„Загорче” в Троян на 3 март

* Концертът на звездите от Стара Загора е в големия читалищен салон, начало – 11:30 ч., вход свободен

ПРОЧУТИЯТ детски фолклорен ансамбъл „Загорче” от Стара Загора ще изнесе концерт в Троян на националния ни празник 3 март (неделя). Домакин на събитието е троянското читалище, началото на концерта – 11:30 ч., вход свободен. Кои са „Загорче” и защо казваме – прочути? Отзивите за скорошно тяхно участия в Лондон ще обяснят. 

„ДЕТСКИЯТ ансамбъл „Загорче” изнесе три великолепни концерта в Лондон. Ансамбълът за втори път посещава столицата на Англия и беше посрещнат с бурни овации и изправена на крака публика от българи и англичани.” „Загорчетата подлудиха англичаните на Фестивала на Темза. Благодарни сме, че отново дойдоха при нас в Лондон, за да ни отворят душите с песни и танци от България и да ни захласнат с динамиката и таланта си.” „И на трите концерта нямаше минутка без овация, бравурни викове, ръкопляскане в такт и с апломб. Това е едно уникално събитие, на което всеки трябва да присъства!” Това са малка част от отзивите  за турнето на „Загорче” в Англия преди година.

РЪКОВОДИТЕЛЯТ на  ансамбъла Венелин Кръстев споделя, че англичаните не могли да повярват, че тези деца не са от специализирано училище. Танцьорите и музикантите от „Загорче” пресъздават българските фолклорни традиции с най-чист детски ентусиазъм, но и с невероятно умение, което ги поставя наравно с най-големите професионални танцови ансамбли – и може би в тази „двойнственост” се крие изключителният им успех.

*****

Лично мнение
Очаквай неочакваното...

Ценка Мак, приятел и сътрудник на Т21, е лекар по образование и е прекарала години в Обединеното Кралство. В момента със семейството си живее в България.

Ако някой например ми беше казал преди много години, докато бях студентка по медицина, че един ден ще стоя на сцена и ще пея по фестивали и турнета, никога нямаше да му повярвам. Но такива вълшебства се случват и аз съвсем случайно един ден се оказах на репетиция в Лондон във вече споменатия в Т21 Лондонски български хор.

Съпругът ми, който дойде да ме придружи, си носеше вестник - да се забавлява, докато аз с любопитство се включих в репетицията. Но когато диригентката Десислава Стефанова влезе и когато нейният глас се понесе във всемира – той, моят английски съпруг, бе омагьосан до такава степен, че не само забрави вестника, но на следващата репетиция и той се присъедини към пъстрата многонационална група от хористи, пеещи български народни песни под ръководството на Деси. Гласът на Деси Стефанова е уникален. Toй озвучава и филми, между които „Троя” (Troy) с Брад Пит и „Непорочната кралица” (Virgin Queen). Казвам това, защото Деси е започнала творческата си кариера именно в ансамбъл „Загорче. Ансамбълът, който съществува вече 36 години, изнесъл е 1510 концерта в страната и чужбина пред около 1 650 000 зрители, а след два дни, на националния ни празник 3 март, ще гостува в Троян 

Какво прави представленията на „Загорче” незабравими и ефектни? Най-напред - включването на оркестъра в хореографията и това, че децата сами свирят, пеят и танцуват. Характерно за ансамбъла е, че в него може да постъпи всяко дете, което иска да се включи. Прослушване няма. Важно е само желанието. Децата на „Загорче” не са специално подбирани. Техният  музикален ръководител и хореограф Венелин Кръстев вярва, че ВСЯКО дете има неограничен потенциал и той никога не връща деца, които имат желание. Хореографията също е уникална, тъй като тя отразява характера на децата и се различава от стандартната хореография. Тя е  създадена с помощта на децата и отразява тяхната жизненост, спонтанност, радост от живота, игривост и непринуденост.

Остава и ние, жителите на Троян, да се присъединим към многобройните почитатели на „Загорче” у нас и в чужбина и да изживеем заедно с тях радостта от танца и красотата на българската народна музика. Това е една възможност всеки родител да подари на детето си незабравими мигове, които да го вдъхновят…

Ценка Мак

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |