Професионалната гимназия „Акад. Ангел Балевски“ празнува

* На 8 май училището става на 57 години, над 7000 ученици са получили средно техническо образование тук * Директорката: „Нямаме ли духовност – нямаме нищо!“

Радка Бончевска
Рожденици
 
УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ, на 8 май 2022 г. Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) „Академик Ангел Балевски“ в Троян става на 57 години. Едно авторитетно училище, дало средно техническо образование на над 7000 ученици. Цели фамилии са получили и продължават да получават образование тук, учейки се не само в класната стая, но и в реалния живот.

СКЪПИ КОЛЕГИ УЧИТЕЛИ, благодаря за вашите усилия, за вашия професионализъм, за вашето търпение, за подкрепата ви. Трудът и нервите, които влагате в образоването и възпитаването на младите хора не са напразни, те са инвестирани в бъдещето. Те са вложение, което ще се възвърне многократно. Като ваш колега се старая да ви осигуря условия за още по-ползотворна работа и за вашето достойно място в обществото.

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, вие сте нашето богатство. А вашият и нашият основен капитал е образованието. Стараем се да подготвяме нови неща, за да бъде училището по-уютно за вас. Стремим се да балансираме общообразователните и практическите знания, които получавате от нас. Ако училището не става по-интересно и по-полезно за вас, сме си изгубили времето. Но да намериш своята професия на млади години е истинско богатство, повярвайте ми!

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, нашият екип разбира образованието и като възпитание. За нас то не е някакво самоцелно „наливане“ на знания. Нашата концепция е различна. Заедно с вас ние искаме да възпитаваме добри и модерни българи европейци. На първо място поставяме семейните ценности. Предстои да разгърнем специални програми в това отношение. Целта ни е не само у дома, но и в училище, нашите деца да бъдат уважавани, спокойни, щастливи и добри.

ТАЗИ ГОДИНА отбелязваме празника ни с чувство на удовлетвореност от добре свършената работа. Една от хубавите традиции, които се утвърждават в училището още от създаването му, са състезанията по професии. Гордост за училището са първенците в тези надпревари. В най-новата история на училището учениците ни постигат най-големи успехи. Всяка година участват в състезания по професии и олимпиади.

• В Националното състезание по професии „Най-добър техник в машиностроенето“ редовно по двама или трима ученици се класират за национален кръг и са с призови места. През 2019 г. нашият възпитаник Христин Гатев беше лауреат (трето място), през учебната 2021/2022 г. отборът на ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ също е сред призьорите.

• В Националното състезание по професии „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ нашите ученици заемат минимум второ или трето място на регионален кръг, през 2016 г. и 2022 г. се класират за национален кръг, печелейки съответно трето и четвърто място.

• В Националното състезание по професии „Млади таланти в модата“ през учебните 2020/2021 г. и 2021/2022 г. учениците от специалността „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ се класираха за национален кръг, през 2022 г. ученичката Таня Славкова зае второ място в раздел „Сръчни ръце“.

• В Националното състезание по професии „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“ нашите ученици, от учредяване на състезанието, участват в национално изложение на мебели и печелят призови места, през учебната 2021/2022 г. те заеха трето място в раздел „Стилни мебели“.

• От няколко учебни години ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ е единственото училище, представящо Ловешка област в националния кръг на олимпиадата по техническо чертане и благодарение на добрата си подготовка се класират на челни места. През учебната 2021/2022 г. отново трима наши ученици стигнаха до националния кръг на олимпиадата, като оценките на Таня Славкова и Теодор Минков са отличен (5,75), а на Георги Богослов – много добър (5.00). През учебната 2021/2022 г. Теодора Славкова достигна до областен кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ училището ни е организатор на областни, регионални и национални кръгове на национални състезания по професии, олимпиадата по техническо чертане, както и на други състезания. През учебната 2021/2022 г. в ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ бяха организирани общински, областен и национален кръг на олимпиадата по техническо чертане, училищен и национален кръг на състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“, регионален кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Преди кризата с Ковид-19 в училището редовно се провеждаха интердисциплинарни уроци между повече от два учебни предмета.

ЗА ПРЪВ ПЪТ в Ловешка област в ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ въведохме дуалното обучение в две специалности и в момента е сме единственото училище в областта, което има 4 випуска, обучаващи се по дуалната система; в новия план прием е заложена една паралелка с две специалности. Учениците ни участват непрекъснато и в различни форми на извънкласна дейност, в различни конкурси, организирани не само от училището и достигат до награди от национални състезания (имаме републикански шампиони в колоезденето и джудото), непрекъснато насърчавани от учителите и директора.

В НАВЕЧЕРИЕТО на нашия 60-годишен юбилей е много важно да си дадем сметка, че развитието на духовността е най-големият ни ресурс. Нямаме ли духовност - нямаме нищо! В ежедневната си работа аз настоявам да израстваме както професионално, така и като личности. Да забравим агресията и насилието, да си спомним добродетелите на нашия народ, да преоткрием общия език помежду си. Нека да работим заедно в интерес на нашите деца! Много здраве и късмет на всички!

Радка Бончевска-Атанасова,
директор на ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“
 

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |