АМ „Хемус“ – кой лъже, Нанков или Комитова?

* Николай Нанков, 24 април 2019 г.: Магистралата ще бъде завършена до 2024 г., може и по-рано * Арх. Виолета Комитова, 27 ноември 2021 г.: Това е популизъм или върховна степен на неподготвеност
Сблъсъци
АВТОМАГИСТРАЛА „Хемус“ е нещо изключително важно за Северна България, в частност за Троян, това е повече от ясно, спор няма. И със сигурност имат основания твърденията, че Южна България изпреварва Северна в икономическото си развитие именно по тази причина – че там (на юг) имат магистрала/и и добра транспортна свързаност, а тук (на север) нямаме. Вероятно има основание и бомбастичното твърдение на експремиера Бойко Борисов при инспекцията му на строителството на 10-километровата магистрална отсечка от Ябланица до Боаза на 23 април 2019 г.: „С построяването на АМ „Хемус“ брутният вътрешен продукт на България ще се вдигне поне с 10-20%, мога да се обзаложа“.

Гледка от открития в края на 2019 г. 10-километров магистрален участък от Ябланица до Боаза
НИКОЙ не оспорва смисъла и необходимостта от АМ „Хемус“, включително днешни, бивши и всякакви политици и управленци, и ако го направи, ще го сметнат за луд или най-малкото за провокатор. АМ „Хемус“ е едно от малкото български неща в момента, да не кажем единственото, по което имаме пълен консенсус, това е факт. Думата е за друго – кога този лелеян проект ще стане факт.

НА ДИСКУСИЯ по темата „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“, провела се в Ловеч на 24 април 2019 г., тогавашният ресорен зам.-министър и наш земляк Николай Нанков, човекът с най-добра експертиза и деятелност в регионалното министерство по онова време, бе категоричен – магистралата ще бъде завършена до 2024 г. На въпросната среща г-н Нанков дори заяви нещо отгоре: „С промените в закона (за държавната собственост), които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г.“. Срокът за завършване 2024 г. нееднократно бе заявяван и от експремиера Бойко Борисов, в тазгодишните предизборни кампании – също; на предизборна среща във Видин на 8 юли 2021 г. той заяви: „Бяхме обещали „Хемус“ да е готова до 2024 г. И щяхме да го изпълним“.

На срещата в Ловеч, 24 април 2019 г., отляво – зам.-министър Николай Нанков, шефът на АПИ Георги Терзийски и Стоян Беличев, директор на „Автомагистрали“ АД
ДА, АМА не, както казваше покойният журналист Петко Бочаров. При участието си в предаването „Денят започва“ по БНТ тази събота, 27 ноември, служебният регионален министър арх. Виолета Комитова каза съвсем друго. На въпроса на предишния гост в студиото, бившия президент и бивш регионален министър Росен Плевнелиев, защо АМ „Хемус“ е спряна, защо се строи два пъти по-бавно и защо е два пъти по-скъпо, тя отговори следното: „Истината за АМ „Хемус“ е, че по договори, съставени от ГЕРБ, до 2024 г. трябва да се изпълнят отсечките 1, 2 и 3 след Ябланица с обща дължина 51,3 км – повтарям, по договорите, съставени от ГЕРБ, не съм ги решила аз тези срокове. За следващите отсечки 4, 5 и 6 има влязъл в сила ПУП (подробен устройствен план) без отчуждителни процедури и служебното правителство в момента ги ускорява с идеята през 2022 г. да продължим строителството на отсечки 4, 5 и 6, това са общо 80 км. За участъци 7, 8 и 9 още се уточнява трасето на магистралата“.

Министър Виолета Комитова в студиото на „Денят започва“ по БНТ, 27 ноември 2021 г.
„АЗ СМЯТАМ – каза още г-жа Комитова, – че изборите свършиха и тази лъжа към целокупния български народ, как магистралата щяла да стане до 2024 г., е доста некоректна.“ В следващия момент министърката направи известно уточнение: „Това е полуистина полулъжа – до 2024 г. ще станат (само) 51,3 км след Ябланица, а не цялата магистрала „Хемус“. Това е популизъм или върховна степен на неподготвеност“. Тук можем да прибавим и една запомняща се реплика на победителя на последните парламентарни избори и вероятен следващ премиер на България Кирил Петков, казана на 16 октомври на предизборна среща в Добрич: „Ако спрем корупцията, ще можем да строим по една АМ „Хемус“ на година!“.

ИЛИ да сумираме – едните (бившите управляващи, Николай Нанков) обещаваха, че до 2024 г. цялата АМ „Хемус“ от София до Варна ще бъде завършена, другите (сегашните управляващи, арх. Виолета Комитова) заявяват, че сключените договори сочат други срокове и до 2024 г. ще бъде завършен само участъкът до Плевен. Някой лъже! И е важно да знаем кой, защото лъжата засяга всички ни и най-вече хората от Северна България, включително нас, троянците.
 
Т21


 Още по темата: 

3 коментара:

Неутрално каза...

""някой лъже!"" казвате вие!!! ""всички лъжат!"" ,- казва доктор Грегъри Хаус / по друг повод, разбира се....../

Дедо Спас каза...

Нанков няма толкова акъл, че да измисли лъжа. Той си беше папугай на бащицата. А бащицата му ги мяташе с голямата лопата, ама никой не му се връзваше, освен куфарите в джипката:
https://bglobal.bg/8861-%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%89%D0%B5-%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-2019-%D0%B3.

http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/na-15-avgust-zapochva-stroitelstvoto-na-nov-uchastk-ot-am-hemus--ot-belokopitovo-do-trgovishe/
В момента са стигнали до разклона за Буховци, от там до Търговище има няма още 13-14 км, на които няма и 1 лопата изкопана. Но пък има изкопана голяма яма насред участъка Буховци - Белокопитово, която си стои така от 1 месец.

Unknown каза...

Какво разбира схемаджийчето от Априлци от пътно строителство?Абсолютно нищо!!!То разбираше само от схемичката-министерство на финансите определяше едни милиони за пътно строителство, като предварително се знаеше коя гербеджийска фирма ще спечели търга. После схемаджийчето възлагаше на фирмата работата, така комисионните тръгваха по различни шкафчето и винаги се отчиташе най много в шкафчето на вожда. Това беше работата на схемаджийчето, нищо друго. А и да се вози в джипката и да ближе гъз* на толупа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |