Спортът в Троян – можем да се гордеем

* Троянските спортисти са доказателство, че в малкия град могат да се случват големи неща
Обзор
Васил Койновски
Авторът Васил Койновски е троянец, на 18 години, 12-класник в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите му са свързани главно със спорта и след скорошното си завършване смята да кандидатства спортна журналистика. Девизът му е „Следвай мечтите си“. Сподели ни, че няма най-любим спортен герой, но „особено впечатление ми прави Христо Стоичков, защото въпреки трудностите, които е имал в живота си, той прославя България“. Настоящият материал е дебютът на Васил на страниците на вестника ни. Т21

СПОРТЪТ не само помага да се развием физически, но ни и учи на някои важни неща в живота – труд, дисциплина, работа в екип, по-лесно да преглъщаме неуспехите и тежките моменти. Спортът е нещо много важно в днешния свят и залите по света се пълнят все повече с деца и възрастни. Ситуацията е същата и в нашето планинско градче Троян и накратко ще разкажа за някои от спортните ни успехи през отиващата си 2021 г.

СРЕД НАЙ-РАЗВИТИТЕ спортове в Троян е баскетболът. През настоящия сезон мъжкият отбор на БК „Чавдар” (Троян) оглави временното класиране в  ББЛ „А“ група, регион Център – с пет победи от пет мача. Не само мъжете, а и техните подрастващи съотборници се справят добре и трупат победа след победа. През миналия сезон 2020/21 г. юношите ни до 16 години постигнаха важен успех за клуба – влязоха в топ 4 на България и се класираха на полуфиналите за „Купа БФБаскетбол”. За съжаление изпуснаха бронзовите медали, но това им постижение ще остане в историята на троянския баскетбол. През този сезон на юношите на клуба се наложи да преминат през баражите, за да играят в Източната Елитна група.   
 
ВОЛЕЙБОЛЪТ, макар че троянският клуб ВК „Троян Волей“ е съвсем млад (2019 г.), набира скорост и вече да жъне успехи. Със сигурност едно от постиженията му извън волейболното игрище е споразумението за  партньорство с ВК „Левски ” (София). За това споразумение важна роля изигра легендата на сините и на българския волейбол и наш земляк Христо Илиев, в момента почетен президент на „Троян Волей“ и треньор в клуба заедно с Анатоли Пенев и Гергана Петрова.  Успехите са и в залата – както юношите, така и мъжкият отбор успяха да достигнат до финалната четворка в регион Хемус, малките пък блестят в държавното първенство. „Усещаме, че в града все повече се говори и мисли за волейбол, това може само да ни радва“, заяви в скорошното си интервю в Т21 президентът на клуба Веско Василев.

ФУТБОЛ. Отборът на ФК „Чавдар” (Троян) изживява труден период и не може да се похвали с актуални успехи както волейболния и баскетболния ни отбор. Но има основания за оптимизъм, защото малките деца, които правят първите си стъпки във футбола именно в Троян, не са никак малко.

Троян очаква своята нова спортна зала, строителството й ще започне през 2022 г.
ТРОЯНСКИТЕ спортни герои също заслужават внимание с многото труд, желание, отдаденост, постоянство. Ярък пример е баскетболистът Пламен Гурлевски, който беше повикан в националния отбор за момчета до 16 години. Друго троянско момче - Петьо Иванов, подписа договор с волейболния гранд „Левски” (София) и през настоящия сезон той ще играе както в своята възрастова група, така и при по-големите. Постиженията на тези две троянски момчета са доказателство за развитието и нивото на спорта в нашия град.  Сериозни успехи имаме в бойните спортове – през годината Анна-Мария Манушева и Цвети Маринова спечелиха сребърни медали на Световното първенство по самбо и сребро и бронз на Европейското първенство, бронзов европейски медал завоюва и Таня Радулова. Троян е име и в каратето – на скорошното Световното първенство Виктория Инковска (до 11 г.) стана вицешампионка, а двукратният световен шампион Пламен Мошеков спечели бронз при мъжете. Традиционно силно е представянето ни в спортното ориентиране и биатлона, където водещите национални състезатели при мъжете и жените са троянци (Станимир Беломъжев, Владимир Илиев, Милена Тодорова), а троянските клубове – СКО „Хемус“, КБС „Аякс“ и КБ „Амбарица“, изключително успешно работят с подрастващите ориентировачи и биатлонисти. Троян е и известен колоездачен център и тази година градът ни и троянският КК „Хемус 1896“, един от най-силните български клубове, за пореден път бяха домакини на етап от Обиколката на България.

РАЗБИРА СЕ,
в една статия не мога да кажа всичко и да изброя всички успехи. Но факт е, че можем да се гордеем с троянския спорт и че троянските спортисти са доказателство, че в малкия град могат да се случват големи неща.

Васил Койновски

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |