Троян се сбогува с патриарх Неофит

* „Троянският манастир си остава за него място, в което е поел духовно единение с Бог. През годините Патриарх Неофит посещава често обителта и оказва подкрепа и съпричастност“ * През 2018 г. бе удостоен с най-високото троянско отличие – „Почетен гражданин на Троян“
Поклон
Патриарх Неофит води празничната Света литургия в Троянския манастир, 15 август 2014 г.
ОБЩИНА ТРОЯН излезе с некролог, публикуван и в официалния й сайт, след кончината на 13 март на българския патриарх Неофит (1945-2024). Което е разбираемо и редно – благопочившият глава на Българската православна църква (2013-2024) бе тясно свързан с Троянския манастир „Успение Богородично“, където през 1975 г. е подстриган за монах, редовно приживе навестяваше своята първа обител и обичаше нашия край, а през 2018 г. бе удостоен с най-високото троянско отличие – „Почетен гражданин на Троян“ (виж „Патриарх Неофит прие званието „Почетен гражданин на Троян“ – бел. ред.).

„ЗА НАС, гражданите на Троян, кончината на Патриарх Неофит е огромна загуба! Той винаги е бил пример за родолюбие и преданост към християнските добродетели. Личност с непреклонен дух, християнско търпение, сдържаност и достойнство“, се казва в началото на скръбната вест. По-нататък се подчертава, че „във времена на изпитания църквата изпълнява важна мисия на духовна опора и надежда на народа, а Патриарх Неофит беше обединител, духовен водач по пътя на единство и разбирателство чрез вярата“.

„ТРОЯНСКИЯТ МАНАСТИР си остава за него място, в което е поел духовно единение с Бог. През годините Патриарх Неофит посещава често обителта и оказва подкрепа и съпричастност по отношение на духовния живот и неговото съхраняване“, четем още в прощалното слово. Завършващо с емоционалните думи: „Един достойно изживян духовен живот и изпълнен дълг към Българската православна църква и към българския народ! Той си отива, достойно изпълнил своя дълг! Вечна и блажена да бъде светлата му памет!“.

Т21

Бележка на редакцията

Другата важна мисия на патриарх Неофит

ТУК Е МЯСТОТО да споменем още един значим момент от деятелността на патриарх Неофит. Той – въпреки че както повечето от висшите български клирици също имаше агентурна връзка с бившата комунистическа репресивна тайна служба Държавна сигурност (ДС) – успя да удържи русофилските пориви и зависимости, обладали българския (висш) клир. Което бе още по-трудно, но и важно след подетата кървава война на Путин срещу независима Украйна и благословията на агресията от руския патриарх Кирил (Гундяев), бивш полковник от КГБ. И сигурно не му е било леко...

Патриарх Неофит получава отличието „Почетен гражданин на Троян“, 15 октомври 2018
ЩЕ ПРИПОМНИМ, че на 11 август т. г., броени дни преди храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично, 15 август, патриарх Неофит бе скъп гост на своята Троянска обител, едно от последните му публични появявания преди болестта да го сломи. А след това, в обръщението си за големия християнски празник, публикувано в сайта на Българската патриаршия, призова: „Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство. Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род, което с болка и свити сърца наблюдаваме и днес в православна Украйна и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Всеподателя“. Като че ли за пръв път и то от най-високата си трибуна, патриаршеското слово, Българската православна църква заклейми руската агресия в Украйна и заяви подкрепата си за украинските ни „братя по вяра и род“ (виж „На Голяма Богородица в Троянския манастир“ – бел. ред.)
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |