Авторска изложба за 3 март

* Дочо Николов:  „Използвам случая да благодаря на хората от Троянския музей и лично на директорката г-жа Авджиева, които подкрепиха идеята ми за тази изложба” * Две важни участия на РК „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян - Априлци) 
 
ТУКАШНАТА СТРУКТУРА на Национално дружество „Традиция” – Регионалният клон (РК) „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян - Априлци), председателстван от Христо Калистерски, се подготвя за две важни участия на националния ни празник 3 март.

СУТРИНТА – в 9:30 ч., ще се включат в тържеството край с. Балканец, при паметника в подножието на Троянския проход, където са погребани костите на руски войни, загинали при щурма на прохода през свирепата зима на 1877/78 г. Групата от РК „34-ти пехотен Троянски полк” ще осигури почетния караул, а участниците ще са в опълченски, руски и четнически униформи. Събитието има и по-тържествен смисъл, тъй като честването на 135-годишнината от Освобождението на България съвпада с 55-годишнината от откриването на паметника край Балканец, вдигнат с руски средства.

ВТОРАТА ИНИЦИАТИВА на патриотичния клуб всъщност е лично дело на един от дейните му членове – офицера от троянското поделение Дочо Николов. Г-н Николов, с подкрепата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), е подготвил документална изложба, посветена на 135-годишнината от освобождението на България и мястото на Троян в онези славни, но и драматични събития. Изложбата е разположена в централната сграда на музея и ще я открие авторът й, начало 11:00 ч.; а освободителната Руско-турска война, открила пътя към новата българска държавност, ще бъде представена както с документи и снимки, така и с автентични материални знаци. Посетителите ще могат да видят униформа и сабя на руски солдат, участник в сраженията и автентични войнишки вещи, осигурени с любезното съдействие на Панорама „Плевенска епопея” и Историческия музей в Плевен.

„НА ТРИ ГОЛЕМИ ТАБЛА съм представил обща информация за Освободителната война 1877/78 г., действията на Троянския отряд на ген. Карцов и участието на троянци във военните действия. Използвам случая да благодаря на хората от Троянския музей и лично на директорката г-жа Авджиева, които подкрепиха идеята ми за тази изложба и без чието съдействие тя нямаше да се осъществи”, коментира пред Т21 Дочо Николов. 

Т21 

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

В 13:00 часа протест на центъра - да си върнем България!

Анонимен каза...

ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ.

С уважение,

Светлозар Стоянов, гр. Шумен.

Анонимен каза...

Да махнем Енкин и Акимов от Ощинския съвет!Да заличим тези хора от обществения живот на града ни. Всеки ден е загубен, за нас,ако не искаме и настояваме това да се случи. Да го направим!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |