Георги Дренски: Наведената глава по-лесно се сече

* „На мен ми писна от прехода – България върви надолу и надолу
и виновни все няма”

Георги Дренски (р. 1950 г.) е кореняк троянец, от известния Дренски род. Завършва с отличие Троянската гимназия и МЕИ – София (сегашния Технически университет), след това и аспирантура, доктор е на техническите науки. Има и икономическа диплома – по мениджмънт и маркетинг. След казармата постъпва на работа в „Елпром” (прекръстен по-късно на „Елма”), където извървява всички стъпала: конструктор, старши конструктор, ръководител отдел и от 1 януари 1990 г. е назначен за директор на института към завода – развойната част на огромното по това време предприятие (3000 работници), година по-късно вече е зам.-директор по техническите въпроси. За кратко време е и изпълнителен директор на „Елма” – от м. май до края на 1997 г., в началото на приватизацията. Има двайсетина защитени патенти, някои от които са в производство и днес. В момента е изпълнителен директор на фирма „ММоторс” (Етрополе). Политическите му убеждения са десни, активен седесар в първите години на промяната, но сега не крие разочарованието си.

Поводът за разговора ни с г-н Дренски е ясен – „казусът „Елма”, който и днес буни духовете, а над 400 бивши работници на фалиралия промишлен гигант и някогашен №1 в производството на електромотори на Балканите правят безуспешни опити да си получат неизплатените през годините трудови възнаграждения.

*****
(продължение)

- Какъв град бе Троян по онова време?
- Троян по комунистическо (Татово) време беше най-промишленият град в България на глава от населението, не е бил Габрово, както говорят. Сега Габрово – имам много контакти и мога да кажа, много мотори им продаваме – лека-полека живва.

- Как се получава това габровско „чудо”, бившият кмет и настоящ министър Томислав Дончев ли има заслуги?
- Габрово беше един от центровете на телферостроенето. Сега от двете стари предприятия се нароиха 5-6 нови, със същото производство, работата им върви нагоре, постепенно вдигат производствените обеми. Значи може.

- А защо от „Елма” не се нароиха 5-6 проспериращи днешни предприятия?
- Беше ми писнало в един период като ме срещнат троянци, работници от „Елма”, да ми се жалват – как работели, как никой не им плащал и т.н. Питам ги: „Добре де, защо тогава ходите на работа?!”. „Ами, няма какво да правим, нямаме изход…” Съжалявам много, но като не ви плащат, а вие ходите на работа, ако съм на мястото на Банев ще ви въведа такса „Влизане в завода”. Това е безумие, в най-черните африкански държави, където сигурно и ток нямат, като нещо не им биндисва (изнася), онези скачат и вдигат стачка. А тука – като овце.

- Защо троянецът е такъв – макар че то важи за българина като цяло?
- Чиста българска черта, не е троянска – това наше овчедушие.

- Може пък овчедушието да ни е помагало в други времена? Неслучайно имаме народната мъдрост „Наведена главица – сабя не я сече”.
- Никога не е помагало. Това за наведената главица изобщо не е вярно, наведената глава по-лесно се сече, по-удобна е за сечене.

- Затова ли отсякоха главата на „Елма”?
- Ако навремето всички тези недоволни хора се бяха взели в ръце – със стачки, неподчинение и т.н., сигурно можеше да е различно. Не знам обаче дали знаеш, че по комунистическо една от първите стачки в България е направена в „Елпром” (Троян), не помня годината; по-точно – в леярната на „Елпром”. Един от участниците в нея е, Бог да го прости, скиорът Марин Кънчев, той е бил уволнен дисциплинарно.

- Значи все пак е имало мъже, не всички са били овчедушни. Питам се обаче, защо при тези подигравки със заплатите и всичко останало работниците от „Елма” не обърнаха майбаха на Банев в реката, а го посрещаха и му се умилкваха, докато той ги лъжеше?!
- И аз си задавам този въпрос – защо не го посрещнаха със сопите?! Тук вие, троянските и други медии, вашата вина си я знаете, вие също мълчахте – пресконференции, той ви разправяше едни красиви приказки, вие му се връзвахте.

- Прав сте, лично аз наистина се вързах, може би и защото ми се искаше да повярвам, че не е толкова лошо, че нещата ще потръгнат… Имам лична вина, признавам си, не че съм щял да променя нещо, но поне можеше да не пея в общия хор.
- Да, на човек му се иска да се случи нещо хубаво, готов е да се самозалъгва, та дано стане. Много хора ме питат – като представител на онова ръководство от началото на приватизацията, вие защо не основахте един приватизационен фонд и да вземете предприятието. Такава възможност нямаше. Първо, защото е свързано с пари, специално аз не съм ги имал. Второ, кой ще ти разреши, като всичко това отнякъде е дирижирано?!

- Имало ли е раздаване на куфарчета с пари по онова време, в началото на прехода?
- Според мен е имало.

- Но защо точно на хора като Банев, нали той завършва руска филология, след това е редови милиционер и обикновен комсомолски секретар?!
- Не съм свидетел, но няма логика да не е имало (куфарчета).

- Как да приключим тъжния разговор за „Елма”?
- Имам едно питане към последните директори на „Елма”: Макар и ограничена, вие сте имали някаква власт – защо не се противопоставихте на Николай Банев?! Обяснението ми е съвсем просто; защото с всичките си кусури Банев към приближените си е бил много щедър. Давал е, каквото им е обещал, сигурно и премийки и т.н., само и само да го гледкат в очите.

- Става нещо интересно – сега назовавате други виновници за краха, местни.
- Те не носят основната вина. Но са имали известна възможност да се противопоставят на съсипването. Но са се блазнели от това, че „аз съм директор на „Елма”, получавали са си всички вземания и са си траели. Отнася се и за 3-4 души около директора, които са получавали добри пари и редовно.

- Да се върнем на темата за Троян, къде е градът ни днес?
- Двата огромни в миналото завода („Елма” и „Машстрой”) не съществуват, Троян е сведен до под 22 хил. души, превърнал се е само в географско понятие. Не казвам, че за всичко е виновен единствено предишният кмет Минко Акимов, но в исторически план тези факти ще бъдат свързвани с неговото име. Дългосрочните причини за сегашното състояние, според мен, са следните:

• Никое управление на Троян от 1990 г. насам не направи нещо елементарно: чрез обществен съвет или по друг начин да изгради краткосрочна и дългосрочна стратегия за развитието на града. Т.е. не даде отговор на въпроса накъде ще върви Троян – дали ще бъде промишлен център или град на занаятите, или на туризма и т.н. А това щеше да даде и отговор на въпроса накъде преимуществено да се насочат и без това ограничените ресурси.

• Никое управление не можа или не пожела да намери крупен инвеститор, така както стана например в Севлиево и Ловеч. Изобщо всички управници досега правеха по нещо на парче, което де факто означаваше неправене на нищо. И резултатите са налице.

- В този план, редно е да дадете оценка и на сегашната троянска управа.
- На пръв поглед изминалите 6 месеца са време достатъчно за оценка, но аз ще се въздържа по следната причина: говори се, че кметът г-жа Михайлова е заварила една на практика фалирала община. От това следва, че на нея и екипът й ще трябва доста повече време, за да се справят. Донка Михайлова е прекрасен човек, с много качества. Същото мога да кажа и за заместниците й, което ми дава надежда, че тя ще успее. Независимо от това не мога да се въздържа да не обърна внимание на два факта.

Първо. Кметицата трябваше вече в декларация, открито писмо или каквото и да е било да излезе пред гражданите и да очертае истинските параметри на завареното положение в общината. От това на троянци нямаше да им стане по-леко, но поне нямаше да имат празни очаквания, или да хранят прекомерни илюзии за близкото бъдеще.

Второ. Ако е вярно, че общината няма пари, а само задължения, т.е. е напълно опоскана – за това няма ли виновни? На мен ми писна от прехода – България върви надолу и надолу и виновни все няма. Нали си спомняте, че Иван Костов щеше да съди виновниците за банковия крах, а Бойко Борисов дойде на власт в името на това, че ще вкара в затвора престъпниците от Тройната коалиция. Да сте чули нещо подобно да е станало, аз поне не съм.

- Намеквате за страх от предишните или за някаква договорка?
- Създава се опасна практика, вече не е прецедент, и затова хората си говорят, че има договорка (гласна или негласна) между настоящи, предишни и следващи управници да не се закачат. Това е трагедия и обяснява случващото се в България. И искам на финала на нашия разговор да се обърна към г-жа Михайлова: Драга г-жо кмет, сигурен съм, че хората биха ти простили незапълнените дупки, непочистените улици или тротоари и ред други неща, и биха застанали твърдо зад теб, ако ти покажеш воля и смелост да назовеш истинските проблеми и да потърсиш отговорност от виновниците, ако има такива. Има една прекрасна песен на любимците ми The Rolling Stones – „Time is on my side” („Времето е на моя страна”); но ти недей забравя, че времето не е на твоя страна.

Интервю на Генадий Маринов

34 коментара:

Анонимен каза...

Последната част от това а и изобщо от 3-те части на интервюто, е най-смислена!
Дренски задава въпросите ,които трябва всеки един човек да зададе на предишната и сегашната власт,барабар с антуража около тях,който като октопод смуче .

Но отговори няма да има !

Анонимен каза...

Де ще бъде новият Т-маркет?

Анонимен каза...

Какъв е този Т-маркет нали миналата година Милко Станчев сега общински съветник и д-р Станка Шайлекова и тогава и сега депутат ни обещаваха магазин Лидл в Троян през 2012 година... големи смешкииииии

Анонимен каза...

"- Създава се опасна практика, вече не е прецедент, и затова хората си говорят, че има договорка (гласна или негласна) между настоящи, предишни и следващи управници да не се закачат."

Как няма да има, като са все от едно и също номенклатурно котило?

Анонимен каза...

Дренски, ти си умен мъж изглежда...добре хвалиш Донка накрая...но пък да хвалиш и заместниците й, май не си наясно с положението! Ангел Ангелов - изключително слаб икономист, без визия, лежи на лаврите на майка си, иначе безгласна буква! Колю Кацаров - слаб икономист, слаб алкохолик, винаги разчитал на партийни заплати и пари, 4 години правеше метани на Акимов, заради жена си!Поля Димова - добра в сферата на образованието буквоядка без грам фантазия, изобщо незнаеща кой кой е в Троян!??? Или ти ги хвалиш, щото се чу че синът ти се кани да работи в Общината? Недей така!Не е честно!

Анонимен каза...

"Поля Димова-добра в сверата на образованието"????Абе,човече ти знаеш ли какво говориш?По-лошо попадение едва ли е имало в последните години в сверата на образованието!!!!От ръководни кадри като нея-партийно покорни,некомпетентни номенклатурчици,образованието и България страдат жестоко.Тя не е в състояние да даде вярната преценка и да вземе адекватно решение по никой въпрос, за който отговаря!В последните години даже и започна да изкукуригва.Много голяма грешка от страна на Д.Михайлова.Явно нещата опират до договорки-вътрешнопартийни и приятелски!!!!

Анонимен каза...

И той ли бе?Ма нали беше моторът ,двигателя на инвестицията Баварска Къща?Младият менаджер, по образование инжинерин, стъпващ с поклащане на рамене и возещ се с тежка лимузина!До там ли я опряхте бе другарю Дренски?
Брех тая община да бе майка свиня кърмилка,циците й няма да стигнат за всичките сукалчета накачали се да сучат (:

Анонимен каза...

Т маркет са купили оня смърдел ЦБА то на Иван далаверата,с противоъкония паркинг на главната улицата и тротоара.

Анонимен каза...

Интересно защо само на Донка давате повече от шест месеца и не коментирате? шест години ли трябват?...хората са казали 100 дни!

Анонимен каза...

михайлова е най-интелигентния и честен управник, който Троян е имал в последните години. Още в първия месец излезе и каза, че Акимов е заробил Троян с 3 млн. лв. Но председателят на Общинския съвет е на поста си. Има мнозинството и правото на решение е в ръцете му. Някой да й помогна с нещо. Трябваше сама да изнесе битката за бюджета, за структурата, за всяко едно решение в ОбС.

Анонимен каза...

10ти май не си ходил на преглед?
Защо обвинявате само Акимов за грешките по европроектите,па той май си има цяло взено да се грижат за тях той само подписва,между другото има ли някой престава колко служители има в тази дирекция и колко проекта управляват..и какво допълнително финансово стимолиране са получили за предходния мандат.
Не защитавам Акимов ,но ако има вина не е само негова.............ако има знаещи нека отговорят!

Анонимен каза...

Какво стана с 'Граждани за Троян" да не са ги купили,за съжаление в нашия град всичко е с пари,днес и мама на тасти без пари не дава

Анонимен каза...

Михайлова управлява с такт, уравновесеност и балансираност. Умее да постига съгласие в името на нещата, които цели. Несвикналите на този нов за Троян стил искат омраза и реваншизъм. Само че това никога не ни е носило нищо добро.

Анонимен каза...

Михайлова прикрива виновниците довели до упадъка на Троян.Нейния управленски стил не е нов.

Анонимен каза...

За такива грешки, и санкции, в нормалните държави, и нормалните управници си подават оставките. В противен случай, народа им .... главите!

Анонимен каза...

Ех спомени, какъв беше тогава Троян, същото еснафско сборище, само че с промишленост.

Анонимен каза...

" Не казвам, че за всичко е виновен единствено предишният кмет Минко Акимов, но в исторически план тези факти ще бъдат свързвани с неговото име."

Трапчанският сиганор дали усеща накъде отиват нещата ?

Анонимен каза...

Това да ви напомня нещо?

В КРАК С ВРЕМЕТО

В крак с времето вървя,до мене-премиера,
картофи ще садя,тъй рече-премиера.
Овце ще поведа,до мене-премиера,
ах,как ще ги доя,да пие-премиера.
И църкви ще строя,до мене-премиера,
да вЕрват хората и те на премиера.
И мощите свети,но не на премиера
ще донесат пари-и те кат премиера.
Виж,път се нов строи,по него-премиера,
и журналист турчи:"Хвала на премиера!"
Обект се нов откри!От кой-от премиера!
Що имаме блага,са все от премиера.
Ти тука остани,над тебе-премиера,
и блей,овца бъди,прославяй-премиера!


На мен силно ми напомня Северна Корея!!!

Юнгата каза...

ОПА,замирисва на избори,Георги Дренски,сега внимателно ,кой ли ще го покани,я за общински съветник ,я за кмет,я за народен представител,а то имало още резерви в Троянът.Ще си сърбаме попарата така както си я надробим.Някой знае ли какво става с Бойко Пъдарски,аз гласувах за него и жалко,че само 1300човека го подкрепихме,има хляб в това момче!

Анонимен каза...

Абе този да не е купил хотела на Къпинчо. Гледам синковеца му ту там ту на великата му кръчма. Инеженери пък в туризма експерти се явяват май а?

Анонимен каза...

Навремето в края на 90-те,между младите момичета в Троян имаше един лаф:Ми кво да правя,ша взема да стана една сервитьорка!Мъжете пък казваха: Няма кво да правя,ша взема да почна да чукам коли!
Сега, кой от де се извъди все за туризъм се захваща!

Анонимен каза...

18-ти, печели бира за пост на деня :)

Анонимен каза...

Донка прееба Бойко Пъдарски

Анонимен каза...

Благодарение на него Минко Акимов бе изритан от поста кмет на Троян,и бе зает от Донка Михайлова!

Анонимен каза...

Та Дренски какво направи като Директор на "Елма.Крадеца вика дръжте крадеца.

Анонимен каза...

Юнак, надскочил Левски през плета,

със свинките обичал да играе.

Бозал Той петдесет и три лета

(и още продължава да бозае).

Копал картофи в тежкото си детство

и пъшкал в мракобесния режим,

но с много бой и благородни средства

Той станал каратист непобедим

и топката преследвал като тигър,

на корта и зеления килим.

На дядо си съветите попивал

на другия си дядо бил любим

със третия разбирали се готски

четвърти дядо му е Бай ТодОр

а петият е Симо Кобургготски -

и Внукът станал справедлив топор.

Сечал глави и други атрибути

на Тройната разкрачена ламя;

и мерките му бИли много крути -

дивила му се цялата Земя:

- Какъв е само гений непоръбен!

- Какъв е недошлайфан диамант!

- И колко страховито е озъбен,

и пак е съвършен комедиант!

Юнакът бозал, ял и се развивал,

заспивал с Винету и Робин Худ;

сънувал, че раздава справедливост

и плащат му за този тежък труд.

***

Бозал юнакът, минали години...

***

Коравата мазолеста десница

изисквала от всеки бизнесмен

да се отчита като хубавица

на сводник след работния си ден.

***

Червени прашки, късайте се в ярост!

Народът ни празнува Ден Рожден

и пожелава до библейска старост

със фенки да е Мощният ерген!

Анонимен каза...

http://e-vestnik.bg/14880/lazhe-li-borisov-nevezh-li-e-ili-prosto-nagal/

Анонимен каза...

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=22016527

Анонимен каза...

Точно това искам да кажа,26,27,28-ми,царят е гол,пиян и надрусан,мнозина го виждат,а много повече се правят,че не го виждат.При това положение ние защо се занимаваме с някаква ЕЛМА,която отдавна я няма,няма и помен от нея,с разсъжденията на Гозмича кое,как и защо и че Донка е свястна жена?Не ни трябват свястни,трябват ни луди!!!!Ама няма!!!!!
Аз съм 18-ти.

Анонимен каза...

Къде са младите, за да направят черешовото топче, или отново ще варим компоти?

Анонимен каза...

http://www.svobodata.com/page.php?pid=9298&rid=19

Анонимен каза...

Добре,добре,31-ви,ще се появят и младите - едни ще варят компоти,а другите....е,да се надяваме,че ще се намерят и такива,които ще леят куршум!Може би срещу уплах,а може и срещу друго....

Анонимен каза...

До 18,26,29ти БРАВО
ти описа БГ с цялото си развитие за последните 22-23 години

Анонимен каза...

27.06.2012 БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати", пише "Сега". Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето. Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията."

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |