РЗИ: Качеството на питейната вода в Троян е в нормите

* Пробите от водата в СУ „Св. Климент Охридски“, МБАЛ Троян и ДГ „Здравец“ „съответстват на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели“ * Сертификатите от изследванията се съхраняват в Община Троян
Гореща тема
ПОЯВИЛИТЕ се съмнения, че питейната вода в Троян е замърсена и дори слухове, че е „отровена“ – което пък било причината за зачестилите в последните десетина дни случаи на разстройства сред деца и възрастни, придружени с остри болки в стомаха (виж „Отровена“ ли е троянската вода?“ – бел. ред.) – получиха чакания институционален отговор. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч, която бе сигнализирана от кмета Донка Михайлова с искане за извънредно изследване и в чиито отговорности е „да извършва наблюдение, оценка и контрол на замърсителите на питейните води“ и „лабораторен контрол на факторите на жизнената среда и анализиране и оценяване на влиянието им върху здравето на гражданите“.

В ПОЛУЧЕНИЯ на 27 април отговор на РЗИ Ловеч, подписан от главния секретар на инспекцията Маруся Върбанчева, се казва, че взетите в Троян проби от питейната вода в Средно училище „Св. Климент Охридски“, Троянската болница (МБАЛ Троян) и Детска градина „Здравец“ са изследвани от група А и група Б. И и резултатът е, че „всички проби съответстват на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели“ (наредбата е издадена от министъра на здравеопазването, министъра на регионалното развитие и министъра на околната среда и водите, обнародвана е в ДВ, бр. 30 от 28 март 2001 г., а последната й актуализация е от 16 януари 2018 г. – бел. ред.). Към съобщението от РЗИ са приложени два сертификата/протоколи, №38 и №39 от 27 април 2023 г., удостоверяващи резултатите от направените лабораторни изследвания.

В КРАТКО съобщение в профила си във фейсбук г-жа Михайлова уточни, че получените от РЗИ сертификати се съхраняват при еколозите на Община Троян. А Община Троян „продължава да настоява пред „ВиК Стенето” (троянския воден оператор – бел. ред.) и пред неговия принципал Общински съвет Троян за решение на хроничните проблеми на водоснабдяването, които многократно сме поставяли“. С други думи, кметът признава за съществуването на проблеми с водоснабдяването на Троян.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |