Лидерите след изборите

ПИ 2023
Първи изявления на лидерите на двете основни политически формации според резултатите от вота на 2 април 2023 г. – победителите ГЕРБ-СДС и вторите ПП-ДБ. В опит за отговор на големия въпрос „А сега накъде?“.

БОЙКО БОРИСОВ, ГЕРБ
Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство. Нови избори означава същото и риск за парламентарната демокрация. Моята цел е да се обединяваме в името на държавата, нека загубят партиите, да спечели народът, да спечели държавата. Най-стабилно управление, което ще успокои бизнеса и хората, е коалиция между големите партии. Нашите естествени партньори са партиите, които подкрепят Украйна, влизането ни в Шенген, присъединяване към Еврозоната. Ще бъда депутат и ще водя лично преговорите с колегите, за да знам кой носи отговорност.

РУМЕН ХРИСТОВ, СДС
Благодаря на всички членове на СДС и симпатизанти, които ни подкрепихте на изборите! Вие направихте възможна нашата победа! Благодаря, че не се отказахте да вярвате в Истинското дясно! Благодаря, че не се подведохте от очернящата кампания на нашите опоненти! Благодаря, че издържахте на натиска и соченето с пръст, че сте от „лошите“! Благодаря, че безпогрешно преценихте кои са „добрите“ сили! Вие ни давате увереност, че Истинското дясно можем да се справим и да извадим България от кризата, въпреки трудностите!

АСЕН ВАСИЛЕВ, ПП
Първо и най-важно – всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ. В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места - градове, села, малки градове, областните центрове и София. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната.

КИРИЛ ПЕТКОВ, ПП
Въпреки че направихме една позитивна кампания, без атаки, насочена към бъдещето, явно трябва да вършим още работа. Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат, е на база на ценности. От това което видяхме и в миналия парламент, а и по време на тези избори, виждаме ценностни различия. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, това, което ние обещаваме, това ще и спазваме. Ще работим и ще говорим с всички политически партии по важните политики на България. Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние ще поемем отговорността и ще предложим правителство.

АТАНАС АТАНАСОВ, ДБ
Оценяваме и си даваме сметка, че голяма част от българските граждани - около 80% - искат да се прекрати политическата криза и да бъде създадено редовно правителство, защото пред държавата има много предизвикателства. Ние сме солидарни с тях, но решението на нашето национално ръководство (на ПП „Демократи за силна България“) е, че не може да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са много – като започнем от Мишо Бирата, минем през Руски/турски поток и т. н. Нашата коалиция не е орган за реабилитация, нито орган за амнистия.

ХРИСТО ИВАНОВ, ДБ
Поздрави и от мое име на всички български граждани, които излязоха да гласуват и на всички, които се включиха в огромното усилие България да има жива действаща демокрация. Потвърждавам общата позиция на коалицията по отношение на първия мандат и искам да благодаря на всички колеги за усилията да имаме това обединение (коалиция). То има потенциал и ние ще работим за това да го развиваме и надграждаме. И ще продължим да смятаме очевидното – че без сериозна реформа в правосъдната система нито една от целите ни не би могла да бъде изпълнена.
 

1 Коментара:

Стоян Борджуков каза...

Предлагам нещо простичко! Партиите да не получават държавна субсидия за времето, в което няма избрано редовно правителство. От деня на разпускане на парламента, по време на служебното правителство, до деня на избор на редовно правителство! Докато не им се бръкне в джоба - няма да стане!
Почитания!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |