен превозвач за специализирания транспорт на учениците до 16 години. В готовност са и общо 5-те училищни автобуса, превозващи децата до средищните училища.

ТЪЙ КАТО традиционната дата 15 септември се пада в неделя, този път откриването на новата учебна година ще е на 16 септември, понеделник. 

Генадий Маринов

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Зрял социализъм
Реален социализъм
Развит социализъм
общо - 45 години
*
Реформи на прехода
Зрели реформи
Реални реформи
общо - 24 години
*
Следват:
Радикални реформи
Реформирани реформи
Развити реформи
общо - нови 21 години
*
След което другарите от БСП, ГЕРБ и присъдружните им партии обявяват - "Реформите се оказаха едно недоноШче"
От "реформаторския блок/кооперация" запяват - "45 години стигат, стигат, времетооо е наше, наше".
*
Мъдрият народ /предимно от цигани и все още не избягали аутсайдери/ се изправя пред следващото "ново" предизвикателство.
Оркестър свири "туш", мажоретки мятат царевични кочани.
БСП се преименува на БМСП /българска много социалистическа партия/ и наследник на БКП. За останалите наследници и възпитаници на БКП се сформира СГС /съюз на гербаджийските сили/.
Хан Аспарух и Цар Калоян продължават да се въртят в гробовете си като вентилатори.
На никой не му пука!

Анонимен каза...

"Все още не избягали аутсайдери"? Що не се инициализираш, да те видя какъв си инсайдър,а ?

Анонимен каза...

ами ти освен аутсайдер си и тъп абориген, който е неспособен да напише два реда, а коментиира други какво написали.

Анонимен каза...


ПАРТИЯТА НА "ЛЪЖАТА"
" Ще открием 250 хил. работни места - ЛЪЖА
- Ще възобновим строежа на АЕЦ Белене - ЛЪЖА
- Ще премахнем несправедливия данък лихва - ЛЪЖА
- Ще съберем милиардите, които ГЕРБ крадеше от контрабанда - ЛЪЖА
- Ще вдигнем минималната заплата на 500 лева - ЛЪЖА
- Ще стимулираме малкия и среден бизнес - ЛЪЖА
лъжи, лъжи и пак лъжи
плана с лъжите е изпълнен на 100%"

Анонимен каза...

Във България са родени от началото на 2013 до сега приблизително 34 000 деца. 80 % от тях са циганчета = 27 200. Българчета са 6800. Не зная какъв език да им препоръчам да изучават в училище - германски, английски или цигански ?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |