Ендрю Волкофф: Дядо ми е от Голяма Желязна

* Режисьорът от Ню Йорк постави комедията „Любовна песен” на сцената на Младежкия театър 
* „Имах възможност да посетя това място – с. Голяма Желязна, преди да науча, че корените ми са оттук”

ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ТЕАТРАЛ с нашенски корени – прадядо му и прабаба му по бащина линия са от троянското с. Голяма Желязна, постави комедията „Любовна песен” на сцената на столичния Младежки театър „Николай Бинев”. Ендрю Волкофф – така се казва щатският режисьор с железненска жилка, е първият участник в българо-американската програма за режисьорски обмен (The US/Bulgaria Stage Directors Exchange Project). За дебюта в родината на своите деди той е избрал комедия за любов, за необходимостта от любов, за самотата и усилието тя да бъде преодоляна.

„СПОРЕД МЕН ЕНДРЮ изживя културен шок, сближавайки се с едни малко мрачни хора (българите), които иначе са добри някъде под люспите лук, с които са скрили себе си”, сподели пред БНТ актрисата Силвия Лулчева, една от участничките в „Любовна песен”. Самият режисьор пък, който гостува в сутрешното студио на БНТ на 8 февруари, отрече да е имало културен шок, а просто неизбежната нужда „да разкодираш различностите”, когато отиваш в чужда държава. „Досегът с всички, които срещнах тук – в театъра и другаде, ме накара да се чувствам като у дома си”, коментира г-н Волкофф (или Вълков, според дядовата му фамилия).

„АЗ СЪМ ПОЛОВИН БЪЛГАРИН и половин поляк. Българин съм по бащина линия. Когато се прибрах за Коледа вкъщи, моите родители ми разказаха, че прабаба ми и прадядо ми пристигнали в Америка през 1922 г. и се заселили Мичиган. Разказаха ми още, че и двамата са от с. Голяма Желязна до с. Старо село, недалеч от Троян”, сподели американецът, живеещ постоянно в мегаполиса Ню Йорк (сайтът Vesti.bg твърди, че режисьорът показал и документи, доказващи, че прабаба му и прадядо му са от с. Голяма Желязна и пристигнали в САЩ заедно със сина си – дядото на Ендрю – бел. Т21). Ендрю Волкофф разказа и една любопитна подробност от престоя си в България: „Имах възможност да посетя това място – с. Голяма Желязна, преди да науча, че корените ми са оттук”.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

И Дилян Енкин е от Г.Желязна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |