ПРЕДИЗВИКАНО: Хаос, излагация и прехвърляне на отговорности

* Щом нещо толкова дребно като приемането на едни конкурсни творби може да се превърне в проблем... какво остава тогава за „големите” неща??? * Ясно е, че изгражденето на този паметник не е особено желано от кмета...

НА 29 ОКТОМВРИ 2010 Г., ПЕТЪК, изтече срокът за представяне на проекти от националния конкурс за паметник на Иван Хаджийски в Троян, обявен от Община Троян. Същият конкурс, на който се възлага голямата задача – най-после да засвидетелстваме дължимата почит към най-великия троянец, нещо, за което се говори от години. Същият конкурс, около който, кой знае защо, още от самото начало витаеше информационен мрак и се правеха уговорки, че средства за реализацията на спечелилия проект няма да има. Същият конкурс, за който Т21 на няколко пъти предупреждаваше, че не е нищо друго „освен някаква рекламно-политическо-предизборна пушилка” и че там, където трябва да се издигне паметникът на Хаджийски, ще продължава да си стърчи остатъкът от някогашния партизански (комунистически) паметник.

ПО-ДОЛУ ВИ ПРЕДСТАВЯМЕ гневния текст на общинската съветничка и галеристка Мариела Шошкова – предизвикан от задълбочаващите се неразбории около конкурса.

Т21
*****

НА 29-ТИ ОКТОМВРИ (петък) бях вкъщи по време на обедната си почивка, когато ми се обади мой познат художник от София (Н. З.). Човекът беше дошъл в Троян да представи проект за конкурса за паметник на Иван Хаджийски. Учуден и възмутен, той ме помоли за съдействие, като обясни, че отишъл в Общината, където му казали, че проектите се приемат в Читалището, но пък в Читалището никой не знаел за подобно нещо.

ПЪРВОТО, КОЕТО НАПРАВИХ, беше да звънна на експертите в отдел „Култура” в общинската администрация и да проуча какво всъщност става. От тях обаче разбрах, че не е създадена никаква организация по въпроса и едва ли не „изведнъж” са се озовали пред факта, че на 29-ти в 17:00 часа изтича последният срок за приемане на проекти за въпросния конкурс. Взето било решение обяснителните записки да се приемат в Общината, а пък макетите - във фоайето на Читалището (място, което нито се заключва, нито има постоянна охрана).

ПОЧНАХ ДА ПИТАМ кой е взел това решение - логично е конкурсната документация и самите проекти да се събират на едно и също място, също така да бъде дадена възможност на скулпторите да си ги експонират, за да се представят по възможно най-добрия начин, мястото да бъде охраняемо (все пак става дума за авторско право и за конкурс). Усетих, че се заформя „какафония”, и за да спася чакащия безпомощно скулптор, а и защото темата за паметника хич не ми е безразлична, запалих колата си и се озовах пред Общината. Там разбрах следното: стаята на експертите по култура беше заключена (заминали на мероприятие в друг град), стаята на ресорния зам-кмет Мариян Балев също заключена (бил в няколкоседмичен отпуск), обяснителните записки ги събира секретарката на председателя на Общинския съвет (нещо, което изобщо не е нейна работа, защото е работа на администрацията), а пък някой (никой не знаеше кой) приема макетите в Читалището.

ПОТЪРСИХ ДРУГИЯ ЗАМ.-КМЕТ, Недка Топалова, за да я информирам, че се случват неуредици. Оказа се, че тя нищо не знае по въпроса: нито кой отговаря за събирането на проектите, нито къде, нито кога, нито как. Г-жа Топалова се отправи да търси решение на проблема при архитекта, при което аз и гореспоменатият скулптор започнахме да чакаме търпеливо. В същото време към нас се присъедини и още един екип скулптори и отново безпомощно задаваха въпроси. Коментарите им бяха, че в продължение на 3 месеца работят по обявения национален конкурс - влагат лични средства за път, експерти, материали, идеи, труд и не биха си оставили работите в някакво фоайе на произвола на съдбата; че очакват сериозност по темата от страна на възложителя.

НЯКЪДЕ НА 20-ТАТА МИНУТА, доста ядосана и засрамена от създалата се ситуация, влязох при кмета и го попитах знае ли какво се случва и защо не е създадена организация за приемане на конкурсните работи. Кметът нищо не знаеше по въпроса и каза, че това е работа на Мариян Балев, ресорния зам-кмет. Припомних му, че Мариян Балев е в отпуск, вероятно разписан от него (кмета). Помолих г-н Акимов да се разпореди и да се намери стая, в която проектите да се заключат и да бъдат изложени на сигурно място, при което той ми отговори,че няма да прави специална зала за тях. Опитах се да му обясня, че се излагаме пред скулпторите, които сме поканили да участват в този конкурс.

ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ Маргарита Генкова (PR-ката на Община Троян – бел. Т21) даде предложение работите да бъдат заключени в стаята на Мариян Балев. Стана ми странно как нещата ще се събират в кабинета на зам.-кмета, но все пак тази идея ми се стори по-приемлива отколкото работите да стоят във фоайето. Оттеглих се на работното си място с надежда, че все пак конкурсът няма да пропадне и че съм направила максималното. Малко по-късно научих, че единият от участващите скулптори е успял да убеди кмета в необходимостта от специална зала с място, където проектите да бъдат изложени и да са на сигурно място, и от оформяне на специални предавателно-приемателни протоколи (нещо, за което съвсем не е било помислено). В същия следобед донесли проектите си още 6 или 7 участващи, които за щастие вече успели да си спестят време и нерви.

АКО ТОЗИ СКУЛПТОР (Н. З.) не ме познаваше и не беше ми се обадил за помощ, какво щеше да се случи?! Вероятно хаос, излагация, безредие, прехвърляне на отговорности... Ясно е, че изгражденето на този паметник не е особено желано от кмета, пък и той твърдеше някъде в медиите, че едва ли ще има пари за реализацията догодина. Но все пак, когато една Община обяви национален конкурс, би трябвало да има сериозен и адекватен подход към него. Също е вярно, че кметът не е длъжен да разбира от изкуство и култура, но затова има ресорни подчинени; и ако те не си свършат работата, има дисциплинарни наказания, та дори и уволнения. Ако ли пък някой не разбира от нещо като „конкурс за паметник”, то да пита тези, дето разбират, такива в Троян има! Случилото се е показателен пример как нещо толкова дребно като приемането на едни конкурсни творби може да се превърне в проблем... какво остава тогава за „големите” неща???

СЛЕД ПЕТЪЧНИЯ СЛУЧАЙ съм твърдо решена да следя в ролята си на общински съветник „изкъсо” ситуацията около този конкурс. Първо, защото се надявам веднъж завинаги да бъде премахнат остатъкът от партизанския паметник и второ, защото най-после е време да отдадем заслуженото на личността Иван Хаджийски. Призовавам и гражданите, които имат отношение към темата, да направят същото!

Мариела Шошкова, общински съветник, галерист
(и съпруга на починалия троянски скулптор Веселин Шошков,
участвал няколко пъти в национални конкурси за паметници)


Още по темата:
Още информация за Иван Хаджийски - виж ТУК

34 коментара:

Анонимен каза...

Е сега ще стане страшно!
Вълната от миньови клакьори ще излеят тонове с помия върху Мариела Шошкова и всички от участващите в конкурса!
Миньо,ти си най-големия срам за Троян!Твоето име е равнозначно на простотия,немощ и разрушение!

Анонимен каза...

Минчо, какво ще е оправданаието този път?
Сигурно не е обявяван изобщо подобен конкурс?
Или щом не може и от този проект гаджето ти Енкин да цуца,по- добре никой да не приближава!

Анонимен каза...

Да се смее ли човек или да плаче?!?!?
Ни чули, ни видяли,ни разбрали....

Анонимен каза...

Прочетох материала на Шошкова.Няма спор - кофти ситуация. Но аз искам да попитам защо е необходимо нещата да се заключват и да са в толкова големи размери. Спомням си преди години, когато беше обявен пак конкурс за паметник на въпросното място, бяха представени макети от авторите, не толкова големи, които бяха изложени във фоайето на общината и хората можеха да ги разгледат. И още - все пак има заместник кмет, който отговаря за това, и който проспа цял мандат.

Анонимен каза...

Мога да кажа едно:че ОСНОВНАТА ВИНА е на заместник кмета Балев.

Анонимен каза...

Допълвам:...и на кифлите от културния отдел.

Анонимен каза...

Сигурно Мариян Балев е много добър математик, но не разбра ли тоя човек, че като администратор е кръгла нула. Такава нула беше и като областен управител. Ама има ли софра, с другия Балев - Анчо са първи и няма ставане.....

Анонимен каза...

За оценяване на представените проекти ще има комисия. В нея ще влязат не повече от 6-7 човека. Но гражданите на Троян не е ли нужно да видят какво се предлага и да изразят своето мнение?

Анонимен каза...

Подкрепям №8. Аз съм троянец и искам да видя какво се предлага като паметник на Хаджийски в центъра на града. Защо трябва да са заключени? От кого е поставено това условие.

troyan21 каза...

Едно уточнение

Това написахме в началото на м. юни 2010 г., по повод закъснялото обявяване на конкурса: "(...)СПОРЕД УСЛОВИЯТА НА КОНКУРСА в 10-дневен срок след крайната дата за обявяване на конкурса (31 май) със заповед на кмета би трябвало да е назначено и 7-членното жури (двама скулптури, двама архитекти и трима представители на Общината). Тоест – до 10 юни би трябвало да са определени хората, които ще изберат най-достойния от представените проекти. Но и по този въпрос информация няма".

Струва ми се, че КОМИСИЯ за оценка на проектите още не е създадена, или създаването й е засекретено?! И информация продължава да няма?!

Редно е да припомним още един срок, цитатът е от официалната обява за конкурса: "Точка 6. Срокове: • Журиране и обявяване на резултатите – 31.12.2010 г."

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Подкрепям № 8 и 9. И аз искам да видя какво са направили архитектите, като модели за паметник. Доколкото знам не би трябвало в конкурсните условия да е писано да са заключени тези произведения...., че как ще ги видим и си кажем мнението. Според мен трябва да можем да ги видим и все пак ще е паметник в града ни да си кажем мнението. Доколкото знам г-жа шошкова е изискала да се заключат, което според мен не е никак редно, че кой ще ги открадне???

Анонимен каза...

Че като каква госпожата Шошкова ще иска нещата да бъдат заключени?! Тая жена ще се поболее от болни амбиции!

Анонимен каза...

ami toi kmeta be6e kazal 4e dokato e toi star4a6toto na centara nqma da se mahne.

Анонимен каза...

Най-после стана ясно де е болката.Всъщност двете болки - да се бутне "партизанският паметник" с мотива, че отдаваме почит на Иван Хаджийски.Замисля ли се някой как би възприел това самия Хаджийски? Всъщност за всеки който си е направил труда да чете е ясно как.Сещам се за две от статиите му:"Парвенюто" и "Пропагандата". Ще цитирам малко: "Пропагандата е начин за завладяване на общественото мнение, чрез завладяване съзнанието на отделния човек..."
Не ми е ясно защо и от кого трябва да се заключват макетити. Напротив в името на гласността и прозрачността не би ли следвало да са достъпни и за всички на които повече от десетилетие се внушава колко красив ще стане площада, града и обществото.Дали не би следвало в комисията за конкурса да са назначени Иван Вачев Х., Шошкова,и разбира се Генадий...Те може вече и да са направили избора. Риск за кмета ще е много голям назначената комисия не избере одобреният от тях... Това вече сме го виждали с един друг паметник преди време.
Но все ми се струва, че се преиграва с обществото и гражданските позиции - всичко е прекалено лично и не твърде обществено.И се търси повод за демонстрация на позиция.Както и да беше реагирала общината -все щеше да е виновна....Малко като принцесата дето тропала с крак... В приказките има много поука.

Анонимен каза...

А ако общината бе направила поне едно нещо,ясно,прозразчно и като хората, едва ли някой би могъл д акаже каквото и да е !
Но понеже там гъмжи от главни и старши експерти, всеки ден виждаме резултатите от професионалната им работа!
Силни са обаче ,къде има софра,къде има показност!
А паметник на Васил Иванов Кунчев- Левски, ще има ли някога в Троян?

Анонимен каза...

№14 Съставът на журито е казан в №10 -7членно:двама скулптури,двама архитекти и трима представители на Общината.

Анонимен каза...

То и по телевизора има такова предаване-"Пълна лудница".Само че тука главният артист/Кмета/сами сте си го избрали.Пак ще ви река:"На народите с къса памет преходите им са дълги!" АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Шах и мат, и тотално мълчание от страна на клакьорите на миньо,енкин и пеевски....

Анонимен каза...

За това Шошкова е права,но се питам къде спаха през тези 3 години и сега предизборно се събуждат да роптаят.Това,че няма организация не е новост.Питам аз-като предизборно обещаха да се махне х....та,защо не се направи,а сега чак взеха да подскачат?НЕ,НЕ МИНАВА И ТОЗИ НОМЕР!

Анонимен каза...

Че Миню прави конкурсите и обществените поръчки за свои хора това няма да го коментирам, защото предизвиква смях. Какво стана с конкурса на парцела на Малкия пазар, а какво стана с детската градина на Ливадето и т.н. А защо само една фирма се избира при правенето на дограма на общински сгради?
Иначе Мариелчето от Серяковата къща всички си е знаем що за кифла е. Това подобие на жена да се скрие някъде с Данчо Айдушки(както го наричат) и да си създават каквито искат партийки, само да не ми се мяркат пред очите, че не мога да ги гледам.

Анонимен каза...

Някакво подобие на човек (№20) се изцепва по-горе и ръси простотии..

Анонимен каза...

Към № 20....Вече си направих извода,приятелю-ти имаш някакъв комплекс от Мариелчето,както я наричаш-това е очевидно!Ама може да е и по отношение на жените въобще-властна майка,ранен и продължаващ онанизъм и т.н.Чети Фройд,не форума....д-р АЙ с-с-с-с.....

на д-р Хаус асистента каза...

Майка му на №20 не го е галила като малък,от там идва цялата работа -и до сега жените го плашат,а порното дето го гледа нощем дозабърква кашата.За жалост заболяването е необратимо.

на д-р Хаус асистента

Teddy ot "normalnia" sviat каза...

Mariela e prava che proektite triabva da se zaklucheni dokato doide krainai srok za podavane. Da, po sveta ima zakoni za avtorskoto pravo, a plagiatstvaneto e mnogo razprostraneno po nashite geografski shirini. Sled podavaneto na proekta i zapisvaneto v kniga, kadeto avtora da osatvi info za kontakti i podpis, triabva da mu se izdade belezka che tvorbata mu e prieta. Znaete kak misteriozno izchezvat neshtata po nashite zemi. Kato Bermudski triagalnik sme. I razbira se nakraia nikoi ne znae nisto, ni luk ial, ni luk mirisal. I vseki vdiga ramene. Znaete che e taka. A sled krainia srok na podavane neka se izlozat da gi vidi naroda. 'Stoto izkustvoto se sazdava ot naroda i za naroda, a ne za niakakvi vremenno zaemasti postove horitza. Togava neka se prinitirat na list imenata na tvortzite i proizvedeniata i vseki kito zelaie da izrazi mnenie, to neka da samo da zachertae s cheren himikal svoeto lichno predpochetanie. Dva dena predi obiaviavaneto na pobdeitelia da se prebrooiat nominatziite pred posetitelite koito sa tam, za da se znae voliata na grazdanite, a i da se uvazi v kraina smetka po-kasno, i da bade v pomost na "glavnite" koito ste imat poslednata duma. Kolko prosto. Niama laza,niama izmama. Pred ochite na vsichki, vsichko e chisto, i iasno, kato v "normalana" darzava. Izvinete me za latinitzata. Rabotia po vaprosa-skoro ste se vkluchvam na kirilitza.

Анонимен каза...

Мариела е кифла и е грозна.

Анонимен каза...

На баба ти фърчилката.

Анонимен каза...

(25)- ти пък си мноо убав,да вземаа а ти дам една мивка,а?ойлюф такъв

Анонимен каза...

Миньови страсти в едни храсти....

Анонимен каза...

А илиянката (вече не)пеевски, е висок и строен като табуретка и е имал буйна младост!

Анонимен каза...

Прости хора и ситни камъни свършване нямат....

Анонимен каза...

мариелка супер жена

Троянци, които се гордеят че са земляци на Иван Хаджийски каза...

Браво, Мариела!
Крайно време е града да се управлява от хора,които познават историята му , да се гордеят и отдадат дължимото на троянци, които с живота си са оставили трайна диря и поколенията трябва да знаят за тях.Един от тях е изтъкнатия социолог Иван Хаджийски. Вместо в центъра на града да стърчи една грамада, да се издигне негов паметник-това е най-малкото, което той заслужава.

Анонимен каза...

Коя е Мариела,Проста продавачка на картини,А сега търси да се пооблажи от политиката,

Анонимен каза...

Може да е "проста продавачка на картини", но вижте с какво образование е и каква позиция има по обществените въпроси - с нищо не се е облажила, напротив!
Но някои от "назначените" бизнесмени, се пооблажиха.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |