Най-голямата троянска мартеница – пак в ОУ „Иван Хаджийски”

* Червено-бялата инсталация „а ла Кристо Явашев” е по идея на учениците Христо Баковски и Станислав Кордоловски

НАЙ-СТАРОТО троянско училище и наследник на прочутото възрожденско Жълто училище – ОУ „Иван Хаджийски”, за пореден път посрещна Баба Марта по по-необикновен и артистичен начин. Както и в предишни години ученици и учители съвместно сътвориха най-голямата троянска мартеница. Този път обаче знакът на пролетната пробуда не се състои от традиционните две фигурки, а представлява своеобразна арт инсталация на открито. 

И ПО-ТОЧНО – в „мартеничка” са превърнати двете внушителни иглолистни дървета на самия вход на училището, чиито стволове, около 3 метра в основата, са обвити в червено и бяло и приветстват всички, влизащи в школския двор или минаващи покрай него. Тук трябва да отбележим, че идеята за мартенската „опаковка” в стил „а ла Кристо Явашев” е на две момчета с разностранни таланти – компютърния магьосник Христо Баковски от 6.а клас и вълшебния музикант, майстор на пианото и флейтата Станислав Кордоловски от 5.а клас.

ОТДЕЛНО във фоайето на училището има подредена изложба със „стандартни” мартенички, ученическо творчество, като и тук си личи многото артистизъм и сръчност на момчетата и момичетата от ОУ „Иван Хаджийски”.

Т21
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА 

Съжалявам, че трябва да го кажа. Но така не бива! Централният вход на ОУ „Иван Хаджийски” - точно пред радостната мартенска арт инсталация, на метри от бюста на патрона Иван Хаджийски и непосредствено под транспаранта, гордо обявяващ 140-годишнината на училището – е олепен с… некролози. Бог да прости мъртвите и поклон! Но, казвали сме го и друг път, не е този начинът да се почита паметта им, като се кичи със скръбни вести всяко свободно местенце; в случая – централния вход на едно училище?! 

Генадий Маринов

8 коментара:

Анонимен каза...

Голяма, обаче грозна. Аз нямаше да се сетя, че това е мартеница, ако не беше 1.03 .....

Анонимен каза...

Пфууу, егати тъпата мартеница. Че то не прилича на такова, бе хора!

Анонимен каза...

Най-старото, но и най-западналото и ето го резултата...

Анонимен каза...

оставете мъртвите да почиват в мир...срамота!!!

Анонимен каза...

Прекрасна идея! Горда съм, че съм учила в това училище и ми е много тъжно, като виждам опитите то да бъде компрометирано, заради интереси към терена на които се намира. Би било срам за троянци, ако допуснат това да се случи.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, смятам, че забележката Ви е абсолютно неуместна!

Анонимен каза...

А пък аз смятам, че е уместна забележката на автора. Никъде по света няма такова безобразие (не само такова, де) - да се лепят на всевъзможни места некролози. Навсякъде си има места, определени за това! Наистина е грозна гледка и създава неприятно усещане, както у всеки нормален гражданин, така и у децата, които всеки ден минават от там. Все пак, както е казал авторът, това е централният вход на училище!

Анонимен каза...

Историята се повтаря.На входа на ОУ Христо Ботев се вееше един скъсан некролог.След коментар от моя страна дали е нормално да позволяват такива "украси" ми отговориха, това е бивш учител..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |