Акад. Георги Марков: „Балканската война е освободителна война!”

* „Тази война е връх като народопсихология, защото от освободени ни превръща в освободители” * Кемал Ататюрк: „Вашето образование победи нашата неграмотност”

Акад. Георги Марков в Троян, 31 октомври 2012 г.
ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ историк акад. Георги Марков бе гост на Троян в навечерието на Деня на народните будители (31 октомври). Поводът – 100-годишнината от Балканската война (1912 г.), чийто признат изследовател и познавач е акад. Марков. Посещението на учения бе по покана на общинската администрация.

НИКОЙ В ЕВРОПА по онова време не вярва в победата на балканските държави над Турция – 26-милионна империя на три континента, вековен владетел на Балканите, с армия, въоръжена с немско оръжие и обучена от немски специалисти. Но българската войска прави на пух и прах прогнозите и само за три седмици стига на 40 км от Цариград, за 48 часа превзема „непревземаемия” Одрин, надделява при Люлебургас, Чаталджа, Лозенград…, взима 60 000 пленници. 

„КАТО ЧУЯТ „българи”, моите войници бягат”, тези думи на Махмуд Мухтар паша, внук на султан Абдул Азис, цитира акад. Марков. Припомнена бе и оценката на тогавашния британски финансов министър Лойд Джордж: „Вие (България) сте първата цигулка на Балканите”. Както и признанието на френския министър на войната Етиен Милеран, че българската армия е „най-добрата в Европа” и  „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.

НО ИСТОРИКЪТ припомни и една друга констатация от онова време, на писателя Стоян Михайловски, че ние, българите, сме „освободен народ, но не сме свободни”. И именно Балканската война, категоричен бе акад. Марков, ни помага да преодолеем този тежък национален комплекс: „Тази война е връх като народопсихология, защото от освободени ни превръща в освободители”. Българските победи в Балканската война имат и друг голям резултат – превръщат България в геополитически фактор в региона, с който всички трябва да се съобразяват.

АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ не пропусна да подчертае ролята на 19-те български генерали, начело българската армия през Балканската война - всичките родени преди Освобождението, но имащи самочувствието на победители, без което успехът ни не би бил възможен. „Ние тази империя ще я смажем за три седмици”, заявява един от генералите герои в Балканската война – Радко Димитриев, и прогнозата му се оказва абсолютно вярна. 

Акад.. Марков и неговият приятел от Троян Христо Данов


ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОБЕДА в Балканската война има още един фактор – по това време България наброява само 4,5 млн. население, но е най-младата държава в Европа. И не само – освен млади, тогавашните българи са и образовани, България е държава, в която образованието е основна ценност. „Вашето образование победи нашата неграмотност”, признал Кемал Ататюрк, тогава майор от турската армия.

АКАД. МАРКОВ не пропусна да коментира и някои днешни политически моменти, съпътстващи отбелязването на 100-годишнината от Балканската война, освободила и присъединила към Майка България немалко български земи. Например отказът на общинските съветници от ДПС да подкрепят предложението за обявяване за почетен гражданин на Кърджали на ген. Васил Делов – герой от Балканската война и освободител на Кърджали. Историкът обяви, че това е срамен политически акт, в който прозира протурската нагласа за реабилитация на Османската империя. Прозира и синхрон с водената от 10-тина години неоосманска политика на Турция, чийто най-явен изразител е сегашният турски външен министър Ахмед Давутоглу.

НЕ БЯХА ПРЕМЪЛЧАНИ и конкретни имена на днешни български политици – например това на депутата и член на централното ръководство на ДПС Лютви Местан, който определял Балканската война като „спорна”, в съзвучие с турската теза, че Балканската война е „зло за Родопите”. „Балканската война е освободителна война!”, заяви акад. Марков. И с гордост подчерта, че е сред инициаторите на предложението всичките 19 български генерали от Балканската война да бъдат удостоени посмъртно с най-високото българско държавно отличие орден „Стара планина” (I степен).

Т21

13 коментара:

Иванко източноправославен българин, антикомунист, анти ДПС каза...

Големи патриоти сме били тогава. "И твойто име само кат мълвяха , умираха без страх" Позволявам си да цитирам Вазов. Поклон пред героите. Не по-малко са ни нужни и такива умове като Академик Марков.Да си възвърнем самочувствието. А името на онзи турчин по-горе даже не споменавайте, ще повърнете.

Анонимен каза...

Пълна подкрепа за коментара!

Анонимен каза...

До кога една инсталирана от комунистите етническа партия с измислен "десидент" и сътрудник на ДС ще продължава да бъде в България легална?


Анонимен каза...

Това мекотело Лютви Местан за какъв се има, че да определя Балканската война за спорна, сигурно за голям разбирач.От плазмодии като него не се очакват коментари.

Анонимен каза...

Поклон пред нашите деди герои! Кога паметникът на загиналите за Майка България ще заеме полагащото му се място в центъра на Троян, там където благодарните им синове са го построили ?????

Анонимен каза...

Бог да прости дядо Максим !

Анонимен каза...

Кво ме е.е някаква война преди 100години,интересуваме СЕГА,а положениетои е по тежко и от турското робство,че сега ни управляват мутри и неграмотни дебили жадни за пари и власт,държавен рекет върху народа за всичко и всеки!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ми направи нещо за да го промениш положението бе 7-ми,преди 100 години хората не са били доволни направили са нещо.Ти какво правиш днес освен да се оплакваш,клавиатурна батка такава?

Анонимен каза...

Преди 100 години като не са били доволни....! Преди 100 години дядо ми се връща от Америка за да се бие за България. След 44 година му вземат няколкото декара земя, кравата и ралото. Остават го на хляб с купони и пенсия,колкото за олиото!!!???
Няма такава държава!!!

Анонимен каза...

Сите сте патриоти и онеправдани,ми оти сте тука още бре? Кър голем ...

Анонимен каза...

Оти некои да одат по други кърове за да ти е на теб рахатлък 10 ти, а ? Ови кър само твоя бащиния ли е ?

Анонимен каза...

Оти пцуват държавата,а не сакат да направат нещо да я променат,бива ги само да ревът колко ги стегат опинците.Ма ако мое некой друг да им ги развърже,че на тех не им се навежда - току виж се сецнат.

Анонимен каза...

Взеха всичко, оставиха хората без средства, работихме без да крадем за заплати само за най–необходимото. Сега върнаха от заграбеното едно парче земя/останалата беше раздадена по постановление на богоизбрани и правоимащи/ и ми дават заем, за да започна земеделие с някакви дребни като помощи. Благодаря, роб не искам да стана, роб за някакви "жълти звънящи" помощи, нито експлоататор на "принудени" хора в безизходица.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |