„Днес е втори февруари…”

* На Петльвден по народному отдават чест на мъжката сила, празникът е смятан за мъжки аналог на Бабинден * Гаврата по турско – на този ден взимали „кръвния данък” * В ново време – празник на „педитата”

НА 2 ФЕВРУАРИ се празнува Секновение, по-известен като Петльовден. Празникът, казват запознати, имал връзка с библейския мит за Мойсей, който разпоредил първородните синове да бъдат принесени в жертва на Бога. А в народната ни традиция на този ден се отдава чест и възхвала на мъжкото начало, на потентността, на оплодителната сила – своеобразен мъжки аналог на Бабинден. Петльовден съвпада и с християнския празник, почитащ паметта на големия българин и патриот св. Евтимий Търновски.

ЖЕСТОКА ГАВРА С ОБИЧАЯ се вършела по време на турското робство. Точно този ден се избирал, за да се вземе поредната порция „кръвен данък” и множество здрави и хубави български момчета били отвеждани за попълване на еничерския корпус в турската войска. Смята се, че оттогава идва и наименованието Петльовден - отчаяни майки на момчета колели петли и с кръвта белязвали вратите на домовете си, за да подлъжат турците, че тук кръвнината вече е взета. Има и друга версия - че празникът е наречен Петльовден заради неизтощимата потентност и мъжкарска сила на кукуригащото пернато.

В ПО-НОВИ ВРЕМЕНА И ДО ДНЕС Петльовден е майтапчийски и до голяма степен неформален празник със силен сексуален подтекст (кой не е чувал крилатото стихче „Днес е втори февруари, ден на курви и курвари”). Но и с видоизменена същност – мъжкият ден е станал празник на „обратните” (хомосексуалистите).

СТОЛИЧАНИ И ГОСТИ на първия ни град помнят как преди години на този „култов” ден в градинката пред старата минерална баня, срещу Халите, се разхождаха накипрени местни и гастролиращи „педита”, накичени по задниците с гевреци. Не си спомняме за подобен „ритуал” в Троян, пък и тукашната градска баня бе разрушена преди 15-тина години, а доста преди това престана да функционира.

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

Честит Петльовден и от мен.Рекох си по този случай да ви разкажа една истинска история от родния ми Северозапад,свъзваща в едно мъжката сила,мъжката гълвотия и показваща нагледно до какво води безделието.Разказа ми я един вече много възрастен човек,господ здраве да му дава,също преселил се в този край да търси препитание.Слушайте:
Било е още през "фашистко",нашият човек бил още момчурляк ,та го пращали лятно време да пасе кравите по къра с един комат хляб и сирене и един бакъл вода,щото по ония баири вода много-много няма.Пасъл си наш Иванчо добитъците,па по едно време се излегнал под една клоната круша на сянка да похапне,напил се водица от бакъла/бакъл е съд за вода,от дъги,вид малка бъчва,около десетина литра,с чучурче от пиринч за пиене и една дупка отгоре за наливане/.Кравите си пасат,мухите бръмчат,слънцето прежижа.....скука.И почнал да си играе,като няма с какво....с "топките"си нашият юнак.Пробвал по едно време дали адната ще влезе през отвора на бакъла-а,влиза!И излязла и пак влязла и пак.Добил смелост и по едно време пробвал и вкарал и двете.Да,ама как ще излязат?Никак не щат!!!Как ли не мъчил,какви ли не чалъми не пробвал-не ще,бакълът държи здраво.Ударил на рев,но и туй не помага-кърът пуст,само кравите го гледат с влажните си очи без капчица съчувствие.А до село има поне 5 километра в жегата.Но,няма как,потеглил нашият юнак на бос крак към село на патешко ходене,държейки бакъла между краката си с ръце,като внимавал да не се спъне,че.....
Пристигнал в село привечер за радост на селските дечурлига,завели го право при бъчваря,махнал обръчите и "освободил" топките му без никакви поражения.Но това била една от причините да се пресели чак в Троян.
Какви хора,е-е-ей?Де ги сега? АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Един ден, една стара дама влиза в Канадската Национална Банка с голяма чанта пълна с пари. Тя настоява да говори с президента на банката, защото иска да отвори спестовна сметка и твърди, че има много пари.

След доста разговори и спорове един служител завежда старата дама в офиса на президента.Президентът я пита колко пари иска да внесе.Тя отговаря 165.000$, докато оставя парите на бюрото му. Любопитен, той я пита как е успяла да събере толкова много пари.Старата дама му отговаря, че се обзалага.Президентът, доста учуден, я пита: “Как по-точно се обзалагате?” А старата дама отговаря: “Например, обзалагам се с вас, на 25 000$, че тестисите ви са квадратни.”

Президентът започва да се смее и казва че такива облози не могат да бъдат спечелени! Старата дама отговаря: “Искате ли да се обзаложим тогава?”.“Разбира се”, казва президента “залагам 25.000$, че тестисите ми не са квадратни”.Старата дама му казва: “ Добре, съгласна съм, но поради това, че сумата е доста голяма, ще дойда да проверя утре в 10:00 часа с моя адвокат като свидетел, ако това няма да ви накара да се почувствате неудобно”.“Няма проблем” казва президента на Банката.

Същата вечер президентът е много нервен по отношение на облога. Той прекарва доста време пред огледалото оглеждайки тестисите си, обръщайки ги на различни страни, гледайки ги от различни ъгли, само и само да се увери, че проклетите му тестиси, по никакъв начин не могат да бъдат видяни като квадратни и за да е сигурен, че ще спечели облога.





На другия ден точно в 10:00 старата дама и нейният адвокат пристигат в офиса на президента да потвърдят облога. Президентът потвърждава облога от предишния ден на стойност 25.000$ ако тестисите му са квадратни. Старата дама моли президента да свали панталоните си, за да могат тя и адвоката и да виждат всичко и той ги сваля.Тя се приближава и пита дали може да пипне тестисите му или не. “Разбира се!”, казва президента, защото е честен човек, “тъй като заложената сума е доста голяма, трябва да сте 100 % сигурна”.

И старата дама започва да опипва тестисите му с усмивка...

В този момент президентът вижда, че адвоката на старата дама пребледнява и започва да удря главата си в стената.Тоя я пита защо адвоката и реагира по този начин. А тя му отговаря:“Може би защото се обзаложих с него на 100.000$, че около 10 часа тази сутрин ще държа в ръцете си тестисите на Президента на Националната Банка на Канада!”

Корените на тази Канадска историика не са известни, но тя носи късмет на всеки, които я получи. Не пазете тази шега за себе си, изпратете я на приятели на които искате да пожелаете късмет.

Казвам ви това е една “щастлива шега”!!!

Анонимен каза...

И в Троян имаше такава история преди време,но без облог-просто чисто опипване.И дамата си беше бая млада.
Кой4о

Анонимен каза...

Благодаря,много хубава история

Анонимен каза...

Койнаре не е чак толкова в северозападна България

Анонимен каза...

В Северозападна е,но вече и Троян е там!Ако това те успокоява.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |