Право на отговор

* Общините могат да влагат средствата за основни ремонти само в сгради общинска собственост * Изненадана съм, че не знаете - църквата „Св. Параскева” не внася нито стотинка данък и такса смет
 в общинския бюджет

Относно:  Отвореното писмо на отец Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия и председател на катедралния храм “Св. Параскева”,
 до в. „Троян 21”


Уважаеми отец Марин,

ИЗНЕНАДАНА СЪМ от решението Ви да водим диалог по важни проблеми за Църквата и за общината с посредничеството на медиите. В моята практика като кмет на Троян  винаги съм предпочитала личния контакт с хората и мисля, че това е естественият начин за търсене на решения на проблемите за църквата и за
местната власт.  

ОТНАСЯМ СЕ С РАЗБИРАНЕ и уважение към поставения от Вас въпрос за ремонт на храма „Св. Параскева”. За съжаление, очакването Ви това да се случи със средства от общинския бюджет противоречи на Закона за общинските бюджети, съгласно който Общините могат да влагат средствата за основни ремонти само в сгради общинска собственост. Цитираният от Вас текст от Закона за вероизповеданията не касае средства за основни ремонти на чужда собственост, а субсидии. Тази законова разпоредба ограничава правото Общината да инвестира средства в  държавна собственост и е бариера за инвестиции в  училища, читалища, които са държавна собственост, както и в други важни за общината обекти.
 
СЛЕД ВАШЕТО ПИСМО от 17 януари 2013 г. проведох  разговор с Ловчанския митрополит по въпроси, свързани с ремонта и поддръжката на църковните обекти в Троянско и обсъдихме законосъобразен подход за действие. Община Троян направи обследване на 12 църковни храма на територията на цялата община и изготви количествено-стойностни сметки за нужния ремонт. В писмо до Дирекцията по вероизповеданията и до Ловчанска митрополия с изх. № 01-188/ 22.02.2013 г. отправихме искане за осигуряване на средства за извършване на неотложните ремонти за църквата „Св. Параскева/Петка” в Троян – 30 600 лв.; и за още 11 църкви в населените места на общината - 11 500 лв.

ПРЕДСТОИ МИ личен разговор с директора на Дирекцията по вероизповеданията. Вероятно си спомняте, че като народен представител точно по този начин успях да помогна със средства за спешен ремонт за храма.

ОТНОСНО поставения от Вас въпрос за данъците на църквата. Изненадана съм, че не знаете - църквата „Св. Параскева” не внася нито стотинка данък и такса смет в общинския бюджет. Данък недвижим имот и такса смет се внася в съответствие с Ваша декларация за  23 дка църковен имот (старото гробище). От тях 505 лв. са такса битови отпадъци за една кофа и  останалата част – данък.   

НАДЯВАМ СЕ, че в бъдеще ще търсим в пряк диалог решенията на важните  за  гражданите на общината проблеми и по този начин ще намираме по-добрите решения.
4 април 2013 г.

Донка Михайлова, кмет на община Троян
Начало

Още по темата:

53 коментара:

Анонимен каза...

Генади, ти много харесваш Донка, не само като кмет, това мнооого ти личи, но защо сложи тази нейна снимка от времето когато беше депутат - та тя тук прилича на типична лелка от комсола!

Анонимен каза...

А защо, госпожо Михайлова, още януари не отговорихте официално на Марин?
Човекът чакал, чакар па като не получил отговор пита публично.
Сега как можахте светкавично да отговорите?

Анонимен каза...

Не разбрахте ли , че тава е сайта на др. Топалова.

Анонимен каза...

Това какво означава? Че отговорът на кмета не трябва да се публикува защото се казва Донка Михайлова?

Анонимен каза...

О-о-о, писна ми! Това е един изкуствено създаден конфликт.

Анонимен каза...

Може и да се съглася с №5.Просто тоя народ български изтрещя. Марин много добре знае, че като народен представител тя много помогна за намирането на средства за църквата. В сегашния случай - веднага е започнала да действа по въпроса и което е похвално, направен е оглед и на църковните храмове в общината, защото те също се нуждаят от ремонт. И виждаш ли, ето го големия проблем - не бил получил отговор. Ами обади се, разговаряйте човешки и вижте какво можете заедно да направите, вместо да я питаш чрез вестник.

Анонимен каза...

Не е ли странно, че отец Марин не поставя въпроса за ремонт на църквите по селата, а само за троянския храм. Добре, че кметицата се е сетила за това. Скоро бях в храма в Старо село - и той се нуждае от средства не по-малко от троянската църква. Марин май не знае не само, че църквата не внася данъци, а и че е намесник за околията, а не само за Троян.

Анонимен каза...

Марин обаче знае, че колкото по-голям е кръста, овесен на шията му, толкова по-голяма е далаверата.

Анонимен каза...

Закон за общинският бюджет
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) В разходната част на общинския бюджет се предвиждат бюджетни кредити за финансиране на местни и делегирани от държавата дейности.
(4) С решение на общинския съвет делегираните от държавата дейности могат да се финансират допълнително и със средства от собствените приходи на общините и от изравнителната субсидия.

Анонимен каза...

Някой ще посочи ли член от закона за общинският бюджет с което да се потвърди написаното "..противоречи на Закона за общинските бюджети, съгласно който Общините могат да влагат средствата за основни ремонти само в сгради общинска собственост".
Очевидно г-жа Михайлова е разбрала ниското ниво на троянските журналисти и им пробута каквото си иска.

Анонимен каза...

По въпроса Михайлова даде обяснение и на заседанието на Общинския съвет. Значи ли, че се е опитала "да пробута каквото си иска" и на общинските съветници, сред които има хора, които са много наясно що е това общински бюджет?

Анонимен каза...

Това, че църквата не внася данъци означава, че ние внасяме вместо нея - не споря. Но това, че Марин иска да му внасяме данъци за имот, от който взима наеми вече ми е малко в повече. Всъщност защо парите от наемите не се влагат в ремонт на църквата. И за какво отиват тези пари?

Анонимен каза...

Полека-лека, кълбото започна да се разплита....

Анонимен каза...

Някой може ли да каже защо Марин не търси средства от Дирекция по вероизповеданията, че трябва Михайлова да му ги търси. И как се грижи за църквите по селата?

Анонимен каза...

Донка Михайлова лъже, като се оправдава, че няма законова възможност за помощ за църквата. Предполага, че тук четящите и пишещите са прости - и с право, голяма част от тях са такива. Но не всички! Донке, не лъжи! Имай страх от Бога!

Анонимен каза...

Народ без вяра е като дърво без корен, не след дълго умира и изсъхва. Именно в този етап се намира народът ни днес. Бавно, но сигурно умира всичко същностно, смислено и истинско. Ако и да се крепи още стволът, вътрешността му е пълна с гнилоч и мъртвичина. Това постига всеки народ, който се отрича от вярата на предците си и от техните завети с Бога-творец. Справедливи са Божествените закони, те повеляват проклетия, глад и смърт за отричащите се от своя Род и Родител, робство и безчестие за вероотстъпниците. Няма по голяма проклетия за един народ от това, да бъде оставен без водач и пастир, да бъде грабен, пояждан и убиван от вълци, чакали и хиени. Жалко, но това е вашият избор: Вие не искате БОГ да владее над вас, искате ДЕМоните да владеят над вас, защото това е истинският смисъл на ДЕМОкрацията - ДЕМОНОкрация.

Анонимен каза...

15-и, ако си некомпетентен и неразбиращ не прикривай това зад агресия и арогантност. Злобата в случая не помага.

Анонимен каза...

Не е баш така госпожо Михайлова, казано по троенски. Бъдете коректна и не се опитвайте да шикалкавите.Трябваше да кажете-не са предвидени подобни средства.Ако Вие искахте, можехте в проекто-бюджет 2013г., на община Троян да заложите средства за дарение на църквата. След като проекто-бюджета се одобри от ОС Троян става закон и тези средства спокойно можехте да дарите на църквата.Има си сметна палата с одити които ще проверят дали църквата правилно е разходила дарението. Друг е въпроса защо не сте го направили. Най- вероятно не сте искали или не сте знаели за тази възможност.Консултирайте се с Казанджиев и го потитайте за реда по който община Ловеч дарява средства за изграждането на храма в центъра на Ловеч.Насочвам вниманието Ви към нерагламентираното сметище на входа на Троян/точно зад табелата/ идвайки от с. Орешак. Троянския манастир е туристически обект, всички които го посещават виждат строителни и битови отпадъци. Излага ме се като граждани, а общината като администрация. Вземете незабавни мерки. И...госпожо Михайлова, нищо лично.Обществения интерес трябва да е на първо място.

Анонимен каза...

Госпожо кмет, имам предложение относно един друг обект, който е в центъра на града и е една голяма язва. Става въпрос за бившето лятно кино. Вярвам, че често минавате покрай това място и го знаете. Знам, че е частна собственост на "великата" бизнесменка Снежина Мичева, но опитайте се да разговаряте с нея. Вие, имам усещането, че сте дипломатичен човек и умеете да убеждавате хората. Направете опит. По-добре тези тенекии, които ограждат обекта да ги няма - да се подравни и затреви, отколкото тази гледка, която е сега. С уважение!

Анонимен каза...

19-ти, кметицата/ администрацията/ ако иска може да изпрати комисия и да обследва сградата. Ако комисията излезе със становище, че сградата е опасна то се издава заповед за премахване или поправяне и заздравяване.Въпрос на процедури нищо, че е в частен имот. Да ама дали кметицата иска това?Може да не минава покрай бившето кино, а и да минава може да не вижда това безобразие.Все пак кметица е и не може да види всичко, нищо че е на центъра на града ни.Предложение 19-ти-докато кметицата прогледне ти не минавай оттам и така няма да те дразни това безобразие.Нещо подобно като щрауса-скриваш глава в пясъка.....и проблема изчезва.С малко изключение, че кмет на община и общинска администрация не са щраус или поне не трябва да постъпват като щраус.

Анонимен каза...

Я, стига си се ежил, 20-ти! Сградата е толкова стабилна, че изобщо няма да падне и след 100 години. 19-ти е прав, че става въпрос за преговори. И защо предварително си настроен негативно?!

Анонимен каза...

Я стига сте писали глупости , сградата на киното се ползва за жилище от троянските бездомници . Ношес минах покраи киното около 02 часа и ги чух да си говорят покраи огъня които бяха напалили вътре . Като го бутне донкА в сградата на общината ли ще ги пусне да спят ? И другия ми въпрос е някои знае ли защо затвориха дискотека Шоко и сега младите хора само в Рояла ли ще се набиват при положение че вътре нормално могат да се съберат само 120-140 човека ?

Анонимен каза...

В сградата да си правят каквото искат. 19-ти има предвид това, което е около сградата. Наистина, наоколо - хубава градинка, отпред - хубав път, и насред Троян - нещо много грозно. Сега преди изборите върху тези разкривени ламарини, които ограждат мястото, ще започнат да лепят предизборни плакати и тогава става още по-голяма цигания. Хора като Снежана Мичева публично трябва да бъдат порицани.

Анонимен каза...

ХА НЕ Е ВИНОВЕН ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, ВИНОВЕН Е ТОЗИ КОЙТО МУ Е ДАВА.

КОЙ ПРОДАДЕ ЗА 80 000ЛВ. ЦЯЛОТО КИНО ПЛЮС ТЕРЕНА КЪМ НЕГО?
СНЕЖА МИЧЕВА СИ Е МНОГО ГОТИНА!

Анонимен каза...

Както е казано:една птичка пролет не прави.Няма ли самосъзнание у хората, който и да дойде за Кмет няма как да промени нрава на българина.

Анонимен каза...

21-ва, никой не се ежи.Администрацията не води преговори/удря на молби на някой си, че той не се грижи за собствеността си/, а разпорежда. Няма да ти изнасям лекция по ЗУТ, нито по ЗМСМА.Ако искаш да видиш как се ежа-направи салатка/ракията от мен/, сложи бели нови чаршафи, изкъпи се и....свирни да идвам.Негативно настроен ли съм за това предложение според теб драга?

Анонимен каза...

Просто си простак... нищо повече! И едно малко уточнение, 21-ви съм и не подскачай сякаш някой ти е бръкнал отзад.

Анонимен каза...

24-ти, кой на кого продал, свършен факт. Ако може нещо да се промени ще е добре, защото "готината" Снежа е толкова готина, колкото ти си "мистър" България! И това нещо там стои повече от 10 години и за да не стои още толкова - трябва да се действа.№19 повдигна този въпрос и веднага се появиха от умник по-умник. Мисля, че от Общината ще обърнат внимание на този въпрос, както решиха неща чакащи десетилетя да бъдат решени.

Анонимен каза...

Общината ще обърне внимание , както обърна внимание на улица Македония. Общината не обръща внимание на собствените си заповеди. Има заповед на общината касаещи ремонти по улиците, че до три дни след даден ремонт , да се асфалтират изкопните работи.От месец има такъв изкоп в началото на улица Македония. Генади , моля те доведи Михайлова ,Енкин и Акимов да стоят един ден на тази улица и да видят какво е положението тук.

Анонимен каза...

Общината,сиреч кметицата,нито прави нещо свястно,нито ще направи.Навсякъде мръсотия и разкопани улици.
А за църквата как очаквате да даде пари комунист-неверник?Та тя спечели с гласовете на ДПС,вие искате православен храм да поправя!По-скоро джамия ще вдигне,че онея рязаните са тъпи продажни копелета,за едничката държавна заплатица са готови на всичко,а на нея такива хора й трябват!

Анонимен каза...

30-ти ти си абсолютен простакел. Къде е мръсно? Къде не се мие бе простак недодялан. Ти какво искаш ми вземи поне си изтрий прозорците на дома. И това ли искаш кмета да ти го свърши. Ми недейте да си изхвърляте боклуците по пътя. Малко мозък трябва в тези птичи глави.

Анонимен каза...

На Троян му трябва кмет хирург, който да изреже злокачествените тумори Енкин и Акимов от обс.
Сега Троян има кметица - специалист по козметична хирургия, която може само да ви направи по един фейс-лифтинг - като боядиса някоя сграда, запълни някоя дупка, купи някой часовник, или пък направи някоя комисия от свои хора против мечки стръвници и прочие...
Пациентът с рак е обречен и с фейс-лифтинг на гибел, ако не се появи някой с скалпел.
Партизанин по партизани не стреля!

Анонимен каза...

Знайно е, че комунистите са безбожници...Самото влизане в разговор с комунист е грях. Те всички са представители на Антихриста и не е редно, особено свещенослужители да контактуват с тях. Това, че застаряващият град (съсътоящ се предимно от пенсионери) са си избрали представител на кървава, атеистична и човеконенавистна партия за кмет- си е техен проблем... Но тази комсомолска секретарка, която някога е гонила младите хора от Църквата, да стои далеч от нея...! Комунистическият "бог" се намира в мавзолей на Червения площад. Да върви там да се кланя ! Долу ръцете от Църквата ни, другарко Донке ! Тя не е Ваша !

Анонимен каза...

Обръщението към ставрофорен иконом Марин Божков,и въобще към свещеник от неговия ранг (сан) съгласно каноните на БПЦ е "Ваше Високоблагоговейнство", ма другарке Донке ! Вярно е, че като комунистка-безбожничка няма откъде да ги знаеш тези неща, но в такъв случай не се занимавай с Православната ни църква. Комунистическото робство не успя (въпреки усилията на партийни и комсомолски секретари като тебе) да я унищожи. Сега само тя ни е останала като надежда. Не я осквернявайте с болшевишките си кървави ръце !

Анонимен каза...

Вярно, че прахолякът и мръсотията от зимата се валят по улиците. Миналия ден като духаше вятър, въздуха беше "видим". Но аз нямам надежда да се почисти града. Миналата година пак беше мръсотия. Като падне сняг, покрива чат-пат. Като се стопи и изсъхне, че като блеснат ония ми ти прахоляци, сажди, пясък и пепел, и тъй, чак ... до другия сняг:(((

Анонимен каза...

Към последните драскачи - то май е един, но няма значение. Като говорите за мръсотия и немиене, вие в Троян ли живеете? Още през март започна миенето на улиците. И понеже живея на "Симеон Велики" мога да кажа, че започнаха да я мият от 6ч. сутринта. Разликата в графика даден във вестника беше само 2-3 дни. Отделно вървеше камион, в който събираха и хвърляха събрания на купчини пясък и боклуци. Просто, хората си вършат работата. Айде и вие си гледайте вашата - поне колкото тях.

Анонимен каза...

34-ти, личният ти лекар не ти ли е препоръчал да отидеш на психиатър?!

Анонимен каза...

32,33 и 34 господине, явно си много, ама много "набожен" човек и вещ в църковните дела. От такива като тебе човек да се пази!И ще ти кажа защо - ако беше наистина вярващ човек, не би писал и говорил за друг с толкова злоба и ненавист без да го познаваш. А в това съм убеден, защото Михайлова не може да има за познати подобни субекти като теб, доколкото я познавам като човек, готов да помогне на всеки. Като чета това, което пишеш, ми се

Анонимен каза...

Да, №33, църквата не е на Донка. Ама тя намери парите когато беше депутат и трябваше спешен ремонт на храма."Негово Високоблагоговейство" не помни ли? Както ще ги намери и сега.

Анонимен каза...

38-ми,От такива като тебе човек да се пази!
Защо лъжеш, че 32-ри, 33-ти и 34-ти са един и същ човек ???

Анонимен каза...

Защото трябва да си пълен глупак, за да не го разбереш - от километър си личи.Това не е лъжа, а мое мнение. Не те карам да се съгласиш с него, но това не значи, че лъжа. Даже ще отида още по-далеч - дали някой освен отец Марин знае, че обръщението към него е "Ваше Високоблагоговейство"?! Сещай се какво искам да кажа........

бай Бочо каза...

Обръщението към мен пък е "Ваше Благородие", но жена ми ми вика "Пияница, с пияница такава!". Какво да се прави, няма уважение в днешно време ;)

Анонимен каза...

Ха, ха, това ми хареса!

до 38 каза...

Да, наистина другарката Донка ли е Цонка ли е, кметицата де, не може да има познати като мен , защото аз комунистите не ги причислявам към човешкия род !

Анонимен каза...

Боклукът си е боклук - какво да правиш! Той мирише отдалеч! Разбра ли, представителю на човешкия род?

Анонимен каза...

Когато стане въпрос за ремонт търсите държавата а когато прибирате парите от кръщавки .погребения и тн не споменавате нищо от гледна точка на печалби и самоиздръжка.Никой не дава отчет за тия постъпления.

Анонимен каза...

Тука е пълно с комуняги ! В държави като Гърция (където навремето си избиха комунистите и не допуснаха Червения Дявол) такива дебати са невъзможни...Защото е ХРИСТИЯНСКА държава...А ние ще си останем комунистическа, поне докато има червени пенсии (и роми) да гласуват !

Анонимен каза...

Леле, 47-ми, ти си бил "истински " християнин!!! Да му се доповръща на човек от такива "християни" като теб.

Анонимен каза...

Маринка, ходиш ли още да се връткаш по прашка и ланец на басейна в хотела на Пламен? Иначе ти ходи да си набожен де...Амин!

Анонимен каза...

I blog quite often аnd I gеnuinely appreciate
yоur сοntent. Youг article has reallу peaκed my intеrest.
I will book mark youг ωebsite аnd keep сhеcking for new dеtails аbout oncе a week.
I subscribed to your RSS feеԁ too.

Feel frее to visit my homеρage; payday loans

Анонимен каза...

Както винаги при коментарите темата изпростя и се отплесна в ебемпосока/наво дума, за по-простите да си запишат/. А темата е, че Михайлова ЛЪЖЕ, че е незаконно финансирането/дарение/ на църквата.Михайлова, че 90% от пишещите тук нямат административни знания/капацитет му викат/ е ясно, но не ти прилича като кмет да лъжеш.Лесно и просто нали?

Анонимен каза...

51-ви, изразът е на северозападен диалект и е "отплесна се на ебемтистран" :)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |