Новият туристически данък

* Прието бе кметското предложение: без зониране на обектите за настаняване, размерът на данъка – според категорията от 0,20 лв. до 0,65 лв. * Мариела Шошкова: Троян е един от градовете в България с най-високи местни данъци * Илиян Пеевски: Това е демагогия

С ДОСТА СПОРОВЕ, в които на моменти прозираше повече политика отколкото принципност, на първата за годината сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян (27 януари) бяха приети промени в един от най-важните общински нормативни документи – Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Троян.

„ГВОЗДЕЯТ” В ТЕЗИ ПРОМЕНИ бе размерът на новия туристически данък. Припомняме – с промените в края на миналата година на Закона за местните данъци и такси досегашната туристическа такса бе трансформирана в местен данък, т.е. в категорията данъци, влизащи в общинския бюджет; размерът на този нов данък е на база не по-малко от 30% пълен годишен капацитет на съответния туристически обект (хотел, къща за гости, хижа и т.н.). Законодателят е посочил и границите, в които може да се облага една нощувка, от 0,20 лв. до 3, 00 лв., като правото да определя размера е дадено на основния орган на местното самоуправление в общините – Общинския съвет.

ПЪРВОНАЧАЛНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на общинската администрация (кмета Минко Акимов) бе обектите да са разделени в две зони (по подобие на патентния данък), но то бе изтеглено от вносителя. В крайна сметка бе прието актуализираното второ кметско предложение, според което зонирането отпада и всички обекти за настаняване в общината (в града и селата) ще плащат туристически данък по единна ставка. Тази ставка, одобрена след, както казахме, остри дебати, е следната: категория 4 звезди – 0,65 лв. за нощувка; 3 звезди – 0,55 лв.; 2 звезди – 0,45 лв.; 1 звезда – 0,35 лв. за нощувка. За туристическите хижи, независимо от категорията, данъкът един и същ: 0,20 лв. за нощувка. Предложението бе прието с огромно мнозинство - от присъстващите 26 общински съветници 24 гласуваха „за”, а двама се въздържаха.

КАКВИ ИЗКАЗВАНИЯ СЕ ЧУХА по въпросната „гореща” точка 3 от дневния ред? Най-напред председателят на Комисията по икономика, бюджет и финанси Йордан Данков (ГЕРБ) докладва, че членовете на комисията са се обединили около предложението на администрацията за новия туристически данък; възприета била и идеята да няма зониране на обектите. Имало и схващане туристическите хижи над 1500 м да се освободят от този данък, но законът не позволявал; „Ще търсим друг начин да ги подкрепим”, подчерта г-н Данков.

РАЗЛИЧНО БЕ СТАНОВИЩЕТО на председателя на комисията по туризъм Даниел Сираков („Избор за Троян”), който представи идеята на Консултативния съвет по туризъм. Тяхното предложение – обектите за настаняване да бъдат разпределени в три туристически зони, а нивата на данъка да са следните: за I зона (според категориите на обектите) - 0,40 лв., 0,50 лв., 0,60 лв. и 0,70 лв.; за II зона ставката да е с 0,10 лв. по-ниска – от 0,30 лв. до 0,60 лв.; и за III зона – от 0,20 лв. до 0,50 лв. А логиката за зонирането била ясна -

МАРИЕЛА ШОШКОВА (ДСБ) подкрепи предложението на Консултативния съвет по туризъм. Тя заяви, че проблемът не е в 5 стотинки повече или по-малко, а в принципното положение, че Троян е един от градовете в България с най-високи местни данъци. Г-жа Шошкова илюстрира казаното с конкретен пример за данъка за автомобилите, който също е местен данък и е от същия порядък като туристическия, в четири български града: Ловеч, Казанлък, София и Троян. „Дори в София данъкът на колите е по-нисък от троянския”, заяви съветничката.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПЕТЯ КОВАЧЕВА („Атака”) бе да се запази зонирането, което бе залегнало в първоначалното предложение на общинската администрация; първата зона, според категориите на обектите, да е с нива на данъка от 0,30 лв. до 0,65 лв., а втората – от 0,20 лв. до 0,55 лв. Г-жа Ковачева припомни, че в нашата община има едва два 4-звездни хотела, преобладаващите обекти тук са от по-ниски категории и точно те трябва да са във фокуса на вниманието и да получават подкрепа. Съветничката предложи в наредбата да се прибави и нов член 58, регламентиращ, че приходите от туристическия данък ще се изразходват според приета от ОбС програма за развитието на туризма и единствено и само за развитие на туристически дейности и инфраструктура (това предложение не бе прието с аргумента, че изразходването на туристическата такса е регламентирано както в Закона за местните данъци, така и в Закова за туризма).

ДОНКА БАНКОВСКА (БСП) пък подчерта, че на територията на община Троян има 34 туристически обекта, работещи без регистрация и попита какво ще правим с тях. Становището на г-жа Банковска за туристическия данък бе, че не бива популистки да се върви към нереално ниски нива, защото така Общината олеквала. Според съветничката от левицата трябвало да се търси допирната точка между интересите на хората от бранша, потребителите на услугата и Общината, която разчита на този данък.

ЛЮБОПИТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ направи лидерът на групата на „Атака” инж. Илиян Пеевски. Най-напред той припомни, че единствен в началото на мандата (февруари 2008 г.) е бил срещу вдигането тогава с 50% на данъка на автомобилите и с 34% на данък сгради и е предложил повишението да бъде според нивото на инфлационния индекс. Съветникът определи искането за намаляване на данъка на автомобилите като демагогия. А конкретното му предложение за туристическия данък бе да е еднакъв за всички категории обекти – минималната ставка от 0,20 лв. на нощувка. Така за една година ще се тества системата и догодина ще могат да се определят най-адекватните нива на данъка. Г-н Пеевски подчерта, че и при единна ставка от 0,20 лв. в общинската хазна би трябвало да влязат 70 хил. лв., което е повече както от събираното досега от туристическата такса, така и от планирания приход в проектобюджета за 2011 г., подготвен от администрацията.

Т21

30 коментара:

Анонимен каза...

Скоро трябва да идват само туристи с джипове, не е ли срамно толкова време да не се намерят пари за три километра асвалт за изхода на Троян посока Бели Осъм. Това там е по лошо от черен път.

редовен турист каза...

Прав си номер 1,ама нямаш на идея колко си прав.

Анонимен каза...

Е добре,след като данъкът за автомобилите,както казва Мариела Шошкова,в Троян е по-голям даже и от София-какъв ни е кярът,грубо казано от това?Пътищата ли са ни по-хубави или заплатите по-големи?Може ли някой да обясни?За мен това е абсолютно нелогично,още повече че всичко това зависи само от общинският съвет,който се избира от нас за да защитава нашите интереси.Но защитава ли ги? АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Да Ви е честита новата 2011-та година!
Година на туризъма в Община Троян!

Господин Кметът за това се е срещал с министър Дянков.Съвсем скоро ще започнат ремонтните дейности по този участък,превръщайки го в модерно платно за движение.
Също така е предвидено да се подобри информационната система с указателни табели,та да не се лутат туристите като съсел в таванска стая!
Новата стратегия с която Общината ще бъде рекламирана като туристическа зона е уникална с иновативните си идеи!
Подготвя се нов поход към министерствата целящ превръщането на Беклемето в сериозен курорт!
Всичките тези факти са дискутирани между госин Кметът и министър Дянков на работна среща в Старата Къща.
Министърът сам е стигнал до заключението, че с правилната си политика Кметът е превърнал Троян в много добро място за инвеститори и е поел лично ангажимент в кракти срокове да доведе реални такива.

Дерзайте Троянци,леля Ванга позна -Иде добро !!!

Анонимен каза...

Свикнал съм да не вярвам, пък много ми се иска.

Василев каза...

Явно въпроса ми е бил за тук.Отново не разбрах какъв е размера на такса смет и данък сгради за тази година?!Увеличени ли са спрямо миналата?

Анонимен каза...

Интересно 4е в областния град е 50% от нашите данъции!ДАНО е Последен закон на тоо общ.С!!!Стига с таа мафияяя.Много интересни коалиций ,24за и 2 въздаржал ,къде е БСП ???

Анонимен каза...

Напълно права е Мариела Шошкова - данъците в Троян са по-високи и от тези в Ловеч, и от тези в София. Срещу какво обаче - дали пътищата ни са по-добри, или изобщо инфраструктурата?!? Разбира се, че не!
А Донка Банкова да ходи да носи плаката с надпис на сексуална тематика на тема троянска слива на празника /фестивала/ на сливата!!! Аман от такива като нея!

Анонимен каза...

Няколко пъти прочетох феноменалното изказване на дамата от Бели Осъм!
Изказването и е манифест и трябва да влезе във всички учебници по риторика,политика,история и прочие...
Частта "подчерта, че на територията на община Троян има 34 туристически обекта, работещи без регистрация и попита какво ще правим с тях?" е наистина революционна и трябва да се разглежда от философи и мислители,заради дълбокият си смисъл!

Търсенето и пък на допирна точка между три обекта,е висша форма на сексуалност ,характерен за интелигентните дами над средна възраст,търсещи истинското удоволствие в допир по точковата система.Била тя Г точка и т.н....
Предполагам още на идната Общинска сесия ще започнат да практикуват Йога и медитиращи техники,за извисяване на сексуалният акт и достигане то така желаният рахатлък!
За целта ще участват въпросната дама,Илиян Пеевски,защото е компактен и автентичен,и Петя Ковачева,като спицалист в еротичнот озониране!

Пол..... каза...

Поздравления №9,истински се развеселих на постинга ти:)

АРВи каза...

На януарската сесия в областния град, същият турестически данък беше приет пак според категорията, но съответно за І категория - 20 ст., за ІІ категория - 25ст. и за ІІІ категория -30 ст. Ами също, както пише по горе и № 7 и при останалите данъци тарифите са на 50% по ниски. Браво!

Анонимен каза...

А какво е мнението на мама Гуни и нейното съдружие на туристическите специалисти.Много са мълчаливи нещо.Само обичат да се хвалят от време на време.

Анонимен каза...

Как да са обадят като тия 34 незаконни обекти са от техните.И в туризма и в тотото печели само тоя,дето го организира.Другите само губят.

Анонимен каза...

1-""не е ли срамно толкова време да не се намерят пари за три километра асвалт за изхода на Троян"....то пари изглежда има но не за улиците на Троян. Още първата година от мандата на гербаджиите се асвалтира черния път на братя Данкови до вилата над Бълканец.Така ,че хубаво си помислете на есен понеже въпросните господа отново ще са основни играчи за кокала дали искате асвалт на двата входа на Троян или на разни нагълци до вилите.

Анонимен каза...

Мама ви Дуни доколкото знам не е държавен служител и няма право на глас.А и да има кел файда,като всичко се гласува от тумбаците в ОБС!
По-скоро попитайте чичо ви Нико Заричинов-рекламодателя на Троян,какво мисли по въпроса.Все пак той папа едни много добри парички от Трянци за да си ръзвява пръднята и да прави чудеса за троянският туризъм!

Анонимен каза...

Мама Дуни няма право на глас в общинския съвет,но във форума има но го ползва само за хвалби.Това ми прави впечатление.Спомням си колко много щяхме да спечелим около коледа и нова година-е спечелихме ли?Сега се оказва,че много от обектите работят незаконно-значи не внасят нищо в бюджета.А за Нико-какви пари папа,кой му ги дава,нипиши де,недей само подмята,щото въобще не е ясно.

Анонимен каза...

И тя каква вина има за незаконно работещите?
В ОБС си има комиси ,главни експерти по туризъм,на които им се плаща да си вършат работата,но явно не го правят,щом има такива обекти?

Анонимен каза...

Не знам дали има или няма вина-това го казва съдът,но информация със сигурност има.А и мнение по тези въпроси.Вероятно?Да хвалиш е лесно,нека поговорим и за проблемите-това имам предвид.

Анонимен каза...

Да уважаеми № 16. Спечелиха всички ,на които легловата база беше пълна, даже имаше и допълнителни легла в някой от тях.Като се има предвид, че нашите цени в някой обекти бяха по-високи от средните за страната и продължават да бъдат.В общината се продаваха минимум по 3 нощувки 30,31,1.или 2 януари.Гарантирам ви, че всичко беше пълно, даже и тези 34 нелегални обекта. Туристи имаше и по Коледа - тях никой не ги брои,а трябва.
Към №13
Личи си ,че се заяждаш и искаш да ме провокираш.Спокойно ти отговарям без да съм язвителна както си ти.Сдружението е основано през 1994г. от хора който са били първите предприемачи в туризма в общината ни и от представители на институции имащи отношение към туризма като сткопанска дейност.Тези хора и сега са постоянните ни членове, които са най-корекнините към държавата и към общината и гарантирам, че са и най-добрите туристически предприемачи.
Колкото за туристическият данък.Да аз съм член та Консултативния съвет по туризъм и съм в течение на всички дискусии.Както разбрахте, това което се предлага от този съвет е различно от предложението на общинската администрация и съвсем различно от двете се приема в Общинския съвет.Така, като си пееш Пенкеле......Преди години пак на един форум успях да убедя участницити в него ,че туристическата такса трябва да бъде 0.50 лв. Форумът го гласува и какво .Съветниците я направиха на 1.00 лв. Ако съдим по сумите, които са внасяни от тур.таксата в общината, то туристическите обекти трябваше да са фалирали.Така че, ако всички си бяха внесли тур.такса за 20010г. само за Нова година щяхме да имаме постъпления от близо 10000 лв. , като добавим и от нелегалните обекти - 1100 лв.Пари има, но няма кой да ги котролира и събере.Тази ситуация не е само в нашата община.Картината е една и съща в цялата страна.Кметовете на туристическите дестинации се оплакваха от години, че немогат да си съберат парите.Тези дето държат писалките от горе не са по-глупави и промениха тур.таксата на данък.Несъм съгласна с начина на определянето и в нашата община.Но като имаше такъв голям диспут, какво стана.Тези собственици от Маргатина или Гумощник на къщи за гости две звезди, ще плащат като тези собственици от Чифлик.Властта е с власт и затова трябва да и се подчиняваме, поне сега е така в нашата страна.
Отговарям и на този дето пише, че сме се само хвалели.Ами нека и той да се хвали, но няма за какво.Тези туристи не са спали,яли, развличали, обменяли пари и закупували сувенири в мойте обекти, аз няма нищо.Дори минимална заплата.Парите на туристите са отишли в обектите в нашата община.Можеш да ме критикуваш, ако ми докажеш, че си свършил някаква работа в полза на общината без една стотинка възнаграждение, иначе неприемам коментари без да си информиран.
Оставам с уважение
МАМА ДУНИ

Анонимен каза...

Този дето критикува,че мама Дуни се хвалела,да прочете интервюто с Иван Христов.
Ако изобщо имаш някакво понятие как се прави туризъм,ще се обедиш в думите на мама Дуни,потвърждаващи се от Иван Христов.
А и се замисли,не е ли по-добре да похвалиш,отколкото само да критикуваш.Нещо което Българите го владеят с Японска прецизност!

Анонимен каза...

Не се заяждам-искам предварително да го декларирам.Но искам да знам каква част от приходите на общината са от туризма?А че някои хотелиери печелят-това съм убеден.
Трай4о

Анонимен каза...

Защо не попиташ в Общината?
Само там,можш да получиш въпросната информация.
Впрочем вчера беше денят в който е можело да го направиш!

Анонимен каза...

Спомням си времето на зимата 1996г.като общински съветник гласувахме да се продаде за 5000000 лв/ сегашни 5000/ един терен, общинска собственост на фирмата на известен местен партиен функционер.Тези пари се дадоха на хлебозавода/ тогава общинска фирма/ да закупи брашно./ По същото време дойде делегация от град Кандерщек по програма на Швейцарското правителство за подпомагане на общината ни да развие туризъм.Този проект стартира с размяна на делегации от двата града.Първи на обмяна на опит бяха нашите хора.Делегация от съветници "видни специалисти в туризма, говорещи по два езика" отпътуваха за братска Швейцария и се радваха на нейните хубости една седмица.Нищо, рекох си, като се завърнат ще разкажат, ще споделят какво са видели,какви идеи са се породили в будното им съзнание и какви предложения за действие от тяхна страна ще се предприемат да развиваме стопански туризъм.Да , ама не.Този , който беше в делегацията туристически предприемач го впечатлило, че храната била малко и че било много хубаво.Много голямо впечатление му направило, когато пътували с влак до Берн, в купето влязла една много хубава жена.Като представители на силния пол, те я огледали и изкоментирали на висок глас какви красиви крака имала/той ги нарече по друг начин/.Разговорът в купето се въртял в обсъждане на качествата на дамата.Когато пристигнали в Берн, на излизане от купето дамата на чист български език, им благодарила за дадената висока оценка като жена.Та това им беше направило впечатление от посещението.От тогава що делегации се извървяха да ходят и да ни идват от все побратимени градове, все обмяна на опит и партньорство и все за туризъм се говори.Ако малко акъл и идеи бяхме взели от тях, а не реализирани екскурзии, то поне туристическа инфраструктура и реклама да бяхме направили като хората.
От години говоря, че Празникът на сливата трябва да си промени визията и логистиката му,провеждането му трябва да носи пари на общината, а не да се харчат за него без да има възвращаемост.Как в Мюнхен общината, производителите и търговците печелят толкова много от празника на бирата.Била съм там, макар и за кратко по време на провеждането му.Толкова много музика,забавления,настроение, веселие, пийване и хапване има , че човек се откъсва от ежедневието си и се влива в потока на удоволствието.Присъствала съм на всички обсъждания, проекти,мероприятия и т.н. в общината.На последната сбирка за културата не отидох и няма да ходя повече, защото ми омръзна да гледам все едни същи муцуну, които се смятат, че са главния културен елит на общината и тяхното мнение е най-добро.Те са най-компетентни и никой неможе да ги надприказва.Те присъстват на всичко от което може да се извлече полза, разбирай -"пари".Мога поименно да ги посоча, кой от какво се е възползвал.Дори се заделят суми за тях, от туристическата такса, без да имат принос за нея.В изминалите години не се направи нищо съществено в общината, което да е в полза на хората от туризма от които е събрана.Работи се на парче.Има стратегия, има програма по нея за изпълнение и какво от това -общината ни е грозна, мръсна , разхвърляна, буренясала.Няма контрол и санкции за нарушителите.Както беше писал един от форумците, че "туристите се лутали като съсели по таван".Всеки паркира където намери.Никой не пази дори и това, което е напрарвено.Кой е виновен за това, че на новите тротоари около автогарата видна бизнесменка си е паркирала джипа на тях, че тежки коли, дори бусове могат да се видят върху новите плочки.Грозна картина.Като се начупят и започнат да ни цвъкат под полите и крачолите пак ще викаме и ще плюем.Нямаме хора с добър умствен капацитет, които да работят за нашия град , за нашата община.

Анонимен каза...

Пропуснах да напиша , че този член на делегацията в Кандерщек , като виден туристически предприемач не е внесъл от 5 години нито един лев туристическа такса и какво от това?.Той също има претенции и упреци към общината.Актът който му съставиха не го уплаши.Искам да уверя кметът, че каквото и да се мъчи да направи, няма да ни угоди, но най-голямата слабост в кметуването му е тази, че няма контрол.Неговият екип с ресорните началници не си вършат работата - кой контролира и респектира нарушителите.Като доказателство за това, че трябва контрол и наказание за тях е това: СЛОЖИ СЕ РЕД В СПАЗВАНЕТО НА ЗНАКА ЗА ЗАБРАНЕНО ПАРКИРАНЕТО ПРЕД ЗАКУСВАЛНЯ ЯВОР.АМИ АКО ЗА ВСИЧКО СЕ СЛЕДЕШЕ ТАКА, ОБЩИНАТА НИ ПО ПО ДРУГ НАЧИН ЩЕШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА.НАДЯВАМ СЕ, ВЪВ ВТОРИЯ МУ МАНДАТ ЩЕ СЕ Е НАУЧИЛ ДА КМЕТУВА.СПАЗВАНЕТО НА РЕДА И ДИСЦИПЛИНАТА В ОБЩИНАТА , НА НАРЕДБА № 1, НЕ Е ПОЛИЦЕЙЩИНА УВАЖАЕМИ Г-Н АКИМОВ

Анонимен каза...

Към №23....Чест и почитания за коментара,г-жо!АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

СЛОЖИ СЕ РЕД В СПАЗВАНЕТО НА ЗНАКА ЗА ЗАБРАНЕНО ПАРКИРАНЕТО ПРЕД ЗАКУСВАЛНЯ ЯВОР...........Такъв ред се сложи,че вместо в една редица на уширението пред Явор което е много по безопасно,сега паркират в 3-4 редици буквално на самото кръстовище.9ките,3роиките,7миците,5иците и т.н.не ги ловят законите в Троян.

Анонимен каза...

Турците имат един прекрасен лаф. "Боли го ходжата х__я, че на Асан кучето не гонело зайци", че и нашата работа такава по отношение на кмета и общинската управа.

Анонимен каза...

Важното е да мислим позитивно.Иначе ходжата може нищо да не го боли,но за нас-не е сигуно.

Анонимен каза...

Като споменахте знаците...
Как така,след като уличката срещу БАР 12 се затвори,и стана еднопосочна и само се излиза от нея,всеки ден има автомобили спрени с муцуната навътре и то точно под знака?
Как така Автогарата е превърната в напълно безплатен паркинг от търговци на части,чакащи автобусите от София,изпонаспрели като бедуини?
Четвъртък на великият пазарен ден,ужасЪТ е страхотен,че спират в по две и три редици и дори не се замислят че това е АВТОГАРА?!??!?!
И докога Общинската управа ще гледат като купени кози,и ще отбиват номера със смешни обществени дискусии с предизвестен край?

Господа управляващи,разберете най-накрая че мизерията и малоумието,рано или късно ще Ви застигнат!!!

Анонимен каза...

Номер 4 каза "Също така е предвидено да се подобри информационната система с указателни табели,та да не се лутат туристите като съсел в таванска стая!".На разклона за Беклемето и Чифлик преди време се появи такава табела,но показва само къщите в с.Балканец.Най-отдолу с очевадни букви и огромна стрелка е изписано"КРАЙ РЕКАТА".Някой сеща ли се защо?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |