За Голяма Богородица в Орешак – пак патриарх и премиер заедно

* Ново – не поклонници, а гвардейци изнесоха чудотворната икона на прсв. Богородица за литийното шествие до Могилата * Проф. Близнашки се включи в Светата литургия, чете Веруюто
В Троянския манастир
Патриарх Неофит води празничната Света литургия, 15 август
ЗА ВТОРА поредна година българските патриарх и министър-председател – лидерите на духовната и светската власт у нас, бяха за Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август) в Троянския манастир, чийто храмов празник се чества на този голям християнски ден.

ЗА НЕГОВО светейшество патриарх Неофит това е, може да се каже, традиционно присъствие – той бе начело на празничната служба и миналата година (2013 г.), и през 2009 г. като русенски митрополит и в съслужение с тогавашния патриарх Максим; а дядо Неофит е свързан със светата Троянска обител не само заради патриаршеските си обязаности към третия по големина и значимост православен храм в България, но и по чисто лични причини – той е подстриган за монах именно тук в далечната вече 1975 г.

Отпред - проф. Близнашки, съпругата му и кметът Донка Михайлова
ПРЕМИЕРСКОТО участие също може да се смята ако не за традиционно, то поне за обичайно – както и предшественикът му Пламен Орешарски миналата година сега служебният премиер проф. Георги Близнашки бе в с. Орешак за празника на Троянския манастир „Успение Богородично”. Разбира се, разликата е голяма – миналата година Орешарски дойде в момент на набиращ сила антиправителствен протест в цялата страна; сега проф. Близнашки пристигна като представител на политическото обновление и надеждата. Сред светските ВИП гости бяха също областният управител на Ловеч Милко Недялков и първенците на местната власт в община Троян – кметът Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев.

Гвардейци изнасят чудотворната икона на Богородица Троеручица
С КАКВО ще се запомни този Богородичен празник в Троянския манастир? Най-напред – с промяната в ритуала при изнасянето на чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица и литийното шествие от манастирските двери до параклиса в местността Могилата. Иконата за пръв път бе изнесена не от поклонници миряни, а от военни – гвардейци от Софийския гарнизон, като в ескорта участва и голяма група представители на Национално дружество „Традиция” (основно от регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк”, Троян - Априлци), облечени в старинни военни униформи; литийното шествие пък бе предвождано от младежкия духов оркестър на Троян. Но дали тази новост, въведена по инициатива на новия троянски игумен Велички епископ Сионий, ще се наложи и доколко е удачна – ще покаже времето.

ДРУГ запомнящ се момент – министър-председателят бе поканен да се включи като четец в Светата литургия, отслужена в манастирската църква сред великолепните (но недореставрирани и заплашени от частично съсипване) стенописи на възрожденския ни първомайстор иконописец Захарий Зограф и на крачка от гроба на бившия патриарх Максим. Проф. Близнашки прочете молитвата Верую (Символ на вярата), в която накратко са изнесени основните постулати на християнската вяра.

На срещата на премиера и патриарха в Троянския манасир
ПО-КЪСНО премиерът има лична среща с патриарх Неофит, след което заедно със съпругата си посети намиращото се недалеч от манастира Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, където разгледа мащабната изложба на икони от приключилия преди дни Национален иконографски събор. На сбогуване проф. Близнашки бе дарен от игумена Сионий с копие на чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица; от своя страна пък първият човек в изпълнителната власт обеща според силите си да помага на Българската православна църква и в частност на прочутия Троянски манастир.

ОТНОВО хиляди от цялата страна се стекоха в Троянския манастир „Успение Богородично” за големия празник – многолюдие очаквано, познато и от предишни години (и тук му е мястото да похвалим Община Троян, която, макар и в последния момент и на ръба на провала, успя да организира закърпването на шосето до Орешак, разкопано заради работата по водния цикъл на Троян, и да предотврати сериозни неуредици и пътни конфликти в празничния ден – бел. Т21). Похвала заслужава и Националното изложение, което е организатор и администрира съпътстващия няколкодневен традиционен Орешашки панаир.

Т21 
Снимки: Ганчо Чурков, „Ловеч медия”
   
Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Из Решение на ПБ на БКП за работа на комсомолските кадри против Православната Църква:

" Идеологическата борба против религията се води най-успешно
сега чрез лекционната пропаганда. Над 1,500 пропагандисти на
Партията, подготвени в централни, окръжни и околийски курсове,
изнесоха хиляди публични лекции и беседи за строежа на
вселената, за произхода на живота и на човека, за появата икласовата същност на религията, за реакционната същност на
религиозните празници и обреди, за вредата от религиозните
суеверия и предразсъдъци в условията на социалистическото
строителство, за преодоляването на религията и пр. "

Ако др. Михайлова си мисли, че сме забравили за какво е получавала заплата години наред-НЕ СМЕ Всеки човек има право да вярва или да не вярва...Но влизането на атеисти и антихристи в Храма води до неговото оскверняване. Аз на Бузлуджа (вашият болшевишки храм) не влизам. Нито в къщата -музей на безродственика Жоро Тарабата (ваш идеен вдъхновител) в Ковачевци. Не влизайте и вие там, където лицемерието ви още повече изпъква...

Анонимен каза...

Горният пост се отнася както за Доца, така и за провисналия панталон от Горно Трапе-Миню Акимов!

Анонимен каза...

Виж как хвалят Кольо Кацара!

http://lovechmedia.com/novini/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bd%d0%b5/

Анонимен каза...

добре си го написал 1-ви, но Господ ще ги съди, а не ние!

Анонимен каза...

Батьо Ангел и той е там .Значи всичко е било наред.

Анонимен каза...

Този, който е чел Веруюто, преди години е написал:
"Религията и църковните ритуали са най-голямото зло за развитието на зрелия Социализъм".

Анонимен каза...

Абе 1-ви, БКП ли ги направи тия бизнесмени-педали? БКП ли им тури ланци, Линкълни, часовници на цената на твоето жилище? Иван Костов ли им позволи да правят фондации без да плащат данъци. Ама прост народ... Защо църквата не помогна поне на 1 пострадал в Мизия, Аспарухово, Добрич, Крушовица, Бяла Слатина, Перник, Стражица, Попово?

Анонимен каза...

Колко простотия има по тоя свят !
Това ли намерихте да пишете ?!
Честит имен ден на всички които празнуват.

Анонимен каза...

8-ми за тези няма почивен ден...

Анонимен каза...

Ицо, голям си !

До № 7 каза...

Ами кой, бе седми, ако не престъпната и кървава комунистическа партия ?
Цитат:
" През 1971 г. Максим стана патриарх с решение на Политбюро на ЦК на БКП.

Владиката Галактион, чието име беше обявено отдавна, тъй като беше и народен представител, е бил вербуван за агент през 1981 г. под псевдонима "Мишо". Той се прочу особено с титлите "архонт", които щедро раздава.

Дометиан, за когото в архивите има запазени и собственоръчно написани агентурни сведения под псевдонима "Добрев" е станал агент още през 1972 г., когато е бил 40-годишен.

Плевенският Игнатий е станал агент "Пенев" и агент "Германски" през 1982 г. В архива за него, както и за повечето други духовници, има писмени настоятелни искания от 1990 г. "да бъдат заличени от всички картотеки данните".

СливенскиятЙоаникий е започнал да донася през 1977 г. под под името "Кирилиевич".

Великотърновският Григорий е агент от 1975 г. като "Ваньо".

Врачанският Калиник пише "агентурни сведения" от 1968 г. - един път като "Рилски", друг път като "Велко". И Т.Н. И Т.Н."

Анонимен каза...

Това за 7-ми http://insmarket.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%9C%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F_l.a_at.1_i.436657.html, а за останалите - http://www.globaledemokratischeunion.com/%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE/ - ето ви го врагът пред портата!

Анонимен каза...

бесепето е издигнало владко хаджийски за депутат .

Анонимен каза...

Браво. Владо е свестен.

Анонимен каза...

Че той ако е свестен, щеше ли да е комунист, бе !

Анонимен каза...

Не знам дали Михайлова е религиозна или не, но знам че е добър и честен човек. Такива имат право да влизат и в църква, и в театър. Но хора изтъкани от злоба като 1=4=11 нямат.

Анонимен каза...

А този войнстващ антукомунист, който пише при всеки пост едно и също всъщност си е истински комунист - не приемащ различните, злобен и реваншистки настроен. Такива комунисти не приемам аз.

Анонимен каза...

Честен комунист и девствена проститутка няма...Същите тия комуняги дебнеха на времето кои млади хора ходят на църква. Сърбал съм им попарата на тая пасмина. А техните защитници във форума са просто хора "на хранилка" при др. Цона ли Дона ли беше и сие

Анонимен каза...

НЕ ми харесва окестъра да води иконата!!!! Направо се изумих що за простотия е това и дали го има някъде по света?!?!! Откакто го разбрах, не ми дава мира това в мисълта! В гроба се е обърнал Патриарх Максим... селяния, кич, безумие безподобно! Нищо против оркестъра, но не му е мястото и там!

Анонимен каза...

За оркестъра - съжалявам, но и аз мисля, че не му е мястото там. Бях сред хората, придружаващи иконата и...не изпитам мистичното усещане на звука от монашеското клепало.....съжалявам, тази година не ми хареса!

Анонимен каза...

Това сигурно е „великата“ идея на диригента!

До № 19, 20, 21 каза...

Пази Боже от прости хора, които на са чели Библията:
„Славете Господа; призовавайте името Му;
възвестявайте делата Му сред народите;
пейте и свирете в Негова възхвала;
разказвайте за всичките Му чудеса;"
16:34-36 – Пс. 106:1,47-48
Не на оркестъра, на други хора не им е там мястото !

Анонимен каза...

Какъв оркестър, какви пет лева, бе! Тази дето някога дебнеше кой ходи на църква, какво прави в Храма?

Христо Калистерски каза...

Изнасянето на иконата от униформени не е нововъведение, а традиция, която е прекъсната поради липсата на държава! Така че не може да се говори за никакви "иновации", а за възстановяване на традиции! Мога само да кажа, че ние от НД Традиция сме впечатлени от размаха с който започва новият игумен! Не мога да коментирам дали и в Троянския манастир навремето се е практикувало, униформени да изнасят иконата, но това трябва да е точно така, според духовните лица! Мястото за поклонение е на параклиса и в манастира,а не да става това безсмислено натискане!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |