Министър Красимир Вълчев посети троянското Механо

* Министерска похвала за интердисциплинарните уроци и ангажимент за осигуряване на средства за финансиране на необходимия ремонт в училището * Депутатът Иван Миховски: Над 8 млн. лв. за последните 8-9 години са влезли в училищата в областта само по две от европейските Оперативни програми
Образование
Министър Красимир Вълчев с двама ученици от ПГМЕТ - Троян при посещението си в училището
ВЪВ ВТОРНИК, 9 април, министърът на образованието Красимир Вълчев посети Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Троян. Визитата в троянското Механо бе организирана от троянския народен представител и възпитаник на училището инж. Иван Миховски, а в групата бяха още народният представител и член на парламентарната комисия по образованието Станислава Стоянова, началникът на РУО - Ловеч Еленко Начев и ресорният зам.-областен управител и наш съгражданин Илиян Тодоров. Гостуването в Троян бе в рамките на провелия се същия ден в Ловеч граждански диалог за образованието „Европа в нашия дом“, в който участваха учители и образователни началници от цялата област, включително от троянските училища.

Момент от министерската визита в ПГМЕТ - Троян, 9 април 2019 г.
КАКВИ са резултатите от посещението на министъра в ПГМЕТ - Троян? Най-напред – г-н Вълчев се ангажира с осигуряването на финансиране за необходимия ремонт в училището, в което има две паралелки по системата на дуалното обучение с 4 специалности. Екипът на Механото получи и министерска похвала за провежданите интердисциплинарни уроци, както и препоръката да споделят тази своя практика и с други училища. Подчертана бе и важната роля на професионалното образование. „Това е един от начините да преформатираме системата, да провокираме интереса на учениците”, отбеляза Вълчев. По думите му професионалното образование е възможност за реализация и в същото време чрез него се отговаря на потребностите на бизнеса и пазара на труда от специалисти в различни сектори.

Депутатът Иван Миховски (вдясно) по време на дискусията "Европа в нашия дом"
ОБЩАТА стойност на проектите, реализирани в област Ловеч само в сферата на образованието и само по две от оперативни програми - ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, е над 8 млн. лв. за последните 8-9 години. Това са проекти по влезли в нашите училища, за да подобрят материалната база, за да подобрят училищната среда, за да се оборудват нови кабинети, за да се превърнат остарелите спортни площадки и училищни дворове в модерни съоръжения. Това пък подчерта в изказването си по време на образователната дискусия в Ловеч инж. Иван Миховски. Училищата са участвали и по проект „Квалификация на педагогическите специалисти“, работили са и по програмите „Еразъм“, „Леонардо Да Винчи“ („Учене през целия живот“), „Коменски“ и др., където общата стойност е над 1,2 млн. лв. „Това е само малка част от ползите от членството на страната ни в ЕС, само малка част от смисъла да бъдем активни европейски граждани. Малка, но много съществена част от смисъла и на предстоящите избори за Европейски парламент - България да изпрати най-добрите, най-можещите, най-активните, най-всеотдайните в работата на европейските институции свои представители - доказани, почтени, себераздаващи се, хора на каузата!“, каза още троянският депутат.

Момент от образователната дискусия "Европа в нашия дом," Ловеч, 9 април 2019 г.
ДЕЙНОСТИТЕ по механизма за обхващане на децата в образователната система и ежедневните усилия в работата по превенция на отпадането, бяха основните въпроси, поставени от министър Вълчев на провелата се среща с екипа на Регионалното управление на образованието (РУО) - Ловеч. На разговора бяха споделени отделни практики от съвместната дейност на институциите, като бяха отбелязани и положителната роля и влияние на образователните медиатори.

Т21, по информация на ГЕРБ - Ловеч и МОН

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |