На Сирни заговезни в Троян

* В 15:30 ч. кметът на общината Донка Михайлова и участниците в традиционното карнавално шествие ще си поискат прошка… * За финал е концертът на народната певица Боряна Карпузова и оркестър „Щуро маке“
Предстоящо 17 март
Тази неделя, 17 март, за 19-и път ще се проведе общоградският празник Сирни Заговезни в Троян. Организатори на колоритното събитие са Народно читалище „Наука 1870“ и Община Троян. А празникът гони няколко големи цели – съхраняване на автентичните местни традиции, укрепване на местната общност и още една атракция за жителите и гостите на града ни.

Програмата. В 15:30 ч. кметът на общината Донка Михайлова и участниците в традиционното карнавално шествие ще си поискат прошка. По традиция г-жа Михайлова кани всички в кабинета си, където ще ги почерпи със собственоръчно направена от нея баница и чаша вино. В 16:00 ч. карнавалното шествие ще се отправи към площадката пред бл. „Капинчо“. В 16:30 ч. ще бъде запален обредният огън – ще го направят съвместно кметът и председателят на читалището организатор д-р Виолета Койновска. 
 
Веселбата ще продължи с възстановка на обичаите „Искане на прошка“, „Амкане“ и нашенското въртене на уруглювици за прогонване на лошотията и злите сили. Ще има и прескачане на огъня и състезания по надскачане с чували и дърпане на въже. В празничната програма участие ще вземат Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, Фолклорен ансамбъл „Траяна“, Вокална студия „Усмивка“ и Дамският камерен хор към НЧ „Наука 1870“. За финал е концертът на народната певица Боряна Карпузова и оркестър „Щуро маке“.

Заповядайте да отпразнуваме заедно този хубав български празник!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |