Две нови книги за читалищния юбилей

* Представени са текстове на Димитър Гимиджийски и Минчо Доков, маркиращи вековен период от театралната дейност на троянска сцена

С ДВЕ ИНТЕРЕСНИ НОВИ КНИГИ троянското читалище „Наука” отбеляза своята 140-годишнина и Деня на народните будители. И двете са посветени на основната читалищна дейност – театралната самодейност, и представят събитията на троянската читалищна сцена от края на 19. век до края на 80-те години на 20. век. Инициатор и редактор на изданието е библиотекарката Ваня Давидова, а финансирането е с подкрепата на Община Троян. Гости на промоцията бяха кметът Минко Акимов и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев.

КОЕ Е ЦЕННОТО в двете книги, посветени на читалищния юбилей и събрани в обща корица и под общото заглавие „140 години читалищна дейност в Троян”? Най-напред – че текстовете са на двама известни троянски автори, свързани с читалището: Димитър Гимиджйски (1893 - 1966), адвокат, писател, предприемач и дългогодишен председател на троянското читалище; и Минчо Доков (1942 - 2007) – име в троянската журналистика, дългогодишен редактор и гл. редактор на в-к „Троянски глас”. Не по-маловажното – че някои от текстовете (на Гимиджийски) са отлежавали дълги години в архивите и за пръв път виждат бял свят сега. Трето, но не по значение – че маркират един вековен период и се превръщат в своеобразна летопис на театралното дело в Троян.

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ на двете книги направи г-жа Давидова. Бяха четени и текстове от Гимиджийски и Доков. Изданието можете да си закупите в читалището – цена 5 лв.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |