На Голяма Богородица в Орешак, 2019

* Патриарх Неофит: „Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица"
Традиции
Началото на литийното шествие, Троянски манастир , Голяма Богородица, 15 август 2019 г.
ХИЛЯДИ, КАКТО ВСЯКА година, дойдоха да се поклонят на Божията Майка на храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август). Празничната сутрешна литургия бе водена от Негово светейшество патриарх Неофит, в съслужение с игумена Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, Мелнишкия епископ и секретар на Светия синод Герасим, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и други духовници, а храмът се оказа тесен да побере желаещите да присъстват на службата. Последвалото литийно шествие от манастирската църква до недалечния параклис (където се смята, че е даден знак Свише за основаването на обителта преди четири столетия) – с водещата шествието чудотворна икона на Св. Богородица Троеручица най-отпред – пък бе многолюдно и възторжено както винаги. Сред присъстващите в храма и на литийното шествие миряни бяха народният представител инж. Иван Миховски, кметът на Троян Донка Михайлова и заместниците й, председателят на местния троянски парламент инж. Петко Пенков, ловешкият градоначалник Корнелия Маринова; премиерът Бойко Борисов, който в предишните няколко години неизменно бе сред ВИП гостите на празника на Троянския манастир, този път не присъства, но изпрати поздравление. 

Негово светейшество българският патриарх Неофит в Троянския манастир, 15 август 2019 г.
„СЪБРАНИ В СКЪПАТА за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Прекланяме се пред нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединяваме към анагелското войнство и апостолския лик, за да станем свидетели заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение. Тук, пред чудотворната нейна икона „Троеручица“, където са отправяни и продължават да се отправят топли молитви за небесното ѝ застъпничество, отправяме и ние нашите моления и благодарения към нея и към нейния божествен Син и наш Бог, да благоволят и всякога да бдят над православния ни народ и над цялата света Православна църква, да ни предпазват от всяко зло обстоятелство и да насочват стъпките ни по верния път на даруваното ни от Христа Господа спасение“, се чу в словото на патриарх Неофит след края на тържествената литургия. „Нека дивната Небесна царица никога не отвръща взора си и от тази, посветена на нея, благословена света обител, над подвизаващите се в нея всечестни иноци и над всеки, който с вяра и с упование в Божието човеколюбие и милост пристъпва към нейния свят образ и благоговейно я почита, заедно с родения от нея наш Господ и Спасител Христа Иисуса. По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и пази всички нас, и да ни дарува Своето вечно спасение!“, добави още Негово Светейшество.

***

На откриването на Орешашкия панаир, 15 август 2019 г.
В ДЕНЯ НА ХРАМОВИЯ празник на Троянската обител бе открит и традиционният Орешашки панаир, чийто организатор е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, намиращо се на няколкостотин метра от манастирските двери, в партньорство с Община Троян. „Стародавна традиция е в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир хора от всички краища на страната да се събират тук, пред стените на манастира, за да представят своите произведения и майсторлък. В течение на годините това се е превърнало в един от най-големите занаятчийски панаири в цялата страна. Днес ние, спазвайки тази традиция, сме отново тук, хора от всички краища на страната – да сме заедно, да защитим българското, да запазим нашата традиция и нашия дух, съчетавайки с посещението на Троянския манастир и поклонение пред чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица“, каза при откриването на панаира директорът на НИХЗИ Иван Чакъров. А в приветствието си към многобройните гости кметът г-жа Михайлова заяви: „Скъпи гости и приятели от близо и далеч, честит празник на Троянския манастир, който е толкова близък до сърцата ни. Честит Орешашки панаир, едно събитие, датиращо от втората половина на 18. век, което е събирало търговци и производители, за да го превърне в един от най-големите занаятчийски панаири в Северна България. Днес панаирът е различен, но той все така събира приятели и гости. Радвайте се на общуването и подкрепяйте нашите занаятчии, защото те са хората, които създават красота и пазят традицията, подкрепяйте българското!“. На откриването пя големият Илия Луков, а Орешашкият панаир ще продължи до неделя, 18 август (виж „Заповядайте на Орешашкия панаир, 15-18 август“ – бел. ред.).   

***

Пункт на Националната подписка за главната улица в с. Орешак, Орешашки панаир, 15 август 2019 г.
НА ОРЕШАШКИЯ ПАНАИР, от първия ден, бе открит пункт за събиране на подписи в подкрепа на Националната подписка за ремонт на главната улица в манастирското с. Орешак, организирана от гражданското сдружение „Бъдеше за Орешак“ (виж „Стартира националната подписка за главната улица в Орешак“ – бел. ред. ). Ето какво написа (в страницата си във фейсбук) председателят на Инициативния комитет на Националната подписка и председател на „Бъдеще за Орешак“ Мариян Данчев: „Уважаеми съграждани и приятели, днес 15.08.2019 г., първия ден от панаира в Орешак, премина изключително натоварено за организаторите на подписката. Бяха организирани два поста, основният в началото на панаира и един малък пост над механа „Горски кът“. При пълна подкрепа от страна на гражданите постигнахме следните резултати: основният пост събра 745 подписа, малкият пост – 82 подписа. Без да имаме опит в този тип дейност, мисля че резултатът от основния пост е достатъчно показателен, за периода от 9:00 ч. до 19:00 ч., т. е. за 10 часа или 600 минути, събрахме 745 подписа, което прави повече от един подпис на минута. Интензивността беше почти равномерна през целия ден. Изказвам благодарност на всички, които ни подкрепиха и на хората с най-големи заслуги Бисерка Георгиева и Цветан Бахчовански, за мен бе чест да работим в екип!“. Подписката продължава и през втория ден, 16 август, бяха събрани още 597 подписа.

Т21
   
Още по темата

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

И както винаги общинската администрация успя да изненада туристите с нова атракция. Този път беше улица "Стара планина". Там посетителите на града имаха възможност да видят какво е път в Африка след пясъчна буря и да покарат автомобил в екстремни условия с намалена видимост и препятствия от палети с бордюри. Естествено, имаше и недоволни сред местните жители, които кротко псуваха всичко и всички до 9-то коляно зад затворените прозорци. Очакваме следващите атракции за празника на сливата и Петковден.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |