От тази година – дуално обучение в ПГМЕТ

* Дуалната паралелка е в два профила – мебелен и текстилен, партньори са „Рико стил“ и „Калинел“, системата е по швейцарски образец * В 11.-12. клас учениците ще работят по 4 дни в седмицата и ще получават заплати
15 септември
Преподавателите инж. Ани Йорданова и инж. Петър Стоименов
ОТ НОВАТА учебна година (2017/18 г.) в троянската Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) се въвежда т. нар. дуално обучение. Моделът е швейцарски – по швейцарския проект „Домино“; и ще се започне с една дуална паралелка от 26 ученици – половината в профила мебелно производство, другата половина в профила текстилно производство. Партньори по проекта са две големи троянски фирми – мебелната „Рико Стил“ и текстилната „Калинел“; системата е отворена и занапред се очаква да се включат и други троянски фирми, вече има предварителни разговори с „Копа хидросистем“ за дуално обучение по мехатроника от следващата година.

ЗА КАКВО точно става дума разговаряхме с двамата преподаватели в дуалната паралелка, профил мебелно производство. И двамата са хора от реалния бизнес, завършили са Лесотехническия университет и са собственици на успешни производствени фирми – инж. Петър Стоименов („Перфект строй“) и инж. Ани Йорданова („Алина мебели“). Разбира се, първият ни въпрос към тях бе защо бизнесмени се захващат с образование и ученици. „Точно защото сме представители на бизнеса, усещаме на гърба си нуждата от подготвени кадри за производството. Това допълнително ни мотивира да се ангажираме с дуалното обучение, другото е, че вярваме в необходимостта от въвеждане на тази система“, бе отговорът на инж. Стоименов.

ТУК ОБАЧЕ трябваше да припомним, че преди 20-тина години, пак в ПГМЕТ – Троян, бе правен опит за обвързване на обучението с производството, но очакваният резултат не се получи. „Сега е различно, вървим по отъпкан път, „Домино“ дава добри резултати в Швейцария и Австрия, а от година успешно се въвежда в няколко по-големи града на България. Троян е първият малък град, в който се реализира проектът, което говори добре и за нивото на бизнеса тук“, коментира инж. Йорданова. Подчертано бе също, че я има вече и необходимата законова регламентация за въвеждане на дуалното обучение; с някои малки пропуски, но основното е направено и нормативната основа е факт.

КАКВИ са особеностите на новото дуално обучение, което се въвежда в ПГМЕТ – Троян? Най-общо – още от самото начало учениците в дуалната паралелка ще имат, според профила си, практика в споменатите две фирми („Рико стил“ и „Калинел“). През първите две години (9.-10. клас) те ще работят във фирмата по един ден от седмицата и превесът ще е на теоретичната подготовка в клас. Но в следващите две години (11.-12. клас) практиката излиза на преден план и учениците ще са в производството по 4 дни в седмицата. Важен момент е, че всеки дуален ученик ще получава по 90% от заплащането за съответната позиция във фирмата; ще получават и другите трудови екстри – осигуровки, купони за храна, евентуално премии и т. н. Въпросното заплащане от 90% е регламентирано, но ако шефът на фирмата е доволен от практикантите, може да ги стимулира с повишаване на възнаграждението. Учениците ще имат и наставник в производството (един на пет човека), който допълнително ще ги подкрепя и напътства при навлизане в тънкостите на работата.

„ГОЛЕМИЯТ смисъл е, че учениците се превръщат в професионалисти, постепенно, плавно, а пък работодателите имат възможност да наемат подготвени кадри“, обобщи инж. Стоименов. Или казано по друг начин – дуалното обучение хем учи учениците как да ловят риба (учи ги на занаят), хем им дава въдиците (възможност за работят във фирмата). Но дуалната система не е крепостна, ако след завършването на средното си образование ученикът реши да учи по-нагоре, няма никакъв проблем; даже нещо повече – вече е практика, включително и в Троян, фирми да предлагат студентски стипендии срещу ангажимент за работа при тях след дипломирането.

ПРОЕКТЪТ „Домино“ е доказал ефективността си, нашата цел е да помогнем тази система да заработи добре и при нас, в Троян, бе категоричната заявка на двамата преподаватели. И те не крият, че са оптимисти.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Успешни...Генадий, ходи да нанкаш!

Анонимен каза...

Добра идея; дано да има успех.Аз съм живял в Швейцария и там е най- желаната форма на обучение. а дано ги стигнем...

Анонимен каза...

Искам тениска -АЗ ОБИЧАМ МЕХАНОТО

Анонимен каза...

90% от заплащането?!Работи се на норма-т.е.почти нищо!

alja каза...

Чудесна новина. Чакам Гената по-нататък да напише още материали, в които да разкаже как вървят нещата. Най-хубавото е, че учениците реално ще имат знания, а не като отидат в производството да не стават за нищо. Рискът пък е да нямат представа какво се учи по общообразователните предмети. Дано намерят добрата премерена граница. Успех на колегите в Механото и на техните ученици!

Анонимен каза...

УПК-то се завръща, направо повече от перфектно. Няма кой да работи и да си ги хванем от училище. Забравили са тригодишните договори, както беше при комунизма. Няма ли да ги вавидят и тях. Много добре се знае как се работи и в едната и в другата фирма, защо не пишете и за това?

Анонимен каза...

Пеци младо герберче жена му шеф на бюрото по труда как така стана има фирма да я прехвърля на мама

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |