Беломъжев със световно сребро от Рамзау, чакаме още

* Троянецът спечели седмия си медал от първенства на планетата – след досегашните четири златни и два сребърни; предстоят му още три старта на Световното първенство в Австрия
Ски ориентиране СП 2024
Станимир Беломъжев-Тачо
КОЙТО си го може, го може, казва народът, и е прав, както винаги. В момента в Мелбърн (Австралия) 36-годишният сърбин Новак Джокович мачка двайсетина години по-младите си съперници и върви към своята 25-та титла от Големия шлем в тениса. А в Рамзау (Австрия) неговият почти връстник, троянецът Станимир Беломъжев-Тачо, който на 18 февруари също ще навърши 36, спечели днес, 23 януари, сребърен медал в спринта на Световното първенство по ски ориентиране – поредния му 7-ми световен медал след двете световни титли и златните медали от СП 2017 (Русия) и СП 2022 (Финландия), двете титли при младежите от СП 2008 (България) и двата сребърни медала от СП 2015 (Норвегия). Ще добавим, че Тачо има и 14 медала от европейски първенства и е безспорният №1 в своя спорт у нас за всички времена и едно от най-големите имена на България в зимните спортове.
 
МЪНИЧКО за днешната вицешампионска титла за Троян и България в Рамзау. Тачо тръгна по шампионски и до втората контрола бе водач във временното класиране. След това известна неточност даде възможност на норвежеца Йорген Баклид да излизе начело и в крайна сметка това подреждане се запази и на финала – победа за Баклид, сребро за Беломъжев (на 22 секунди от победителя), а третото място и бронзовия медал с равно време си поделиха финландецът Никлас Екстрьом и норвежецът Хенрик Аас (на 46 секунди). В челната десетка пък всички освен българина Беломъжев и швейцареца Никола Мюлер са представителите на водешата школа в северните дисциплини – скандинавската (Норвегия, Швеция, Финландия).

Награждаването на победителите в спринта, СП 2024, Рамзау, Австрия, 23 януари 2024 г.
И ОТ НАС честито на новия световен вицешампион! С пожелания в следващите три старта – преследването (24 януари), средната дистанция (26 януари) и смесената спринтова щафета (27 януари) – да се „коригира“ и среброто да се превърне в злато. Давай, троянецо, давай, шампионе! „Още един повод за гордост и още една сбъдната мечта. Второ място на спринтовата дистанция от Световното първенство по ски ориентиране в Рамзау ам Дахщайн (Австрия). Благодаря на всички, които ме подкрепят и стоят зад мен през всички тези години и най-вече на моето семейство! Без вас аз нямаше да бъда същия“, коментира медалистът в профила си във фейсбук .

Т21
 
Още по темата:
  • За победите на Беломъжев през годините – виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |