За Бат Сашо и троянския футбол!

* Демонстративният футболен мач ще е на 29 май на стадион „Чавдар“, инициатор – Николай Стойчев-Капитана * На терена ще излезе сборен отбор на „Чавдар“ (Троян) срещу отбор на „Славия“ (София),
 воден от Мартин Кушев
Купа „Александър Николов-Сашо“
Бат`Сашо (1940 - 2021), сн. troyanexpress
В КРАЯ на м. май ще се състои демонстративен мач в памет на Александър Николов-Сашо, голямото футболно сърце на Троян, което спря на тупти в първите дни на 2021 г., само седмица след празника за юбилейните 80 (виж „Поклон за Сашо“ – бел. ред.). Мач, който да почете една троянска футболна емблема. Да почете човека, отдаден докрай, повече от половин век, на великата игра, превърнала се за него смисъл на живота му, треньора, от когото получиха първите си футболни уроци стотици троянски деца, момчета и момичета, безкрайния ентусиаст, в чиито вени течеше футболна кръв, наричан ласкаво и неслучайно от всички Бат`Сашо. Мястото на мача е известно – троянския стадион „Чавдар“, където Бат`Сашо прекара голяма част от живота си, неговия футболен храм.

СЪБИТИЕТО, което ще носи името Купа „Александър Николов-Сашо“, е по инициатива на бившия троянски футболист и голям приятел Николай Стойчев-Капитана, който от години живее в Испания, но въпреки това се е ангажирал сериозно с организацията. Партньор е и Община Троян. А звездата Мартин Кушев, един от най-успелите троянски футболисти, ще доведе в Троян за демонстративния мач сборен отбор на столичния клуб „Славия“, където в момента е помощник-треньор. „Голям приятел – с него можех да споделя всичко. Имах му абсолютно доверие. Загубата на Сашо е огромна за троянския футбол, а за мене е сравнима със загубата на баща ми“, сподели за Т21 г-н Стойчев.

Сините фланелки на „чавдарци“
за началото на срещата

ОТ ТРОЯНСКА страна на терена ще излязат футболисти от различни поколения, сред тях са Мутко Стаевски, Светослав Маринов-Савата, Дидо Диков, Красимир Балабанов-Кобрата, Иван Петров-Юмата, Ивайло Ивановски-Малката Рибка (не е изключено да играе и баща му Георги Ивановски-Рибката), Ивелин Ангелов-Близнака, Марин Ичев, Бисер Иванов, Йонко Бънов, Васил Генковски, Пламен Дочев, Владислав Трифонов, Краси Михов, Боби Иванов (ако се възстанови от контузията) и др. За смените няма да има ограничения, а полувремената ще са от по 35/40 мин. Треньор на троянския тим ще е Дарин Костов, а главен съдия – известният български рефер и възпитаник на троянската футболна школа Таско Тасков. Троянските футболисти ще играят с нови червени екипи, като преди мача ще излязат със специални сини фланелки, брандирани с лика на Сашо Николов. „Белите“ (славистите) ще са си в традиционния си бял екип.  

Николай Стойчев-Капитана
КАКТО казахме, събитието ще се казва Купа „Александър Николов-Сашо“. И по думите на Капитана и на съпругата на Сашо – Мариана, известната и обичана детска учителка от ДГ „Осми март“, която през всичките тези съвместни футболни години неизменно бе до своя Сашо – ще стане традиционна, всяка година в края на м. май. Формулата ще е същата: сборен троянски тим срещу гостуващ отбор с име. Но Купа „Александър Николов-Сашо“ има и друг важен смисъл, ще е крачка в посока на възраждане на троянския футбол, който в момента е в изключително тежко, можем да кажем дори критично, положение.

И ТЪЙ, в края на м. май, вече е ясна точната дата – 29 май, неделя, срещата ще започне в 16:00 ч., като преди това ще е церемонията (с водещ, програма, изненади за публиката): „Чавдар“ (Троян) срещу „Славия“ (София), първо издание на Купа „Александър Николов-Сашо“. За Бат`Сашо и троянския футбол! Заповядайте, вход свободен!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |