С по 100-120 ученици по-малко на година

* Общинският съвет одобри предложението за държавния план-прием в троянските средни училища * Розалина Русенова: „Тенденцията не е никак розова”

НА ПОСЛЕДНАТА СЕСИЯ на Общинския съвет (26 януари) ресорният зам.-кмет Поля Димова представи предложението за държавния план-прием в троянските средни училища през учебната 2012/13 г. Г-жа Димова предварително разясни, че процедурата по утвърждаване на план-приема се прави всяка година, разчетите са въз основа на предложенията на директорите на училищата, извършващи прием след 7. и 8. клас, и съгласуването с финансиращия орган е задължително. За общинските училища (каквито са повечето троянски училища) план-приемът се утвърждава от Регионалния инспекторат по образованието, а за държавните (такива са Професионалната гимназия по механоелектротехника /ПГМЕТ/ и Националната гимназия за приложни изкуства /НГПИ/) – от образователния министър.

ЗАМ.-КМЕТЪТ ПРЕДСТАВИ и конкретните цифри за държавния план-прием през учебната 2012/13 г. в трите троянски общински средни училища: СОУ „Васил Левски” – 4 паралелки, колкото и миналата година (две след 7. кл. и две след 8. кл.); СОУ „Св. Климент Охридски” – 3 паралелки, с една по-малко от м.г. (две след 7. кл. и една след 8. кл.); СОУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм (училището за планински водачи) – 1 паралелка след 8. клас (половината ученици по специалността „Планински водачи”, другата половина по специалността „Анимация в туризма”). За новата учебна година са планирани общо 6 паралелки за средния курс (след 8. клас) във всички троянски средни училища (общински и държавни); но дали тези очаквания ще се сбъднат, не е ясно.

КОМЕНТАР, И ТО ДОСТА НЕОПТИМИСТИЧЕН, по предложението за държавния план-прием в троянските училища направи председателката на Комисията по образование в ОбС, директор на най-голямото троянско училище и бивш зам.-кмет на община Троян Розалина Русенова. „Тенденцията не е никак розова. Всяка година през последните три години учениците в община Троян намаляват средно с по 100-120. Това изправя общинските училища пред сериозни проблеми по отношение на броя на паралелките, пълняемостта им и реализацията на държавния план-прием”, заяви г-жа Русенова.

ТЯ ПОДКРЕПИ ТЕЖКАТА СИ КОНСТАТАЦИЯ и с цифри – през учебната 2009/10 г. след 8. клас са сформирани 11 паралелки, сега, за учебната 2012/13 г. се планира да са 6, т.е. за три години са намалели наполовина. А притесненията са, че и тези 6 паралелки трудно ще се попълнят, тъй като реално има ученици едва за 4 паралелки или най-много за 5. „Това намаление говори за сериозна демографска криза. Данните сочат, че за последните две години броят на учениците в община Троян е с 208 по-малко”, обобщи г-жа Русенова. Според нея спадът е достигал 70%, като особено тежко е положението в Училището за планински водачи в с. Черни Осъм, където в момента има 4 паралелки с общо 44 ученици, т.е. по 11 ученици в паралелка и доста под нормативния минимум от 18 ученици в паралелка.

Т21

87 коментара:

Анонимен каза...

Е тая другарка, да не би да е очаквал прираст?
Ми цялата държава се обезлюдява,нормално е всичко случващо се свързано с негативните тенденции.
Закривай и толкова!

Анонимен каза...

Няма и как да бъде по друг начин.Младите хора не са толкова глупави или чак такива мазохисти,че да не се усещат ,че нямат никакво бъдеще в БГ още по малко в Троян.За това се изнесоха и изнасят активно.И ако има останали които могат да си позволят да отглеждат тук деца ,то са много малко и обикновено са тези които перат парите на чичовци и вуйчовци или са тесния кръг около месните смешници наречени олигарси.Всичко друго с тези жалки заплати от по 200/300евро които се дават в Троян ,а и не само ,не могат само за личното им ОЦЕЛЯВАНЕ да стигнат вече.Подчертавам ОЦЕЛЯВАНЕ,защото за нормален живот дори за 1 човек изобщо не може да се мисли,че могат да стигнат.

Анонимен каза...

По мое време бяхме по около 30 в паралелка... много тъжно, но още по интересната е статистиката за по- малките класове. Каква е прогнозата за след 5 години, 10 г, колко ученици има сега в малките класове, ако някой има инфо, нека сподели.

Анонимен каза...

Баба Пена оптимистката каза: по мое време класовете бяха от по 36–38 деца, но да се радваме, не да се отчайваме. Кураж и напред, към по–светли дни.

Анонимен каза...

Асоциацията "Планини и хора"е лицензирана и провежда не дълги курсове за планински водачи, обучението е най- доброто в тази област. Уилището в Черни Осъм просто няма шанс без стратегия, но за съжаление няма и кой да я направи.. Просто в района добрите специалисти по туризъм нямат работа и отдавна не са тук. Въобще професионализма в много области няма почва в Троян, това е и причината всичко да замира.

Анонимен каза...

Хайде, ако някой има информация да я сподели с нас, форумците. Колко ученици ще има за след 8 клас, след 5 години, или 10

Анонимен каза...

А след 123 години, а 2345-та колко ще са?

Анонимен каза...

За какво бъдеще на младите и още по повече на децата говорите.Ето това е най-оптимистичното бъдеще за младите в БГ според експертите:"Хората, които сега са на 30 години ще се пенсионират на 70
Единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат само на пенсията, посочва експертът"


http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-neikov-horata-koito-sega-sa-na-30-godini-shte-se-pensionirat-na-70,128918/

Анонимен каза...

Спокойно,ученици няма,но идат карпатски вълци,защото Дунав замръзна!Всичко е под контрол!Надеждата е,че баба ще ми купи топ.Както се пее в една песен:
"Купи ми мамо топ,
топ ми купи/2/
купи ми мамо топ
да убия Ленчето
дето ми изневери...."
Както се вижда - надежда има....

Анонимен каза...

Не бойте се деца ще има ,ама циганета. Ето ви и прогнозата :циганите стават 80% бугарите-20 % ,всички БУГАРИ ги правим полицаи, пенсиониране на 45 с 20 БРУТО заплати и доживот по 500 и нагоре ПЕНЦИА и всичко е ОК. Само требе да видим как да прекараме циганите да работят :-)))))

Анонимен каза...

Ето едно решение на проблема и пример на ромската интеграция в обществото ,попълнете бройката на деца в училищата от попешка и търнето!

Анонимен каза...

Ами как да има деца като тези дето трябваше да имат деца сега,са или емигранти,или студенти,или са станали такива че не стават за семейство и деца, или са се развели преди преди да имат..а повечето като моят син казват че били още малки за такива отговорни неща..ми аз вика себе си не мога да гледам и храня та жена и деца???!!!..абсурд..вика!..и кво да правим майка му още му пере гащите!!! а и в нашата махла :Велчевска" почти всички семейства са с едно дете на мама и тати,и прираст от нас скоро не очаквайте!!!

Ol` dirty bastard каза...

На никой не му се живее в Мордор,накрая ще си останете само шибаните орки,и гоблините от балабанския завой.

Анонимен каза...

Тая кака с черната роза затова ли я е сложила?!Мята фуста по целия град и обещава какво ли не,само да събере ученици.Такива като двете фльорци от снимките докараха България на този ред!!!!

Анонимен каза...

Та като стана дума за деца… защо ли изобщо се повдигат въпроса за демографската криза и за застаряването на нацията, като е пределно ясно на всеки ,че за толкова пари , толкова население!
Сериозен проблем било, че младите и кадърни хора бягали в чужбина – но за перспективите, които им се предлагат в страната, май, даже твърде много са останали.

Анонимен каза...

Има една японска поговорка - преди да родиш дете, помисли дали имаш време за него. Не бива да се ражда просто така, това следва да е осъзнато решение. По-добре едно , но качествено отгледано, отколкото две, разхвърляни по баби и ясли.Казват, радостта идвала от повечето деца. Голяма радост - двама възрастни и три деца в двустаен апартамент, мизерстващи и вечно преносващи дрехи и обувки, без пари за пътуване, интереси, майката вечно заета, изнервена между тенджерата, памперсите, капризите, парцала...е това живот ли е, моля??? В България стандарта на живот е под всякаква критика, да не говорим за средата на живот - мръсотия, кучета, хаос...как ли не, повече деца. Да раждат тия в парламента. Те имат пари и условия. Ние простосмъртните живеем в други социално-икономически условия. 20 г. сме в криза. 20 г. се мъчим да оцеляваме. А колкото повече деца имаш, толкова си по-зависим от системата. Трябва да работиш, да изкарваш повече, защото отвсякъде те притискат сметки...Дрехите, храните и пр. стоки за деца са скъпи, едно излизане извън Троян за един два дена ти е минимум 300 лева...Какви деца,като едно е трудно да отгледаш в нашата смотана държава!А и, българите, за разлика от други етноси са отговорни родители. Не може да раждаш и после да се чудиш как да го гледаш, и да казваш еее, много е трудно. С едно е трудно за две и три - дори не смея да си помисля. ! Най-добре е всяко семейство в БГ да има само по едно дете, така ще се отглеждат качествено, а и родителите ще са по-спокойни и ще имат повече лична свобода. Което е просто задържително. Да се размножаваш и да гледаш деца не е единственият смисъл на човешкия живот.

Анонимен каза...

Това не бях, аз баба Пена, явно е някоя млада майка–кака Пенка!

Анонимен каза...

Да обявим бойкот на черно мислещите, и песимистично настроените. Нека всеки сподели как се "бори" с проблемите и недоимъка, защото както изглежда няма да си отидат скоро. Ще започна със съвета на баба Мария, позната на баба Пена. Беше преди 5 години. Тогава пенсията и за 40 години и отгоре стаж, беше 100 лева. Похвали се на баба Пена, че тези 100 лева и стигат, и ако не помага на децата за тока, ще и хартисват/на всичкото отгоре/. Как го прави ли? Сподели гордо, че си купува хляб от предния ден, който бил на половин цена и...така!? Не и трябвала чужбина, и се чувствала много добре. Беше и с роклята от 1944 година, и с чехли от 1980!? Затова млади хора, не се отчайвайте, купувайте си хляб от вчера, дрехи втора употреба, пикник на поляната/по–добре и за децата/, баня–един път седмично, и то всички заедно/за икономия/, събирайте билки, гъби, сухи дърва в гората, сложете 2 кокошки на терасата, забравих охлювите, и каквото друго ви дойде на ум. Така ще имате и по 3–4 деца, и няма да усетите как са минали годините, как са пораснали децата, а ще има и кой да се грижи за вас.Все някое от многото челяд, ще е останало в България, за да се грижи за вас. Правете икономии за да оцелеете, не е страшно, а ще има и повече пари за управляващите, за да управляват дълги години мъдро и с желание!?

Касапинът каза...

Шибан трол, скоро да се махнеш от форума,дока не съм ти заложил примка и да те улова за заден ляв!
Ще те дера с тъпото на ножа, и сам/а ще си вадиш червата барабар с говната. Мамицата ти изрод мръсен!
Оптимистично погледнато, ще умреш бавно и в ужасяващи мъки!

Анонимен каза...

19-ти не си трови нервите,няма смисъл - гаси и го лапай.

внукът на баба Мария каза...

18ти звучиш като антиутопия но си описал голата и неподправена българска реалност.Тъжнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!!!!!!!!!!Срамнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!!!!!!!!!Страшнооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!!!!!!!

Анонимен каза...

Браво на Розалина.Тя е единственият свестен директор в Троян.

Анонимен каза...

Другаря 10ти ,те(ромите) и сега работят...чудно а ? Ша ти отговоря-правят деца,всяко семейство по5-6,че и повече,да но си вземем поука от едно време

Анонимен каза...

Към 18-ти...Ти от нормалните хора ли си???? И изобщо имаш ли деца? Как си представяш едно дете на училище с рокличка от 44 г., да яде хляб и мляко и картофи като тая баба???? В тая държава много хора само знаят акъл да дават , а точно те не са се сблъсквали с подобни проблеми....

Анонимен каза...

Батее,ще си вземете поуки от едно време,ама на мук!!!! при нас нещата много много не са се променили,от баща на син от уста на уста традицията си се спазва така, ходим до 12 год. от време на време на училище,останалото време помагаме на тати в обезкабеляването на града..!!! на 15 год. си купуваме булка,колко по крадлива по добре,колко по еблива още по добре,и чиче празно нема сичкото е секи път се в чорбата,че и тати помага..да прилича на родата..как иначе!!!лошо ше говорят хорта, ний сички от родата си пирличами ,и с комшиити са разбирами..е от времи на времи как Тотка се у нази си търси петеля..!!! и сига на училищтито ша помогним да с сдубий сас учиници,да са интигрирами в Троян,и обищавами да са множим множим ,та с бройкити учиници в училищи проблем да нямате..щто кат гледам сичко вий наред и заплати и пенсий и работа и високи европейски заплати си имати, плюс това сте в Европата,и скоро ша въ нагъзят с АСТА щот сте много любопитни..и сте бъркали на някой в дупката!!!! та туй с училището и бройките са ви най малкия проблем..ша ви го решим..ако немате деца ша ви напраим!!! айде че Аишето са а разгонила!!!ша са чуйм пак...ний сме тук,далеч от вас нема да бегаме..туи е майка орисия,и ваша съдба!!!Айде чай шукарие..обичаме ви!!!

Анонимен каза...

Tи 22-ри,явно розалина ти е напълнила купичката та и захваляш толкова!я питай колко училища закри, за да има за нейното когато беше кмет.парите които се даваха на Общините за закрити училища ги насочиха към СОУ" В.Левски".що не попиташ и за учителите които съкрати с опит и стаж и назначи по-младички,че изглеждали по-добре пред децата.за съжаление и в образованието навлязоха попфолк ценности под вещото ръководство на другарката русенова.трагедията е от всякъде....

Анонимен каза...

Един въпрос към г-жа Русенова:

След като самата Вие констатирате, че учениците намаляват, бихте ли обяснили, кое наложи да създадете второ място на помощник-директор във Вашето училище - "увелечения" обем работа, вследствие намалящия брой ученици или просто трябваше да се намери работа на торбата с ..... Ангел Балев?!

Анонимен каза...

То и акцииката срещу директора на Хр.Ботев ми се чини ,че не е заради кантаря и ладилника,ами ще да е за пустите му дечурлига ,щот при него все фулл
.

Анонимен каза...

г-жа Русенова каза:
просто трябваше да се намери работа на тор....тенесиста Ангел Балев,за да мой да гласува за наще в парламента?!

Анонимен каза...

не се хабете парий невежи!!! от вас нищо не зависи,езиците си прехапете, за минута и повече замълчете...името БАЛЕВ да ви говори нещо????

Анонимен каза...

ако с тъпи приказки се забременяваше - всички от форума щяхте да раждате ГЪЛФОНЧЕТА на всеки 2 седмици и по-на често

Анонимен каза...

Инж. Ангел Балев каза: Да върнем достойнството на Троян

Анонимен каза...

А по какво е инженер?

Анонимен каза...

31-ви,ако няма "копи-пейст", ти винаги ще останеш анонимен....но, и с тази функция пак си същия анонимен мишок!

Анонимен каза...

Да живее демокрацията в Троян, а и в цяла България!

Анонимен каза...

Скъпа 24–та, за съжаление пенсионерите живеят по този начин. Когато тази жена ми разказа как живее, когато познах дрехите, които си беше купила през 78–ма година/работехме заедно/, когато ми каза, че си купува стар хляб, за да може все пак да живее някак си, на мене ми стана тежко. Като майка, искаше да помогне и на сина си, който тогава беше безработен. Скъпа 24–та, написах коментара в този вид, по друг повод, а не да ви засегна. Просто не е изгодно за някой да пиша/вижте и заплахите по–доло/. Знам, че по начина по кайто описвам, и с "препоръките", които давам не може да живее никой цивилизован човек в 21 век, никое семейство, никое дете. Спирам да пиша, не от страх, а от пълно разочарование от политическия и всякакъв климат в Троян, а и в България.

Анонимен каза...

Споко, след 2-3 години в града няма да има друго училище освен старата гимназия. Бъдете сигурни. Русенова със сигурност ще вземе всички пари на общината за образование. Даже ще вземе и горница. Вече е започнала. Нали кметицата е нейн човек. Па и замкметицата и тя. Какво друго й трябва.

Анонимен каза...

Троян има нужда от 3-ри училища ; 1-"Механото",2-"Васил Левски",3-"СХУПИ" всичко друго е плява.

Анонимен каза...

До 37;Ами да ги вземе щом е кадърна!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ауууу, истеричен пристъп рано сутрин, и то понеделник...До петък ще си скубиш косите от злоба...

Анонимен каза...

А, къде остана СОУ "Св.Кл.Охридски"?Какво става с него?Най-новото училище в града е забравено от всички ли?!

Анонимен каза...

Kъм днешна дата механото е инкубатор на безработни, а схупито още от едно време си беше курварник и сбирщина на наркомани с художествени наклонности. Ако бъдем реалисти, някакъв шанс имат възпитаниците на двете гимназии, при условие че продължат образованието си, без да поглеждат назад.

Анонимен каза...

Хъ хъ, схупи отдавна не е това което беше.Но виж клиенти на бялата магия са всички отрочета на което и да е школо...

Анонимен каза...

Номенклатурата е експерт и по социална политика, резултатите са на лице, ефектите и тенденцийте също.

Анонимен каза...

До 39-ти,ами да!!! Точно така да направи!!!!

Анонимен каза...

До 38-ми
Интересно според каква логика СОУ-то е в компанията на двата техникума - може би заради "готварската" паралелка?
И номерацията вид класация ли е?
В низходящ, или възходящ ред?

Анонимен каза...

46-ти, художественото училище също е гимназия,даже вече не е СХУПИ, а с друга абревиатура....нещо като национална гимназия по приложните изкуства.Това е от скоро и вероятно за това не го знаеш.

Анонимен каза...

Какво те учудва изказването на 46-ти? Съвсем нормално за троянски тъпанар, каквито са повечето тук.Схупарите му виновни.Я като си толкова умен, кажи една представителка на курварника и наркоман/ка, както ги наричаш? Щото курвите от миналото и сегашното са от едни други люпилни на кадри в Троян!Да не изброявам имена...

Анонимен каза...

No 48, не е 46, а аз 42-ри го написах и не ме е срам да си призная, поне от случки докато бях ученик в СОУ В.Левски, и напуснал (спасил се)от местно интелектуално развитие през 92-ра. Ако смяташ, че има значителен напредък и посочиш факти съм готов да се извиня, но надали, все пак училищната система е проекция на обществото и упадъка на Троян през последните години. По въпроса за "троянските тъпанари" вие упорито си ги избирате за кметове и общински съветници откакто се махнах.

Анонимен каза...

Не разбрах какво общо имат курвите и наркоманите от СХУПИ, с твоето избавление от Троян? По някакъв начин са възпрели така желаното от теб интелектуално развитие,или то просто е спряло през 92-та?Ако смятам правилно,не си много по-стар от мен, но си на достатъчна възраст,в която се предполага,че би трябвало да си надживял еснафско-селския начин на мислене,или си останал същия провинциален тъпанар!

Анонимен каза...

За да се получат нещата качествено,трябва сърце и душа да се вложат!!! И още нещо-лидер,който да зна е и може!Да бъде качествен човек!Всичко останало,рано или късно пропада!!!!

Анонимен каза...

Защо сега е много модно да се говори,че СОУ"В.Левски" било най-доброто училище,защото проиавежда предимно сервитьори и камериери?Това можеш да го усвоиш и с курс за много по-малко време.Освен това ,що за професии са това?Всичко е конюнктура и наивност,което не говори добре за съвременното състояние на нещата.Не е редно някой училища(и директори) да бъдат привилегировани пред други!Още по-лошо е,когато се обещават неща,които не се осъществяват,защото няма как да стане,не са реални!Родителите често пъти се подвеждат съвсем съзнателно и не добронамерено!!!!!!

Анонимен каза...

Нямат нищо общо, чети внимателно. Както и промяна няма, поне аз това прочетох във форума.
Или какво, станало е чудо? Еснафлък, да не назоваваме нещата с истинските им имена и да се насираме от страх какво ще кажат комшиите, не мерси, аз нямам такива притеснения пък и знам кой съм.

Анонимен каза...

Какво да очакваш от банда разбеснели се даскалици, кичещи се с гръмки имена и гръмки "специалностти", за които иначе се учи поне 3 години...А какво пройзвеждат можем сами да видим от сайтовете, в които много подробно изпатили си гости ,описват приключенията с троянския обслужващ персонал!
А и да не забравяме, че онзи прословут проект за над 400 000 лева, се проведе точно в тази гимназия (как ли така), под вещото ръководство на същите тези даскалици...Дипломи раздаваха на ишлиме, за щяло и нещяло.Впрочем, в сградата на Постоянство срещу Автогара Троян, до скоро се подвизаваше един бивш кат-аджия,и той раздаваше дипломи дори и за космонавти!

Анонимен каза...

Не ми се измъквай така.Питам те ,к'ъв ти е зора от СХУПИ?И къде ги виде тия курви и наркомани?
Това,че еснафското ти мислене кара да отричаш всичко различно от твоето ежедневие,не ти дава право да наричаш хората така.А и ако те те нарекат селянин,защото не си като тях,няма да ти е много приятно нали?
Точно тези момичета и момчета,правеха Троян шарен с парадите си и партитата там.Партита за които мечтаехме да отидем,защото се слушаше различна музика,такава каквато на нас ни харесва.А не ерсо 2000,джамбаза,радка пиратка и прочие...

Анонимен каза...

Я някой да напише, какви са заплатите на даскалите в Троян, и да ги съпоставим със заплатите в останалите сектори на нашия град.

Анонимен каза...

ура за СХУПИ,различното училище!!!

Анонимен каза...

Каква радка пиратка в периода 90 - 92-ра и на какви партита си ходил точно тогава, за сега няма да те питам щото ми е ясно.Какво толкова шарено си видял в общежитието и около него, освен ако не си бил дрогиран? Аз завърших по онова време В.Л. и се махнах, точно защото именно исках развитие и скъсване с простотията и сивотата, която Троян предлагаше, не че в момента (там) има разлика, пак същите дивотии под други имена, но в по-голям мащаб, градът е икономически, морално и културно фалирал.

Анонимен каза...

56,нЕДЕЙ ДА СРАВНЯВАШ ДАСКАЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ С ДРУГИТЕ,ЗАЩОТО ПЪРВО НЕ ЗНАЕШ КОЛКО СА,И ВТОРО НЕ СИ НАЯСНО КОЛКО ТРУД ПОЛАГАТ,ЗА ДА ПОПРАВЯТ ПОРАЗИИТЕ,КОИТО ТАКИВА КАТО ТЕБ СА НАТВОРИЛИ!!!!ТОВА,ОБАЧЕ НЕ Е НАЙ-СТРАШНОТО!!!!!!ПО-ЛОШОТО Е,ЧЕ ДЕЦАТА ПЛАЩАТ ЗА ГРЕШКИТЕ НА ТАКИВА"ПРЕТЕНДЕНТИ" КАТО ТЕБ!!!!

Анонимен каза...

Нали това питам бе изкукурингел.Дайте да ги видим,че те само реват че им е малко, а един работещ като мен в дърводелските фирми, никой не го пита колко работи и колко получава,ама не мрънкям като тях!

Анонимен каза...

60-ти,къде сравняваш дърводелската работа с учителската!Изобщо имаш ли понятие от естеството на нещата?Да шлайфаш и лакираш можеш и със завършен трети клас...можеш ли със същото ниво да станеш учител? Нямам нищо против хората работещи в дърводелските фирми, но нека всеки да си знае гьола!

Анонимен каза...

Ми хайде да видим колко получават и срещу какъв положен труд?А и не съм казвал, че съм шлайфист...

Анонимен каза...

58-ми, и за този фалит са виновни схупарите?
Ми ти си много зле, и като те гледам как се обясняваш,само и само да се измъкнеш,защото лъжеш, ще напишеш че 84-та си завършил.Ма кво ме интересува всъщност, то явно комплексите на малкото човече никога няма да ги преодолееш!

Анонимен каза...

За кво да сте ми виновни, моето мнение си остава за ускорение на елементарни частици, навремето си бяхте кретени, миманса е за твоя(ваша) сметка. Комплексите са за култур-трегерното образование, или пародията там. И явно чувствата са ни взаимни, щото и мен ме боли, особен за, чакай че се сетих (ПИ) на края = пълни идиоти, успех.

Анонимен каза...

56-ти, с чии заплати да ги сравняваме?
С тези на полицаите, военните, държавните служители ли?
Ами ако случайно има съвпадение с брутните им заплати - което е почти невероятно, то след като се платят данъците и осигуровките, от учителската остават между 3/4 и 2/3.
Можем да продължим "дискусията", но според мен е излишно,т.к. в тази статия не става дума за тези неща.

Анонимен каза...

Не драги.Да сравним със заплатите на хората,изкарващи заплатите на държавните чиновници като :учители,пожарникари, военни,полицаи, и всички на държава службичка.
Заплати изкарвани в т.н. частен бизнес, от хората работещи във фабрики,цехове, и прочие...Щото тях ,никой не ги бръсне за живи!

Анонимен каза...

56, ти си най-големият комплексар,който се пъне да пише тук!!!Запомни едно:Даскалите не са ти виновни,че не си се реализирал в живота,защото,когато е трябвало да учиш си спал на чина!!!!Освен това ,къде е казано ,че трябва да ти работят без пари и да търпят в училище пиянските ти чекии!!!!!Имаш ли представа за какво става дума????

Анонимен каза...

Я,поредния истерик. Хихи, скоро ще си скубиш косите от злоба,карай го по-полека...

Анонимен каза...

Ами, като не ги бръснат да си търсят правата пред работодателите ,не да чакат някой друг да им реши проблема!Единствено българите се противопоставят на тези,които имат смелостта да се надигнат срещу неправдата и да ги държат отговорни за собственото си малодушие!!!!

Анонимен каза...

Откланяте темата...Питането е много просто. Работещите в частния сектор изкарват парите на държавните служители. Учителите са едни от тях.
Какви заплати получават троянските учители, съпоставено с тези на хората работещи в частния сектор?
Когато се заговори за увеличаване на заплати, всички знаем,че става на въпрос за държавните служители.
Никой никъде не споменава хората,на чиито гръб се крепи скапаната БГ икономика!

Анонимен каза...

Учителите нямат статут на държавни служители.Има разлика между "държавен " и "боджетен" служител!Освен това и двата вида не могат да скрият и стотинка от полученото.Следователно,наистина са несъпоставими данъците на учителите и работещите в частния сектор,като знаем,че се осигуряват на минимална заплата,последните !!Останалото е проблем на такива като "шлайфиста"Той ,пък не може да разбере причината за следствието.....!Как да му помогнеш на такъв?!!!!

Анонимен каза...

Да не би някаква тайна да са тез учителски заплати?Някакъв тежък отпор чета нагоре...

Анонимен каза...

Мисля, че когато те назначават на работа в някоя фирма подписваш договор, в който освен другите неща се иска и да не даваш информация за заплатата си, така че защо да не са тайна.

Анонимен каза...

Хилядарки взимат даскалите!!!!Страдайте завистници,нещастни щом сте стигнали до това да завиждате на тях!Олеле,съвсем опростя този народ!!!!!

Анонимен каза...

Хихи, гнездото със змии се разсъска,след един съвсем обикновен въпрос.Ами ако тръгне някой да коментира работата на тия хора, сигурно ще го анатемосат.Сладури сладки!

Анонимен каза...

Хихи,не си оригинален ,а си елементарен!!!!

Анонимен каза...

А по времето на учителската стачка ,кой ги подрепи-никой ,само помия! Защитиха с достойнство труда и заплатите си!!

Анонимен каза...

Здравейте,
Искам да се пресъденя към всички вас и да напиша няколко думи.
Децата навсякаде в България намаляват, но в гр. Троян в най-голям % може би. И защо ли? Защото нашета община нищо не прави за децата и техните родители. Затова много семейства отидоха да живеея в други по големи градове, или др. дължави, които предлагат работа на родителите им. А на децата предлагат паралелки със специалности които се търсят на трудовия пазар. В Троян само може да се говори,че най-доброто и голямо училище е СОУ "В. Левски". Най-голямо да защото успява по всякакъв начин да превлече и запиши двеца. А най-качествено образование не съм сигорен, че дава. Които иска да учи, ще учи във всяко едно училище. Учителите са му като всички други учители. Но само много се хвалят и говори за тях. А специалностите им не са нещо кои знае какво. Само искам да помоля да не се говори толкова много за това училище защото няма такива високи покрития. СОУ "Св. Климемнт Охридски" е училище с много по добра материална база. И мамаше години в които наистина беше №1 училище. Но днес не мога да кажа нищо за него. Но ако се спре в гр. Троян да се носят лоши слухове за него, както за СХУПИ и ПГМЕТ. Тези училища може би ще бъдат малко по добри от СОУ"В. Левски". Защото вярно е, че СОУ"В. Левски" получавше повиче средства, а човек когато има пари може да направи много. Успява да превлече повиче деца заради хубави приказки за него които не са 100% така. Моля всички директори да бъдат реални за поверенето им училище, за преподавателите в него, за ученицити. И когато правят агитка за прием да говорят истината и най-вече това се отнася за СОУ"В. Левски". Много е грозно когато колега говори лоши неща за колега и то пред колегал, или на родителска среща, или на обществено място с цел да спечели деца. В Троян учителите са готови на всичко да спечелят в приема си дете. Срамно е децата станаха стока,разменна монета. Учителаите не ги превличат да ги убочават, а само да не са съкратени и да имат работа. Поради професият която изпълнявам контактувал съм с много деца, родители и учители от нашия град и други градове. Но само това се случва така явно в гр. Троян. Моля Ви господа от общината запазети хората от града създаите им работни места, запхазете училищата и създаите специалности които се търсят. А не от които имат нужда само някои батьовци в града ни - сервитьори и келнери ниско платени. И направете ката, че учителите от училищата в общината не взаимоно да се отричат и да си подливат вода, а да се подкрепят. Когато хората са задружни те постигат много и много. Нека не се срамуваме, че сме от гр. Троян, и да не бягаме от този град с красива природа. Защото самият аз се наложи със семейството си да се изнеса от родния си град. Това го направиха много хора, правят го и ще го правят, ако не по помислите върху всичко това което Ви писах.
Успех господа управници и учители.

Анонимен каза...

Скъпи 78–ми, ако не ни "стягаш", е трябвало да се изселиш от Троян преди да тръгнеш на училище!

Анонимен каза...

Да внеса малко информация за учителските заплати.Във всяко училище се превеждат по около 1300 лева за всеки ученик.Около 75% се използват за заплати, а останалите пари се използват за ремонти, строителство и други дейности.Вместо да се интересуваме колко е учителската заплата, да се запитаме като родители дали нашите деца с ученето си заслужават тези 1300лв, които им отпуска държавата.Голям мързел и голяма неграмотност цари сред учениците.

Анонимен каза...

Не звучи хич лошо 75 % от 1300 лева. Особено на фона свършената работа, както пише 80-ти...Ходят,отбиват номера, вземат между 700-900 лева, а резултатите от работата им трагични...

Анонимен каза...

Погрешно пресмятате, уважаеми 81-и. 1300лв се умножава по броя на учениците , пресмятат се 75% и получената сума се разпределя на учителите, ръководството и помощния персонал по правила,приети в училището и непротиворечащи на нормативни документи.Посочената от Вас сума е далече от реалната.Колкото до отбиването на номера- да, има и такива учители, но защо на родителски срещи си мълчите и ви е страх да сигнализирате/или само заплатата ни ви интересува/?

Анонимен каза...

Да сигнализирам, че някой не си върши работата?Звучите някак си абсурдно...Както и да е,няма оправия с чиновниците!

Анонимен каза...

Учителка съм и определено мисля, че родителите като данъкоплатци имат право да предявяват разумни искания/не неоснователни претенции/ към учителите, обучаващи децата им.Но, за съжаление, лично аз не съм го видяла./Вероятно се страхуват./
А колкото до заплатите- какво лошо има в това учител да получава 900лв при условие, че стартовата заплата на военните е 1200лв?!

Анонимен каза...

Учител съм и не знам за какви 900 става реч.Имам 30 г.стаж,квалификация,магистър и 480лв.Много под средната за страната.Друг е въпросът дали училишните настоятелства контролират как директорите разпределят влизащите в у-щето пари.Изобщо,контролира ли някой нещо?

Анонимен каза...

Нищо лошо ,но на фона на голямата част от хора носещи икономиката на България на гърбовете си, се получава парадокс. Всички в частният сектор ,са на пройзвола на съдбата. В Троян, е повече от видно за какви доходи говорим при хората работещи в частния сектор.В същото време отвсякъде се чува едно голямо недоволство на хората работещи в държавно-общинския апарат, относно заплащането на професията им.А в частния сектор е пълно със специалисти, които получават мизерно заплащане!

Анонимен каза...

Аз мисля, че си зависи от частния сектор.Не може човек да работи в занаятчийница и да има големи очаквания по отношение на заплатата си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |