Двата язовира над Троян – в изправност и готовност за източване

* Кметът Донка Михайлова издаде заповед за извършване на проверки на водните басейни и речните корита на територията на общината

ВСИЧКИ СМЕ ПОТРЕСЕНИ от ставащото в южната част на страната ни (скъсаната язовирна стена и наводненията в с. Бисер) и съвсем основателно е притеснението ни какво се случва на територията на община Троян, написа като коментар в сайта на Т21 на 8 февруари PR-ката на общинската администрация Маргарита Генкова. Г-жа Генкова поясни, че предния ден (7 февруари) кметът Донка Михайлова е издала заповед за извършване на проверки на водните басейни и речните корита на територията на общината. Заповедта е продиктувана от обилните валежи от сняг в последните дни и предстоящото пролетно пълноводие и снеготопене, като са предвидени рутинни проверки за техническата изправност на язовирните съоръжения и проводимостта на речните корита.

ОТНОСНО ЯЗОВИРИТЕ НАД ТРОЯН подадената ни информация е следната. През м. октомври 2011 г. специалисти от Община Троян съвместно с представители на Басейнова дирекция – Плевен, Областна администрация – Ловеч и Гражданска защита - Ловеч направили проверка обход на двата язовира „КОС-1” и „КОС-2”. Язовир „КОС-2” (при ДАП-а) е с отремонтирана подпорна стена и корона на стената, а в момента на него се дава непрекъснато дежурство от страна на ИПЖЗ (Експериментална база). И двата язовира имат 25% свободен обем и са в готовност за ритмично източване. На преливниците и на двата язовира е извършена нужната профилактика.

ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЯЗОВИРИТЕ на територията на Ловешка област са в добро или задоволително състояние и няма създадени условия за аварийни ситуации, е констатацията в докладна записка на началника на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУПБЗН) в Ловеч комисар Владимир Кацарски, изискана от областния управител Ваня Събчева. Средно наличният воден обем във водохранилищата е в границите на 60-70 % от общия обем. Най-големият язовир в района – яз. „Сопот” в землището на с. Голяма Желязна, Троянско (дълъг 7 км, широк 2 км, максимална дълбочина 28 м), към момента е със завирен обем 24 975 хил. куб. м при общ обем 60 800 хил. куб. м.

ПРИ ИЗВЪРШЕНИТЕ пролетни и есенни проверки на всички ползватели на хидротехнически съоръжения в областта е предписано, съгласно чл. 13 от Закона за водите, че при изпускане на водни количества по време на преминаване на високи води, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи са длъжни незабавно да уведомят съответните общински администрации, Басейнова дирекция - Плевен и ОУПБЗН - Ловеч, се казва още в докладната на комисар Кацарски.

Т21

38 коментара:

Анонимен каза...

Някой прави ли разлика между язовир и гьол? Същото е между ски-курорт и Беклемето.

Анонимен каза...

В махала Длъжковска няма вода от 6 месеца. Какви преливащи язовири г-жа Михайлова...

Анонимен каза...

ВЯРНО Е !!! Или решете проблема или ще Ви дават и Вас по телевизията

Анонимен каза...

Нали трябва да правим както се прави по телевизията,и да си играем на политици и политика.
Вкараха и съответния речник, нова терминология.Всичко добре, само дето резултатите все същите,а промяната е никаква. Не и за живеещите в троянско...

Анонимен каза...

Доне ,мамо ма не ги слушай тез пишман специалисти, от край време си къцаме и на двата язовира,на МЪКАРВЕЦ и на ДАПА...що риба сме яли от там ...от момченца до старци с посивели коси,па са и знаем кой кой е!!!това са 35 ,40 год.били сме там и зиме и лете и ако е имало нещо обезпокоително,нямаше да чакаме височаишите специалисти да ви информират за нивото,и евентуални бедствия, и бая сте трепнали след случая с село Бисер,ама моля ви не взимайте прекомерни мерки в такива размери че на лято да няма ни риба ни вода ни рибари!!!

Анонимен каза...

Прав си, 4-ти,трябва да си играем на "политици",за да поддържаме .....май няма значение какво поддържаме.Сега темата е язовири,нищо,че ние и язовири нямаме.Виж,друго щеше да бъде,ако през 89-та не се намериха шепа луди глави и не спряха започналото строителство на язовир Черни Осъм!Впрочем,животът показа,че сме били прави!Някакви противни мнения?

Анонимен каза...

Как да няма язовири - има,има,чак на връх Балкана има,на Беклемето!На Светльо Дочков гьола,дето шъ гаси пожарите!Шъ видите вий какво чудо от пожари ще бъде напролет!

Анонимен каза...

Така е 6-ти, и точно тия луди глави спряха болните мечти на ония от града в който е предаден Васил Иванов Кунчев-Левски. Лека му пръст на Занковски, още помня цялата гюрултия и как болните мозъци бълнуваха на глас,че ще правят язовир!
7-ми, ма моля ти се, недей така за чичо светлю.Той развива туризъма,Беклемето скоро ще стане ски център.Всичко си имаме там,и писта, и курортен комплекс, и бази, и туристически атракции,че и хидро съоръжение, за което всичко скапани австрийци,германци,швейцарци,че и и италианци, ще ни завидят!Я виж какви само съзтезания се провеждат, носят тежки приходи на прокъсаната общинска хазна.Както един гъзолизач се изцепи :"а дано и от чужбина туристите ни збаележат"!Ще ни забележат и от Марс даже!Само се чудя,почне ли снеготопенето и удари ли един хубав дъжд, тоя гьол дали няма да прелее, та да стане цирка?

Анонимен каза...

6ти как да нямаме язовири??? веднъж и нас ще ни дават по телевизията как са давим ,и вии ще пренебрегвате това важно събитие в града..ако доиде пък и СКАТ!!!еее то шоуто ще е с черешка и ще станем един от най известните градове.боже боже дано дано да са скъса някоя язовирна стена че да станем известни...не че кой знае кво ше се случи..ми той долът е толкова дълбок че водата от язовира надали ше стигне до река осъм, пък и там нема джан джун никой, града остава нагоре!!! ...ама неисе нека се къса ..нека се къса да станем многострадалци!!! следват проекти, европроекти, европеийскипроекти...ГРЕБШЕ...ГРЕБШЕ..А???...Зрррррррррррррррррр...от 5.00 часа сам на психолог!!!

Анонимен каза...

Гьол,гьол ама благодарение на чичо Светльо ще си караме до юни месец ски ,пък вии ще обикаляте през София за Пловдив,нещастни завистници:):)

Анонимен каза...

чичо светлю е инжинер,учил е и е интелигентен.като началник в машстрой е развивал пройзводството на стругове.дори е ходил в чужбина.

Анонимен каза...

Чл. 13 от Закона за водите няма нищо общо с изпускане на водни количества по време на преминаване на високи води, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи. Той третира кои водностопански системи и съоръжения са публична държавна собственост. Ако този грешка е допусната от самия г-н Кацарски, просто нямам думи. Най вероятно става въпрос за Нарезба № 13 за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.
Нали виждате, че стават грешки дори при боравенето с документи, а камо ли когато трябва да се върши нещо и то при екстремни условия, а и когато, на всичкото отгоре, няма и пари.
Трагедията в с. Бисер се случи и можеше да се случи навсякъде. Просто въпроса със собствеността е изключително важна и ако кметът на Харманли беше поправил язовирната стена преди събитията, сега тази трагедия нямаше да се случи, но пък кметът щеше да бъде подведен под отговорност за изразходвани неправомерно общински средства за поправка на обект който не е общинска собственост. Там е имало спор с МО, но сега и двете спорещи страни не го щат, след като се обърна колата!!!!
А само товали е?
Госпожо кмет, как стои въпроса с канцерогенните пестициди останали на територията на общината от бившите ДЗС, намиращи се разпилени в разни бараки и съмнителни постройки, харизани Ви от държавата да си биете главата и с тях. Има множество нерешени неща, но не мисля да ви губя времето, явно в България всичко се върши на парче и когато опре щилото, и само тогава. През останалото време всички институции играят волейбол с проблемите и се надхитрят в кое поле да тупне топката (проблемът).

Анонимен каза...

Честито на любителите на баскетбола - Чадар победи в Шумен с 25 точки!Вярвайте в момчетата и знайте,че те дават всичко,което могат за родния Троян!Бъдете реалисти и не искайте невъзможното,а поискайте от кмета да им подсигури средства,а не сега тепърва да се прибират от Шумен със собствените си коли.Благодаря,момчета!

Анонимен каза...

2-ри и в мах. "Дулевска" на с. Бели Осъм вяма вода.Чакаме да се стопи снега, дано остане и за нас вода, защото сега кмета е разпоредил, целия дебит на водата да се насочи към имението на неговия приятел, финансов благодетел и верен спътник в авджилъка - холандеца.Все пак кмета Иван Бочев си има и приоритети и бърза да ги реализира , че виж свило го сърцето и не му стигнал и четвъртия мандат.

Анонимен каза...

До-14;От кога няма вода в мах."Дулевска"?

Анонимен каза...

Незнам дали язовирите ще прелеят сега,но контейнерите с боклук вече преливат и никой май няма намерение да ги изхвърли

Анонимен каза...

Къде можем да видим графика за извозване на камарите от сняг?Предполагам,че има такъв, та когато знаем датата за съотвентата улица, да можем с дружни усилия да разчистим барикадите.

Анонимен каза...

Предния Общински съвет одобри няколко десетки хиляди левове за водопровод в м Длъжковска. Ако няма вода трябва да се попита за какаво са похарчени парите от тогавашния кмет М Акимов.Изобщо г-жо Михаилова трябва да ревизираш сериозно разходите по времето на Минка.

Анонимен каза...

Не се връзвайте на Бойко Борисовите простотии - през август 2005 година имаше наводнения,преляха реки,жертви,но без да е виновна държавата!Сега какво е - скъса се стената на язовир Иваново,стопанисван /по-скоро не..../от МНО,в рамките на полигон КОРЕН,използван за "преодоляване на водна преграда" от съответната военна техника!И сега слушам по радиото издевателства над кметския наместник на село Елена,намиращо се по-нагоре по дола,на който беше язовир Иваново.Той най-накрая беше принуден да им каже,че търговете се правят от Община Хасково и....край!Разговорът свърши!
Изводът: Обезщетенията,които гледахте да раздава Бойко Борисов,са дадени на хора,които са живели в къщи от кирпич,които са РАЗЛОЖЕНИ от водата на язовир Иваново,собственост на Държавата!!!!!Същата държава,която би била осъдена като поп,в случай,че някой заведе дело!Засега такъв случай няма,но по-късно......

Анонимен каза...

Предлагам снегът от Троян да се извозва в Попишка. Там и без това не се чисти, а и ние му свикнахме!Триста избиратели да вървят по дяволите в този квартал!

Анонимен каза...

В Попишка забелязали...мамут!

Анонимен каза...

Стига сте ревали Вие от кв.Попишка. Попишка е по-чистена от други квартали на Троян.Тя е станала като Шан зелизе

Анонимен каза...

очаква се НЛО,да кацне на покрива на общината.

Анонимен каза...

Вярно, пътят е много чист до началото на махалата. От там нанатък - ходи виж!Мамутът е пред местния хоремаг.....

Анонимен каза...

НЛО-то не само е кацнало в общината,ами и извънземни са се заселили и се наричат чиновници.Отличават се,че нищо не правят,по цял ден само разнасят клюки,гледат да си го сложат с колкото се може повече , а ако се появи объркан землянин да го до побъркат. Към края на месеца се активизират за да получат заплати и така колелото се върти...

Анонимен каза...

Абе вие в По пишка,що не си седите по къщите,нямате ли вино и пържоли,ами пътят та пътят да ви чистят.

Анонимен каза...

Ми изядохме и изпихме запасите, нови трябват, та затова - в четвъртък на пазара да си купим, да не мъкнем дисагите на гръб....

Анонимен каза...

Ти майтапа остави, ами почне ли снега де се топи, Попишка под вода ще се потопи, и само Precious-a с подводницата ще се спаси...

Анонимен каза...

Кой ще Ви чести контейнерите и снега...ами Вие.Ей ги мангалите от комунални по цял ден се разкарват по главната като на парад...с чисто новички и сухи гребла.Че то я ги намокрят,току виж са ръждясали,а това си е разход и съсипия!

И.Ц. риболовец каза...

Язовир "Сопот" е полупразен, няма а създаде никаква опасност от наводняване, както не е създавал и до сега. Стената му е стабилна и може да се поддаде само чрез взрив, недай си Боже. Така че дано да след стопяването на снега да се напълни, за да може да има хубави места за риболов напоследък. И като послепис: защо модераторите позволяват да се спами в темата. Всеки тук се има за над средно интелигентен, а пък не погледне заглавието на темата, като почне да пише коментар. Чистенето на улиците е в друга тема, тази е за язовирите, май?

Анонимен каза...

Ейй Гена ама страшна снимка си и барнал на кака Доца. Като я погледна всеки път подсъзнателно ми внушава, че тая женица се скъсва от работа. На всяка тема все разпорежда нещо по телефона. Пък като излеза из градът все немога да видя нещо смислено от тая много работа?!

Анонимен каза...

Те язовирите наред били ,но поглеждал ли някой към коритото на реката ,че е като джунгла от върби ,а там където е правен плах опит да се изсечат ,всичките клони и дървесината са все още в коритото.Все си мисля ,че там ще е шоуто ,ако придойде реката.

Анонимен каза...

Дано наистина няма опасност от язовирите, но за снегопочистването на улиците общината получава 3 и то заради тежката зима тази година, иначе щеше да е 2.От една седмица не е валял обилен сняг , а още главните улици не са добре почистени. Какво да говорим за страничните и то такива по които има голямо движение/например около детските градини/.Сняг, който ако мине снегорин да го изчисти ама качествено гражданите няма да имат проблеми.Някои отговорен за почистването контролира ли качеството на почистване? Поздравления за Ловеч-от табелата "Община Ловеч" друга България.Не знам как го правят!

Анонимен каза...

Ловеч си е Ловеч,Троян си е Троян.Това ,че кметицата ни е от Ловеч няма нищо общо с почистването.Там още след първия снеговалеж всичко беше изчистено в буквалния смисъл на думата до асвалт,като по тротоарите нямаше и купчинка останала.И аз тогава не повярвах като теб 33ти на очите си и се зачудих как става тази работа,но най вероятно там както и в Севлиево не чуват гласовете,ГРЕБШЕ ,ГРЕБШЕ.

Анонимен каза...

В Троян може и да не се чисти ,но пък перфектно е почистен пътят за Беклемето и се чисти винаги като завали преоритетно.

Анонимен каза...

кака доца е перфектен апараъчик.да не сте очаквали друго освен приказки.

Анонимен каза...

Напротив - очаквахме, но за пореден път останахме излъгани.

Анонимен каза...

Не Ви остава друго освен да седите люпите семки и чакате да цъфнат налъмите,щом не гласувахте за правилния човек!Не,не е и МинАк, ама дано до следващите избори оцелеете и се усетите де е истината!Дърти кукувичари нещастни...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |