Лимона: Правя го от преклонение пред Апостола

* Общоградското поклонение не бе тъй масово, както в предишни години – каквато и да е причината, но бодеше очите * Кросът „По стъпките на Левски“ – на обичайното си ниво, над 200 участници от цяла България
 * Разказът на доайена – 76-годишния Стефан Генков
По стъпките на Левски
76-годишният Стефан Генков-Лимона и 30-годишният Борислав Цеков-Фачо – двама железни съмишленици преди старта, 18 февруари, Троян
ТРОЯНСКОТО общоградско поклонение пред „едничкия син“ на България и поредното 15-то издание на националния крос „По стъпките на Левски“ (от Троян до Троянския манастир), организиран от местния клуб по ориентиране СКО „Хемус“, тази година бяха в малко по-особено време – в деня, 18 февруари, на 150-годишнината от бесилото на Апостола, от началото на едно безсмъртие.

НЕОЧАКВАНО поклонението – на обичайното си място, пред паметната плоча, където е бил ханът на троянския комитетски човек и сподвижник на Левски Васил Спасов – не бе тъй масово, както в предишни години. Вероятно съвпадането с Голяма Задушница, когато всеки почита своите мъртви, или липсата на обичайните организирани под строй училищно-общински групи бяха причината, но каквото и да е, бодеше очите.

Момент от общоградското поклонение за Апостола, Троян, 18 февруари 2023 г.
КРОСЪТ обаче бе на обичайното си равнище и участниците от цяла България – сред тях хора от „всякаква възраст, пол занятие“, включително елитни спортисти (победата в елитната група при мъжете спечели големият български ориентировач Иван Сираков, следван на „милиметри“ от троянския уртрамаратонец Христо Минков – бел. ред.), че и един доскорошен ловешки депутат – надхвърлиха 200 души. По-долу ви представяме разказа на един специален участник, доайенът – 76-годишният професионален спортист и треньор Стефан Генков-Лимона, спортният коментатор на Т21, редовен участник, прекъснал за известно време заради битката с тежка болест, но отново на линия.
Т21

Стартът на елита на 12 км, „По стъпките на Левски“, Троян, 18 февруари 2023 г.
Масовият старт на 8 км, „По стъпките на Левски“, Троян, 18 февруари 2023 г.
СЛЕД близо четиригодишно отсъствие поради лоша болест, разколебала духа ми за кратък период, ето ме пак тук - на националния крос „По стъпките на Левски“, в спортен екип, готов да се преборя с 3-километровата дистанция, засега достатъчна за слабата ми подготовка (и възраст).

Лимона на финала
КАКТО години наред, истинското състезание беше предшествано от тържествен ритуал и отдаване почит на великото дело на Апостола. Под тържествените звуци на представителния градски духов оркестър, училища, организации, фирми и граждани поднесоха венци пред паметната плоча. Деца рецитираха прочувствени стихове за най-великия българин. Градоночалникът Донка Михайлова в живо и емоционално слово изтъкна значимостта на делото му, цитира заветите му и не пропусна да даде политически оттенък на събитието – подчертавайки, че заветите на Левски трябва да важат в пълна сила и за днешните политици  и управници (дали важат, е друг въпрос).

СЛЕД това при отлична организация създадена от клуба по ориентиране „Хемус“ (Троян) – основно от председателя му Мариян Данчев, дългогодишния неуморим треньор  Венелин Иванов и Васил Станев, без който не се случва нито едно състезание – участниците се насочиха към градинката пред НУПИ „Проф. Венко Колев“ за старта. Дистанциите както винаги бяха три – 12 км за професионални състезатели, 8 км за аматьори и ентусиасти и 3 км за деца и пенсионери. Общо над 220 участници. С големи усилия и завист към настигащите и изпреварващите ме успях да се справя с предизвикателството и финиширах успешно.

Момент от награждаването, медалите връчва кметът Донка Михайлова
Момент от награждаването, медалите връчва адв. Венелин Ангелов
ЩЕ РЕКАТ някои, Лимона пак търси евтина сензация, себеизтъкване и тем подобни коментари. На тях ще отговоря – правя го от преклонение към делото на Апостола и да вдъхна увереност на хората с подобни на моите здравословни проблеми. И ще кажа - никога не се предавайте! Кросът завърши, както му е редът, с благодарствени слова и награждаване на победителите пред дверите на Троянската света обител „Успение Богородично“.

Стефан Генков-Лимона

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |