Троян отново е сред отличниците

* Седем троянски проекта за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на многофамилни жилищни сгради, кандидатстващи за европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, бяха одобрени, субсидията – 9,443 млн. лв. * Кметът Михайлова: „Няма троянски проект, който да е отхвърлен. Некласираните остават в резервния списък“
Саниране
Одобрената за саниране голяма жилищна кооперация до паркинга на Общината, ул. „Христо Ботев“
ТРОЯН отново е сред отличниците в поредната програма за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на многофамилни жилищни сгради, сега с безвъзмездно европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за внасяне на проектите бе 31 май 2023 г., в края на годината резултатите бяха обявени (публикувани в сайта на регионалното министерство на 23 декември) и реализацията предстои. Равносметката – от подадените 15 троянски проекта, търсещи финансиране в размер на общо 14,8 млн. лв., одобрени са 7 проекта за 9,443 млн. лв. Останалите 8 троянски проекта не са отхвърлени и влизат в резервния списък, като има възможност някои от тях също да получат финансиране. Бенефициент по проектите, както и досега, е Община Троян.

СЕДЕМТЕ сгради по одобрените проекти са с 389 еднофамилни жилища (апартамента), като собствениците, каквито са правилата на този етап от програмата, осигуриха средствата за предварителното обследване на сградите (при предишните програми за саниране на многофамилните жилищни сгради и този разход бе включен в безвъзмездната субсидия); а цялостното изпълнение, което при благоприятни условия ще започне тази есен (2024 г.) или най-късно през пролетта на следващата (2025 г.), както и досега ще се покрие от субсидията. Това задължително съфинансиране на гражданите бе коментирано от кмета Донка Михайлова на редовната й месечна пресконференция (18 януари).

Кметът коментира
„В РАМКИТЕ на програмата успяхме да мотивираме гражданите да подготвят проектни предложения. Като тук освен постигането на съгласие, те трябваше да вложат и известни средства – за обследване на сградите. Различна е сумата, която вложиха гражданите за различните сгради, но в крайна сметка резултатът е, че от 15 троянски проекта за тази кампания 7 проекта ще получат финансиране – тези, които според обявените критерии имат най-голям брой точки. Нашето усещане е, че класирането като цяло е справедливо“, сподели г-жа Михайлова. Направено бе и уточнението, че некласираните троянски проекти не губят изцяло шансовете си за финансиране: „Няма троянски проект, които да е отхвърлен. Некласираните наши проекти остават в резервния списък. А колко от тези проекти ще получат финансиране в рамките на този етап от програмата, не можем да кажем – практиката е след като бъдат проведени обществените поръчки и след като бъдат икономисани средства в резултат от поръчките, първите в резервния списък да получат финансиране“.

ПЛАНИРАНИТЕ дейности по 7-те одобрени проекта са: изолиране (саниране) на външни стени, под и покрив, подмяна на фасадната дограма, пребоядисване на фасадата, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи, всички съпътстващи строителни дейности. А сградите, в които предстои това да се случи, са следните: голямата кооперация на ул. „Христо Ботев“ 171-177 (до паркинга на Общината); бл. 217, бл. 218 (вход Г, Д и Е)  и бл. 14 „Троянка“ в жк „Лъгът; бл. 1 в жк „Христо Смирненски“; бл. „Иглика“ на ул. „Ген. Карцов“ 138; бл. „Синчец“ на ул. „Ген. Карцов“ 136.

КАЗАХМЕ, че Троян отново е сред отличниците при санирането (с европейско или държавно финансиране) на многофамилните жилищни сгради. Ето фактите – санирани досега, в периода 2017/2022 г., са общо 44 сгради (38 жилищни с близо 800 апартамента и 6 обществени), като безвъзмездната европейска и национална субсидия възлиза на над 16 млн. лв. По конкретно: по първите две процедури на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 (първата бе изпълнена в периода 2017/2018 г., реализацията на втората приключи през 2020 г.) и по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (програмата за саниране на панелките, реализирана в периода 2015/2016 г.) в Троян бяха обновени 26 жилищни сгради с общо 460 отделни жилища/апартамента плюс 6-те най-важни и най-големи троянски обществени сгради – Община, Данъчно, Пожарна, бившата сграда на БКС, Читалището и Полицията, като общата безвъзмездна субсидия – европейска и държавна – за тези троянски обекти надхвърли 12 млн. лв.; по третата процедура на  ОПРР 2014-2020, чието изпълнение завърши през 2022 г., бяха санирани още 10 жилищни сгради с 319 отделни жилища и 9 партерни помещения, безвъзмездната субсидия бе 4,4 млн. лв.    

Още една от големите квартални жилищни сгради, която ще бъде санирана (бл. „Иглика“)
СЛЕДВАЩИЯТ втори етап на настоящата програма за саниране на многофамилните жилищни сгради с европейско финанксиране по Плана за възстановяване и развитие вече е в ход, срокът за подаване на проектните предложения бе до 31 декември м. г., но бе удължен до 29 февруари т. г. (крайният срок за подаване на документите в Община Троян е 10 февруари). Но тук има една съществена разлика, която ограничава възможността и шансовете – безвъзмездната субсидия покрива 80% от разходите по реализацията (а не 100% както бе досега) и останалите 20% трябва да се осигурят от гражданите (собствениците на жилища в съответната сграда); което на практика означава собствено съфинансиране със суми от порядъка на 5-10 хил. лв. „Вече върви следващият етап на програмата, която осигурява средства за саниране на многофамилните жилищни сгради. Но за съжаление при този етап наред с вече вложените средства от гражданите (собствениците) за обследването на сградите, предвижда съфинансиране на 20% от стойността на строителните дейности. Колегите от дирекция „Проекти“ в общинската администрация са информирали собствениците от проектите в резервния списък за възможността, но досега имаме проявен интерес от собствениците на една-единствена сграда“, коментира кметът Михайлова.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |