Великденско добро за четири дечица от Мариупол

* Биляна и Пламен от „Каза Арт“ приютиха по Великден две украински семейства, бегълци от опустошения и превърнат в масов гроб пристанищен град
Войната на Путин срещу Украйна
Украинчетата в „Каза Арт“, с. Орешак, Великден, 2022 г.
Ако се вгледаме в социалните мрежи, основно фейсбук, можем да изтръпнем. Да изтръпнем от коментари, в които има безразличие и дори повече, злоба срещу Украйна, грубиянски обвинения към жертвата и злорада симпатия към насилника, кръволока Путин. И да си направим грешните изводи, че сме лоши, лишени от съчувствие, един вид съучастници в насилието. Което няма да е вярно! Защото тези волгиновници, копейкиновци и всякакви други от същата порода из мрежите не са толкова много и в никакъв случай не са мнозинство, но са по-шумни, кресливи, нападателни. Пък и мръсотията, по принцип, по се забелязва, боде очите.

Истината е друга. Голяма част от българите подаваме ръка на украинските бежанци – така както преди повече от век подадохме ръка на бягащите от кланетата арменци, а през 40-те години на тласканите към газовите камери евреи. Ние сме добър народ, доказваме го и сега. Доказваме го и ние, троянците, нашият Троян. Знам за двама млади съграждани, които предоставиха жилищата си на бежанците – безвъзмездно, от състрадание и добрина. Знам за един голям троянски родолюбец, който приюти в дома си седем души, бягащи от войната в Украйна. Знам за няколко сериозни троянски бизнесмени, които помагат щедро и от сърце – с подслон, храна и всичко необходимо. Знам за доброволците, организирани от Община Троян, съучастващи кой с каквото и колкото може в подкрепата. Близо 60 са украинските бежанци в Троян в момента и всички те са настанени в частни жилища и оградени с добрина. Тиха, некреслива, кротка.

От едно фирмено съобщение тази сутрин, 28 април, научих за още един жест на троянската ни съпричастност. Споделям го, защото за доброто не трябва да се мълчи. И трябва да му се помага. Съобщението е от Биляна и Пламен, собствениците на най-цветния и престижен хотел в Троянско – „Каза Арт“, с. Орешак.
Генадий Маринов, Т21
Биляна и Пламен
НА ТОЗИ светъл празник, Възкресение Христово, правихме козунак със специални гости. Избягали от взривените си домове в град Мариупол, при нас пристигнаха семейства с четири дечица - две момичета и две момченца. Безвъзмездно ги настанихме, навръх Великден, в наша къща. Почерпихме ги с агнешко печено (по моя рецепта, с изобилие от пролетни зеленийки – бел. Биляна).

ЗА ТЕЗИ деца събираме добре запазени дрехи, обувки, велосипеди, играчки: момиче на 4 г. - висока е, по-скоро като 5-годишна, момче на 6 г., момче на 9 г., момиче на 11 г. Адрес за доставка:
Хотел „Каза Арт“
с. Орешак, община Троян, ул. „Стара планина“ 44
За контакти – тел. 0889/508149
Предварително благодарим!  

Биляна и Пламен, хотел „Каза Арт“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |