(Б)АСТА: Да живее новата инквизиция!

* Първата жертва на АСТА – 18-месечното американче Холдън Ленц * Действителната цел – тотален контрол над съдържанието и споделянето в интернет * Национални протести на 11 февруари

Авторът Свилен Димитров се занимава с компютри и програмиране повече от 10 години. Завършил е информатика в Софийския университет. От 2004 г. до 2011 г. е учител по информатика и информационни технологии в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. В момента работи като компютърен администратор към интернет доставчика „Оптиспринт” - Троян. В свободното си време се занимава с театър (член е на местна любителска театрална трупа), голям фен е и на киното и има собствени преводи на няколко англоезични филма. Т21

*****
„Забранено е –
да се говори
да се мисли
да се пише
да се чете
а най-сетне и
да се живее.“

Гео Милев, 1925 г.

ЗАНИМАВАМ СЕ С КОМПЮТРИ и програмиране от години. Много пъти съм разработвал различни програми. Днес обаче виждам, че алчността е без граници. Но по-лошото е, че България подписва договори, касаещи всички нейни граждани, тайно и без никакво обществено обсъждане; забравяйки принципите на демократичното общество, в което един закон трябва да бъде подложен на някакво обсъждане и ратификация, преди да бъде подписван и приеман. Икономическите последици от този са такива, че теорията на Адам Смит от началото на XX век ще бъде потъпкана и заменена с постулатите на Тома Аквински от XV. Да живее новата инквизиция!

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? За ACTA – безпрецедентно „търговско споразумение“, целящо да се забрани копирането и използването на продукти, защитени с авторски права, без съгласието на правоносителя. Дотук добре – всички знаем, че безплатен обяд няма; а човек, отделил време и усилия да създаде продукт, трябва да получи подобаващо възнаграждение за труда си. Само че кой решава колко да бъде то? Самият автор? Не, неговите издатели. Те смятат, че могат едностранно да наложат цена, която трябва да бъде заплатена, независимо че многократно надвишава разходите по създаването на продукта, който се предлага.

СЕГА ЗНАМ КАКВО ЩЕ СИ КАЖЕТЕ – откри топлата вода! Това нещо е въведено преди години. Защо е целият този шум? Защото ACTA решава да приложи нов подход към ограничаването на правата на хората, като им забрани да споделят. Има една стара поговорка, че ако аз имам 1 лев и ти имаш 1 лев и си ги разменим, и двамата ще останем с 1 лев. Ако обаче аз имам идея и ти имаш идея и ги обсъдим, то двамата ще имаме две идеи. Мислещите хора не носят пари на компаниите. На компаниите им трябват хора, които са бездушни консуматори и се съгласяват с всеки безсмислен закон, който им се предлага.

ACTA ЗАСЯГА МНОГО ПОВЕЧЕ АСПЕКТИ, но ще се опитам да ви обясня какво ще направи с интернет и комуникациите. Ще се забранява споделянето на всякаква информация, която би могла да бъде обект на авторско право, и правоносителите ще имат възможност да блокират достъпа до сайта, който е извършил нарушението. Освен това интернет доставчиците ще бъдат задължени да предоставят пълна информация за това, какво сте правили в интернет, но без съдебно разпореждане, само по подозрения. Ако намерят свалена информация, която не се струва подходяща на правоносителите, те имат право да ви глобят в размер, който те решат. И дори да ви заплашат с много по-тежки наказателни мерки, включително затвор.

ПОДДРЪЖНИЦИТЕ НА ЗАКОНА, маскиран като „търговско споразумение“, целят да ви убедят, че става дума за спиране на нелегалното копиране на музика и филми от интернет. Обаче действителността ще бъде много по-различна. Първо се говори за проверка на целия трафик от страна на интернет доставчиците и мобилните оператори. Как може да стане това в действителност? В Троян има няколко интернет доставчици, които имат по няколко хиляди потребители. Не 1000, не дори 500 (какъвто е обикновено общият брой на едновременно влезлите в интернет от един доставчик), а само 100 души едновременно да ползват интернет, означава, че поне 50 души ще трябва да следят в реално време къде са влезли и какво са направили потребителите. Като прочетох това, започнах да се питам дали сънувам и дали България все още е част от Европейския съюз, като същевременно е подписала Женевската конвенция и по-точно чл. 8, ал.1: „Всеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията“. В чл. 6, ал. 2 на същата конвенция се казва: „Всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона“. Сходни текстове са заложени в най-важния закон на Република България, а именно Конституцията - в чл. 34, ал. 1 и чл. 31, ал. 3.

НЕКА СЕГА РАЗГЛЕДАМЕ един от най-големите сайтове в света – Google. Вие имате профил в Google+. Пишете си с приятели и споделяте снимка на вашето дете, което е облечено с фланелка, показваща известен анимационен герой. Някой вижда снимката на детето ви и решава, че са нарушени авторските права на компанията, създала този анимационен герой. Същата тази компания спокойно подминава факта, че ако се спазва ACTA, ще излезе, че самата тя нелегално ползва „Малката русалка“, „Красавицата и звярът“, „Котаракът в чизми“ и т.н., защото не е платила никакви права над тези детски приказки. Обаче си подава оплакване и Google се задължават да изтрият снимката на детето ви, като паралелно с това ги глобяват, че въобще се допуснала първоначалното й качване. В следствие на това Google получава нови и нови наказания, докато последва най-тежката мярка – изключване от системата на DNS.

НАЙ-ПРОСТО ОБЯСНЕНО, DNS са поредица от инструкции, които помагат на компютрите в намирането на сайтове, изписани с думи. Когато вие напишете google.bg, вашият компютър всъщност търси уникалния номер на компютъра на Google – 74.125.232.208. Ако DNS е забранен, вие няма да можете да напишете google.bg, за да влезете в сайта на Google, но все още ще можете да напишете 74.125.232.208 или [2a00:1450:400d:801::1011] и отново да го ползвате. Защо DNS е система, която е предпочитана от самото си създаване през 1984 г., е повече от ясно – много по-лесно се помни troyan21.com от 216.239.38.21.

„ПО-СТРАШНОТО“ е споделянето на видеосъдържание. Тук на прицел ще бъде YouTube и всички по-малки сайтове. До момента беше достатъчно да се подадат претенции и хората от екипа на YouTube бяха длъжни да изтрият клипа, за който са предявени основателни авторски права. С ACTA ще се глобява YouTube и ще искат пълни данни за този, който е качил клипа, и то без никаква съдебна заповед.

ВСИЧКО, КОЕТО ВИ ОПИСАХ, изглеждаше напълно законно и единствено за борба с кражбата на интелектуална собственост. Докато компаниите не показаха какво целят. Това споразумение се изпълнява от година в САЩ и първата му жертва се оказа… бебе. 18-месечният Холдън Ленц е най-големият крадец на интелектуална собственост според Universal Music. И ако си мислите, че това е някаква нелепа шега, то майката на малчугана, Стефани, била неприятно изненадана, когато получила „шеговит“ e-mail, в който й е обяснено, че достъпът й до всички услуги на Google е прекратен поради нарушаване на авторските права. Когато Стефани решава да провери за какво става дума, се оказва, че във видеоклипа, който е публикувала в YouTube и който е гледан от 30 души, 18-месечният й син се опитва да танцува на откъс от песен на Prince, собственост на Universal Music. След повече от година и поредица от съдебни дела Стефани получава правото да качи отново клипа на собствения си син в интернет (между другото вече гледан от над един милион души) и да получи огромна сума за причинени нематериални щети от страна на Universal Music. За всеки случай Стефани смята да приучи малкия Холдън да бъде фен на „Нирвана“.

ТОЗИ ДРЕБЕН НА ПРЪВ ПОГЛЕД КАЗУС обърна мнението на обикновения човек в САЩ спрямо ACTA и показа какво действително се цели с това споразумение – тотален контрол над съдържанието и споделянето в интернет. Ако не си удобен, ще бъдеш цензуриран. Ако не си известен, ще бъдеш цензуриран. Ако не си плащаш, ще бъдеш цензуриран. От Google реагираха адекватно на това послание и сложиха сами цензура на началната си страница, показвайки, че при подобни закони това ще е бъдещето. А Wikipedia отидоха по-далеч, като за един ден забраниха на всеки в САЩ да ползва най-голямата енциклопедия в света. Ако ACTA се приеме, то в Китай ще има по-малко цензура над интернет, отколкото в България.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ два сценария. Първият - нека приемем, че аз не харесвам в-к „Троян 21“ (Т21). Имам конкурентен сайт и искам троянската общност да се информира за ставащото в града ни от него, а не от сайта на вестника. Изчаквам да стане 3:00 ч. през нощта и публикувам в коментарите към десетина новини (които са, да кажем, отпреди 3 години) - връзки към снимки, клипове, музика или филми, които не са лицензирани. Изпращам това до правоносителите, които веднага правят предупреждение на собственика на сайта. Аз обаче продължавам и той получава второ предупреждение, в което пише, че при трето „провинение” ще бъде изтрит DNS с име troyan21.com и сайтът вече няма да е видим. Тъй като администраторът и собственикът на сайта не могат денонощно да следят коментарите, които се публикуват, се изправят пред два избора – или да рискуват и заплахата, която е отправена от правоносителите, да бъде реализирана, или да цензурират коментарите, които до този момент са били свободни. Ето как един сайт, който няма нищо общо с нелегалната музика и софтуер, ще бъде цензуриран. Разбира се, неговият собственик може да последва примера на Стефани, но къде отива презумпцията за невинност? Сега си представете, че говорим за Google+, Facebook или друг подобен сайт.

ВТОРИ СЦЕНАРИЙ. Аз отивам на концерт в Гърция на любима група. На границата, според ACTA, митничарите имат право да ме спрат и да ме накарат да удостоверя, че съм си закупил песните, които слушам на моя MP3 плейър или GSM. Ако не мога да го направя, те имат право да конфискуват устройството. Ако не сте чели книгата „1984“ на Джордж Оруел, не се тревожете – действителността поразително отива към описаното в нея.

ПРОЧИТАЙКИ ВНИМАТЕЛНО ACTA, ще видите, че там са записани действия, които по заобиколен начин ви казват, че ще ви е забранено да ползвате торенти. Да ви обясня защо това няма да стане. Първо, ще се върнат някои позабравени средства за споделяне като DC++ и eMule, които не противоречат на ACTA. Самите програми имат опция за криптиране и споделянето ще се увеличи напук на всички забрани. Обаче легалните сайтове като YouTube, плащащи милиони на музикалните компании, за да имат право да излъчват клипове, ще трябва да спрат, защото с всяка глоба, наложена им за неправилно качен клип от потребител, поддръжката на сайта ще става финансово нерентабилна.

ВЕЧЕ ПОКОЙНИЯТ Стийв Джобс беше измислил как да реши проблема. Всяка песен се предлагаше на символична цена (под 1 долар), а всеки филм – под 15. Само че ти можеше да споделиш тази песен с приятел или да я изпратиш на баба си, а това компаниите не искат. Искат и баба ти да плати за MP3-ката, нищо че знае само за iRan, от iPod и понятие си няма, а в съкращението MP3 вижда „минимална работна заплата“.

ЧУДЯ СЕ САМО дали същите тези компании, които толкова лобират за ACTA, ще си платят най-накрая авторските права на Томас Едисон за изобретяването на кинокамерата. Ще си платят, ама друг път. Холивуд умишлено е създаден в Калифорния, защото това е бил един от малкото щати, в които Едисон не е успял да си патентова изобретението, а после му е било забранено, за да може всички кинокомпании да печелят от изобретението му само за своя сметка. Нормално, за тях закони не важат! Не важи Женевска конвенция, не важи конституция, не важи дори законът на здравия разум.

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ACTA са предвидени за 11 февруари. Не казвам да ги подкрепите, но ви казвам да решите сами. Говорете, мислете, пишете, четете, живейте!

1 февруари 2011 г., Троян

Свилен Димитров

37 коментара:

Анонимен каза...

АСТА Ла Виста Интернет!

Поздравления за автора, видно е,умно момче е и сам му е ясно,че монопола става все по-жесток и депърва ще има много по-големи санкции.А това,че дупедавците в България ,го подписаха и то тайно, едва ли учудва някого.
А, и да вземе да си смени работата, Кофти Спринт, са едни от най-големите пирати в региона, и ако някой трябва да бъде закопчан за пиратство това са управляващите тази фирма!

Анонимен каза...

Поздравявам авторът! Прекрасно казано - звучи ужасно! Забравям в кой век живеем. Поредното решение угодно на някого - засягащо всички нас, но кой ли ще чуе потребителя. От него се иска да консумира и да си плаща.

Анонимен каза...

АСТА НЕ ЗАЩИТАВА АВТОРИТЕ по никакъв начин !!! АСТА защитава тези които купуват от творците , и след това продават на нас ! На чист Български език такива се наричат ПРЕКУПВАЧИ !!! Да ! Точно така - ПРЕКУПВАЧИ !!! АСТА ЗАЩИТАВА ПРЕКУПВАЧИТЕ ! Какво по-идиотско от това , да искаш да си запишеш песничка на Елвис Пресли , и да ти цъфне някой с претенции , при положение , че краля на рока отдавна вече не е между живите , и в джоба му вече няма как да влезе каквото и да било ??? На това ли се вика " Право " и " Права " ???От ГРОБ явно са решили в рамките на мандата си да изкопаят най-дълбокия гроб за останалите да живеят все още в БГ.

Анонимен каза...

Поздравления за автора!!!

Анонимен каза...

Положението в Атина е пред гражданска война. Подадоха оставки министъра на труда, и един народен представител от ПАСОК. В момента пред парламента има сблъсъци между млади хора, които са или анархисти, или протестиращи с качулки и маски, и полиция. Употребиха и сълзотворен газ. Така протестният митинг, който се организира, и е мирен, за кой ли път се опорочава, от така наречените познати–непознати. Тези млади хора, всеки път пречат на демонстрациите, и ги провалят. Кой ги организира, и изпраща там...кой знае? По тоя начин се потъпква правото на пенсионери и работници да изразят несъгласието си с мерките, които се налагат. Окраденото от можещите да го направят, ще платят обикновените хора–пенсионери и трудещи се, тези които не дължат нищо, и не са откраднали нищо. Също като при нас, един краде и греши безотговорно–други ще плащат. Днес и утре има стачки, а в неделя, ще гласуват последните споразумения с банки–лами, и "заложни къщи", грабещи и превземащи с огромни лихви. Троян, и България, а и всичкихора да внимават със вземането на заеми! Банките са ненаситни! За съжаление, не вървим на добре!

Анонимен каза...

ЧЕРНАТА НАУКА И ФЕНОМЕНЪТ БП

Драги форумци, най-страшното дело на злия човешки гений не е водородната бомба или бактериологичното оръжие.
Най-зловещото изобретение на Земята е ЧЕРНАТА НАУКА.
Както силата на атома се използва за производство на ток в атомните електроцентрали и за създаване на атомни бомби, така и психологията се използва за развитие на хората и обществата, но и за създаване на ЧЕРНАТА НАУКА. Жертвите на ЧЕРНАТА НАУКА наближават милиард. Поробените от диктаторите хора в цял свят са много повече. Гениите на ЧЕРНАТА НАУКА успяват да държат в подчинение цели нации, да поведат милиони на война за чесане на собствената си луда краста за власт. Тази наука съществува от древността. В наше време перфектно приложение на ЧЕРНАТА НАУКА има в Северна Корея. Нали виждате как всички реват за своя Вожд? Това е естествен подбор. Който не умее да зареве навреме просто го скъсяват малко. С една глава. По време на студената война се създават цели институти за развитие на ЧЕРНАТА НАУКА. В днешно време продължава да се усъвършенства и използва все по-масово. Който не изучи методите и инструментите на ЧЕРНАТА НАУКА не може да ѝ се противопостави. Той е обречен да бъде роб. Въпреки развитието на демокрацията завръщането на ЧЕРНАТА НАУКА и унищожаването на постигнати с огромни усилия свободи се наблюдава в цял свят. След атентатите в САЩ през 2001 г.под влияние на страха от тероризъм най-демократичната държава в света загуби много от свободата си. Това е огромна победа на ЧЕРНАТА НАУКА.
http://www.bivol.bg/epohata-na-tiraniyata.html
“Хора, бдете!” призова чешкият дисидент и първият демократично избран президент Вацлав Хавел през 2009 г. “Изобщо не е свършила ерата на диктатурите и тоталитарните системи” -предупреди Хавел. “Може тя да е приключила в класическото си подобие, каквато я знаем от 20-ти век, но се раждат нови, по–софистични методи на овладяване на обществата. Те изискват бдителност, внимание, предпазливост, изследване и адекватен поглед”, поясни позицията си Хавел.
Две години по-късно в съседна Унгария в центъра на Европа:
http://baidalai.org/?p=1640
http://e-vestnik.bg/13579/viktor-orban-po-patya-na-putin/
Актуален пример за опит за отнемане на свобода:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4521731

Анонимен каза...

Защото всеки от нас – без изключение - е сто процента убеден, че „триковете“ с манипулация на съзнанието няма да му подействат!
Тъжна новина - ДЕЙСТВАТ!
Гении на ЧЕРНАТА НАУКА са и КГБ и българската ДС.
В тази перфектна система за управление се намира и България от 1944 г. насам. И все още се управлява от ДС с помощта на ЧЕРНАТА НАУКА.
Защо комунистът агент Гоце иска въвеждане на религия в училище?
ЧЕРНАТА НАУКА протяга мъртвешки пръсти към нашите деца!
Ако не сте виждали Дявола да се кръсти - вижте го:
http://dnes.dir.bg/news/religia-georgi-parvanov-7150830
Основните методи и инструменти на ЧЕРНАТА НАУКА са манипулация, заплаха, изнудване, страх, промиване на мозъка, насилие, шантаж, заблуда, дезинформация, ЧЕРНА РИТОРИКА...
Основен инструмент на ЧЕРНАТА РИТОРИКА са думите. Думите, които парализират волята, насаждат обреченост, страх, безизходица, примирение, вина, мрачност...
ЧЕРНАТА РИТОРИКА използва думите жестокост, страх, жалко, оплюват, смачкат, мнителност, песимизъм, злоба,нямаме, грозно, мъчителен, затвореност, мълчание, хронична депресия, мрачен, недоволен...
Примери на ЧЕРНА РИТОРИКА има и в този форум. И то много.
От края на миналата година във форума се втурна феноменът БП (баба Пенка) от дебрите на Троянския балкан. Настани се на средата като диспечер и започна да раздава оценки и напътствия за всички и за всичко. Гледа да не би да остане сфера, където да не се намеси и да сложи ред. С огромна енергия се втурва да спори с всеки за всичко и задължително да наложи своето объркано мнение за икономика, политика, финанси, кризата в Гърция, училището, възпитанието на децата, психологията...
Прозренията на баба Пенка:
„Психологията е една наука, която лежи в основата на всичко. Уверила съм се!”
Това е вярно.
„не съм психолог, нито имам идея.”
Това също е вярно.
„Трябва, смятам, само, логична мисъл, и наблюдателност.”
Това също е вярно. Трябват само 1% логична мисъл и 1% наблюдателност.
Само малко да допълня: Трябват и 98% знания.
За съжаление при баба Пенка липсата е точно 100%.

Анонимен каза...

„Искам да подчертая, че никога не съм учила, нито работила в тази насока.”
Това си личи веднага. Даже съвсем малко да беше прочела щеше да знаеш, че хората обичат да се говори за тях. А ти разказа за себе си цялата си автобиография от 4 годишна възраст до сегашната 56 г. Да занимаваш околните със себе си е егоизъм.
Да живееш в чужбина и да искаш да гласуваш също е егоизъм. Като турците - те гласуват, ние сърбаме попарата на Доган.
Да си мислиш, че винаги само ти си права също е егоизъм.
„Отворете в интернет, има доста неща, които ще ви "отворят" очите, а и книги има.”
Това е вярно. Но 5 статии по 10 реда в интернет не са достатъчни.
Бабо Пенке, ти си изключително емоционална, но това не е комплимент. Личи ти по запетайките, които слагаш след всяка дума, а всяка запетайка е поемане на въздух. Личи и по удивителните, които слагаш след всяко изречение. Използваш думите обиди, разстрои, чувствам ...
Бабо Пенке, ти си изключително неустойчива емоционално. Под статията за Миро Нанков казваш „нямам и никакво право да го критикувам, или определям като такъв, или онакъв.” И въпреки това не само, че го критикуваш и го определяш, ами ти се иска да го унищожиш. И завършваш „Ако работи извън България, ще умре от глад, или ще яде бой!”
БОЙ с удивителен!
Непрекъснато казваш „Не знам какво да кажа” пък не млъкваш.
Непрекъснато нападаш, пък после „Извинете”.
Уж не можем да си променим съдбата, пък да сме вдигали възстание.
Уж психологията е в основата на всичко, а за поповете: „Вие, можете, повече от всички психолози, психотерапевти, и психиатри, взети заедно.”
Напред-назад, насам-натам без цел и посока, тръгнеш - върнеш се, сега тъй и веднага иначе, въртиш се, подскачаш като муха без глава и нанасяш безразборни удари в тъмнината без да забележиш, че разговаряш с двама или трима. Бабо Пенке, тази особеност на женския характер най-много вбесява околните.
„Къде беше писача, който обясняваше, колко добре възпитава децата си, и колко е сигурен в обществото ни, което е "подходящо", и съвсем безопасно за доброто възпитание на подрастващите!”
Бабо Пенке, кой от тримата писачи? Никой от тримата не е писал, че обществото е сигурно и подходящо за възпитаване на децата. И защо крещиш само като някой нещо напише? Бабо Пенке, ти си истеричка.

Анонимен каза...

Бабо Пенке, опита ти за слагане на край на диалога с пожелания за лека нощ и други подобни говори, че искаш винаги да имаш последната дума и имаш мания за контрол на всичко.
Бабо Пенке, за проблема ти с манията за контрол можеш да прочетеш тук:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4542691
В този форум има всякакви коментари - едни са розови, други сини, трети са ярко сигнално лудо жълти, които преминават доста често в кафяв редкаш. Всеки си използва своите думи, пише по своите си теми, има си своето поведение. Твоите коментари бабо Пенке са кърваво червени - цвета на агресията и черни - цвета на негативизма.
„Просто, срещата с много хора, и работата ми с тях, възможността да ги опозная добре, ми е дала и възможността, да откривам проблемите в психиката.”
А пък американските учени психолози, които от 140 години развиват психологията, проследяват живота но стотици хиляди хора и работят със стотици свои колеги - ряпа да ядат.
Баба Пенка от дебрите на Троянския балкан е тука!
„Имаме нужда от специалицирана помощ, от някой, който да обърне отрицателното ни мислене, песимизма,злобата и т.н.”
Браво! Много точно си разбрала къде са ти проблемите.
Едно нещо обаче не си разбрала - никой няма да дойде да ти обръща отрицателното мислене.
Това е твоя работа. А на останалите ще кажа:
Хора, изправете се и излезте от коловоза на бездействието, пасивността, и песимизма, където ви набутва ЧЕРНАТА НАУКА, защото разликата между коловоза и гроба е в дълбочината. Вземете съдбата си в своите ръце.
Бабо Пенке, за тебе може думите да тежат, но за мене са леки. Колко тежи един куршум? Но изстрелян от системата ЧЕРНА РИТОРИКА той нанася страшни поражения на подсъзнанието на много хора. Метод на ЧЕРНАТА РИТОРИКА е емоционалното водене към катастрофа, безнадежност, мрачност, смърт и т. н.

Анонимен каза...

„нашият народ ще загине гладен, както през последните 22 години загива бавно и сигурно!”
„обречени да живеем като "немили–недраги" дори в собствената си държава.”
„Ще им създаваме проблеми, те ще ни търпят, докато сами се изтребим. На там вървим. Жалко!”
„Мисля, затова вървим към разруха, морална, психическа, физическа, икономическа.”
„Вие ще го учите, и възпитавате правилно, то ще вижда нещата в обществото, и в един момент ще загуби доверие в думите Ви, ще си помисли, че сте лъжец, ще се отчая, и, идват проблемите!”
„Тогава, то ще Ви обяви, за лъжец, и ще види празнотата, в думите, и напътствията.”
„И облъчен и отровен днес си ти!
Апатичен и безличен днес си ти!!!
Това от днес е света!!!”
Бабо Пенке, отлично се справяш с ЧЕРНАТА РИТОРИКА. Написаното от теб в края на постовете ти води хората надолу, към черното, песимизма и безизходицата, а удивителните са като пирони в капака на ковчега.
Бабо Пенке, а сега върховния ти пост:
„Самотата 133-ти е най-тъжното нещо ,заедно с бедността. Живеем в объркан свят,в България е пък тотално извратен, и ако си по-скромен откъм възможностти ,вероятността да останеш сам,е много голяма.Но, какво да се прави, не на всеки съдбата му е определила да има спътник в живота!Живеем това,което предварително ни е написано,и искаме или не,не можем да го променим!Тъжно е, но за самотните хора, на никого не му пука,дори стават обект на подигравки.А времето си върви,един де се събуждаш стар и виждаш,че всичко е отминало.Леглото до теб е празно, няма детски смях,няма внуци,душата ти е болна,сърцето се свива,докато в един миг просто спре!”
Бабо Пенке, в края аз видях мъртвец. Такъв пост пълен с грозни, страшни, мрачни и черни думи е перфектен продукт на ЧЕРНАТА НАУКА и ЧЕРНАТА РИТОРИКА. Той се забива със страшна сила в подсъзнанието на хората и нанася огромни поражения.
„Живеем в объркан свят“ - бабо Пенке, за тебе светът е объркан, не го втълпявай на другите.
„Живеем това,което предварително ни е написано,и искаме или не,не можем да го променим!”
Върховно! Ти си най-добрия пример какви пластични деформации прави ЧЕРНАТА НАУКА в мозъка на хората. Напиши си банковата сметка, за да ти приведат управляващите честно зарабатения милион. На това ще ти отговоря:
„Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите!”

Анонимен каза...

Бабо Пенке, върхът на твоя цинизъм е когато ми обясняваш, че не си негативна, а завършваш с негативизма “за самотата няма лек!” и то с удивителен.
На което аз ще отговоря:
Самотни хора, не вярвайте на баба Пенка, вие сте уникални, светът има нужда от вас, намерете мисията на живота си, ще имате приятели! Успех!
Бабо Пенке, полагаш огромни усилия за набутването на хората в коловоза.
Хората ти казват, че ги облъчваш, ти-не, не ги облъчвам.
Напротив, облъчваш ги зловещо с ЧЕРНА РИТОРИКА.
Емоционалните ти изблици и обърканост другите определят като лудост.
Това потвърждава правотата на американската практика да се въвежда в училище обучение по ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.
Бабо Пенке, на твоя негативизъм ще противопоставя:
Хора, всички ние сме дошли с мисия – да изживеем живота си с пълният потенциал, който ни е даден. Това значи да сме щастливи, здрави, усмихнати, удовлетворени и успешни. За това е нужно да се вгледаме и поработим със себе си, да си припомним кой сме, да развиваме личността си. Този, който трябва да подреди собствения си живот си ти, а не другите. Можете да научите всичко, което ви е необходимо, за да постигнете всяко нещо, което желаете. Никой не е по-добър или по-умен от вас. Всички умения в живота и бизнеса са научими. Всеки, който днес е много добър в дадена област в началото не е бил такъв. Просто е взел решение да намери и изучи начин, който да го придвижи напред. Съставил си е план, който е изпълнил. Това, което хиляди души вече са направили, можете да направите и вие. Само трябва да решите и да се задействате.
Ако искате да сте успешни трябва да предприемете Активни действия и да играете Главната роля в живота си.
Вие трябва да сте водещи във вашата игра, никой няма да го направи за Вас, вместо Вас. Успехът не е случайност, а е следствие от правилните решения и активни действия. Кураж и напред ! ! !

Анонимен каза...

Коя е "Баба Пенка"?

Баба Пенка каза...

и пада мряяяяк,черен тъмен и няма изход.Дупката те засмуква и преминаваш в тъмната страна.А там се чува глас:Пено,дай цукалото,че кенефа се е задръстил!

Анонимен каза...

Баба Пенка написа поредния негативен коментар 5.

Анонимен каза...

До 5ти...Спокойно господине,за добре или зле в момента се намирам в Атина,трябва да ви уверя че описаните от нашата медия протести са много добре планирани платени и организирани от местната ККЕ комунистическа партия,имам приятели който са професионални протестиращи,взимат си определен хонорар да дигат врява.какво им е на гърците,няма такъв със българска заплата минималната почва от 600евро..и ако маслините ,лимоните,портокалите ние ги носим когато ходим при болен,при тях те присъстват постоянно в менюто им!!втори път за деня от едо ядене не се сервира!!!я кажи приятелю от кога не си си извеждал семеиството на ресторант а??? а те са всяка седмица на развлечения и таверни..просто живеят добре и не искат да си сменят стандарта на живот към който се стремим ние,и са прави хората,и аз ги подкрепям!!!И какви са тия гръмки слова от нашите медии Гърция щяла да фалира,та тя държавата отдавна е фалирала,но парите са в хората байно,тези 300 милиарда се въртят помежду им а не са в държавните банки ,и сега евросъюза иска тези пари посредсвом държавата и рестрикций да ги вземе от тях,ама грък зор дава париии!!! та не ги мисли гърците..щом аз мога да си плащам квартира 340 евро да си плащам заема и да отделям някой лев за черни дни в БГ..тамън а!!

Анонимен каза...

а ще има ли протести в троян и ако да къде

Анонимен каза...

Долу АСТА ! Сега му е времето за протест !

Анонимен каза...

АСТА Е ТУК. Трети път се опитвам да кача нещо и не става.

Анонимен каза...

Друг пример:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=989805
Прочетохте ли добре? „Въвеждането на задължително вероучение в училищата“
Ама противоречало на чл.37 от Конституцията на Република България „Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи“ - голяма работа - ще променим конституцията! Щрак с два пръста - и готово! За да е всичко законно!
Или пък Закон за закрила на детето, според който “Глава 2, Чл. 11, (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“ - хе-хе - закон, още по-лесно!
ХОРА, БДЕТЕ! И МИСЛЕТЕ!
СВОБОДАТА, ГЕНАДИЙ!
Религията е смес от общочовешки ценности и ЧЕРНА НАУКА.
Няма разлика между една от десетте божи заповеди „Да нямаш други богове освен мене” и чл. 1 от Конституция на Народна република България от 1971 г. :
(2) „Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.“
Налагането на монопол е метод на ЧЕРНАТА НАУКА.

Анонимен каза...

Насаждането на страх - от Бога или от Държавна сигурност също е метод на ЧЕРНАТА НАУКА.
Вменяването на виновност (грях) по рождение е метод на ЧЕРНАТА НАУКА.
Заплахите и насаждане на обреченост на съдбата е метод на ЧЕРНАТА НАУКА.
Видяхте ли какво стана със Светия синод? Митрополитите се оказаха смокини - отвън черни, отвътре - червени.
Даже и вярата не може да се противопостави на ЧЕРНАТА НАУКА.
Това може да го направи само ЗНАНИЕТО.
ХОРА, БДЕТЕ!
Вие сте цел!
За търговци, политици, религиозни фанатици, диктатори, хора, които имат нужда от плът и дух за опитите си, егоцентрични хора, нарциси и прочее ваши познати и непознати, които се прицелват във вас. Те са ваши врагове.
Мислите си, че нямате такива врагове? Точно това искат да мислите същите тези врагове!
Знаете ли защо се постига успех в психологията, рекламата, създаването на секти, полицейски разпити, любовните лъжи, покупателните ви склонности към вещи и въображаеми вещи от които нямате нужда?

Анонимен каза...

Ако сложите 19 и 20 след 6 ще получите пълната поредица за ЧЕРНАТА НАУКА.

Анонимен каза...

Нещата приятели едно време са тръгнали от 6 музиканти и 3ма манефистанти,таа на нещо такова трябва да се случи отново, но в днешно време,зяпачите ще са повече!!!Май е по добре да си седим до полите на жените и да си чаткаме на лаптопа,докато е така другари,нищо добро не чакайте да се случи!!!

Анонимен каза...

В цял свят утре ще има протести срещу АСТА !

Анонимен каза...

Браво, Свилене!

Анонимен каза...

Българските евродепутати от ГЕРБ и от БСП ще гласуват против ратификацията на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), съобщиха от двете партийни централи.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4553411

Анонимен каза...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4553411
Евродепутатите ни от ГЕРБ и БСП против ACTA

Анонимен каза...

25, това са поредните кьорфишеци, демагогия и двуличие на двете комунистически партии Герб и БСП!
Броени часове след първоначалното подписване и въвличане на България в АСТА от български представител по заповед на премиера Борисов - партия Атака ЕДИНСТВЕНА светкавично реагира и внесе в НС два документа за одобрение. Първият - България незабавно да оттегли подписа си под това споразумение за АСТА и законопроект за ЗАБРАНА действието на АСТА на територията на България. Герб и останалите - ОТХВЪРЛИХА веднага тези два документа. Пълно мълчание от всички медии за това!!!!!!!
След първите протести на гражданите, Герб започнаха да се ослушват, а Борисов в типичния си мутропожарникарски стил пробута следващата огромна лъжа - че сме щели при ратификацията на договора да го подпишем с резерви. Пълна лъжа!!! В АСТА изрично е написано, че при подписването и узаконяването НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВИ УСЛОВИЯ И РЕЗЕРВИ!
Сега ви пробутват тези номера с евродепутатите, за да прикрият собствената си некадърност, продажничество и слугинство на чужди господари.
Дано някой там в Брюксел им свърши работата на тези страхливци!
Пак да ви припомня. Единствено Атака зае твърда позиция и предложи твърди решения. Всичко останало шикалкави. Така беше и със шистовия газ.
Ако желаете подробности по горенаписаното, както и КОЙ и КАКВО цели с АСТА - изгледайте това видео от днес. Озаглавено е "Затвор за интернет"
http://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%21-c639.html

ИП

Анонимен каза...

Поздравявам те, Пеевски!

Анонимен каза...

Въпреки, че открих няколко преписани мои коментари, не съм баба ти Пенка, и още повече не съм писала и засегнала самотните хора, може да е изразил чувствата си някой самотник, но не и аз. Може да сте прав за някои неща, може и да не сте. Хубаво е да живеем безгрижно, и да мислим положително, но когато годините минат само в положително мислене, а резултатите ги няма, тогава осъзнаваш, че за целия си живот си успял само да работиш за хладилника, да отгледаш и то трудно едно дете, да си съсипеш отношенията в къщи от непрекъснато липсващи средства/а работиш като вол, и честно/, детето ти да се чувства в "низините", защото в училище уважават детето на богатия, като свърши зимата, да започнеш да събираш дърва за другата. Доколкото разбирам, и една детска градина в Троян е "определена" с неписан закон за децата на имащите, а другите не се вреждат. Огледайте се наоколо, как живеят хората, погледнете възрастните. Харесва ли ви картината? Колко от хората във форума са положително мислещи, и доволни от положението си? Колко още съществуват, които не могат да се изразят, защото нямат тази възможност. Пишещият към баба Пенка, не знам на каква възраст сте, какво работите, и какви са ви доходите, с какви трудности сте се преборили в живота си, или може би ви е било лесно, но докато не ви заболи зъб, не можете да повярвате за болката на другия. В някои случаи може да съм прекалил с черногледството, но в други съм виждал нещата така както са. Какво да правя, като не мога да казвам на бялото–черно и обратно? По–добре истината, отколкото "розовата" лъжа! Нека, и дано хората живеят с положителни мисли, да се заблуждават,че живеят нормално и добре, свити до печките в едната стаичка, нека да дишат мръсния въздух, и да са с усещането че дишат бистрия чист въздух на Беклемето/например/, нека всеки пенсионер, получаващ 160 или 200 лева, да ги гледа, а вижда като 500 или 600. Нека да платят глобата от почти 4 милиона, и да "възпяват" в песни допринеслите за това наши "видни" съграждани, нека да ни хапят бълхите и да си мислим, че са...не знам какво. Отидете при някой възрастен човек, и поговорете с него, ще разберете и научите много. Възрастта е мъдрост, но за съжаление възрастните хора в България не са уважавани, а наричани с обидни думи, особено след изборите. Разбира се те са виновни, за всички неудачи. Не съм забелязала, след моята намеса, от НЕ много време, пишещите да са станали по–черногледи, или отчаяни, по–злобни или мразещи, или по–уплашени или по–решителни. Те просто както някои казват, си е троянски патент. Не допускам, че съм навредила на някой, най–много да съм предизвикала размисъл за осъзнаване на някои неща, или това може да не е удобно за някой? По–добре да възхваляваме дрехите на царя, който всъщност е гол. И още по–добре да си мислим, че сме върха, а в Америка спят под мостовете! Спи народе, сънувай розови сънища, и гледай оптимистично към "светлото" бъдеще–това беше, и е много изгодно за някой! Така се заблуждават хората че са добре, докато другите си вършат делата, а след това плащат всички. Колкото теорията, която разглеждате е вредна, толкова противоположната е дори по–вредна. Няма по–необходимо от заблудения човек при днешното управление!

Анонимен каза...

Някой може ли да каже от коя песен е музиката в заставката на клипа на 27 ?

Анонимен каза...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4554991
Бабо Пенке, спокойно.

Анонимен каза...

Ще ви подсетя за един позабравен израз!!! А той гласи "Каквото и да ти говорят,знай че става въпрос за пари"...ами просто на някой му хрумна,от върха на планината да гръмне със пушкало..??? дааа..следва лавинааа!!! няма спиране,в долината ще стане лешшш...!!!и понеже бат Бойко е поставил задача на министрите си,от квото може пари да валят в хазната,направо си е добре дошло за него .та за в бъдеще ще се бъркаме все по дълбоко и по дълбоко в отънелите ни портфеили ,нали не мога без него...интернет!!!

Анонимен каза...

Ах, американци ... в Интернет няма петрол!!

Анонимен каза...

Баба Пена първата жертва на АСТА в Троян.

Анонимен каза...

Цветан Тодоров за корпорациите, свободния пазар и свободата: Сега врагът на демокрациите се намира в самите тях.
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/01/19/1748198_cvetan_todorov_za_korporaciite_svobodniia_pazar_i/

Анонимен каза...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-02-13&article=399436

Анонимен каза...

Поздравления за Свилен Димитров!
Успех и късмет!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |