Поклон за Иван Станчов

* „Голям български патриот, изтънчен джентълмен и светъл модел за подражание на бъдещите поколения млади българи, които искат най-доброто за своята красива страна“
In memoriam
Иван Станчов на митинг в София, 1990 г.
Преди дни, на 92 години, си отиде от този свят един голям българин – Иван Станчов. Изгнанник, родолюбец, дипломат, мъдрец,  предприемач, министър, дарител, истински елит. Прокуден от комунистическия режим през 1945 г., си остава българин завинаги, завръща се в родината през 1990 г. Имаше приятели и в нашия край. По-долу публикуваме прощалните думи на най-големия от тях – Джон Бризби, лондончанинът от мах. Баба Стана и почетен гражданин на Троян. Т21
 
С ОБИЧ и уважение в памет на Иван (Джони) Станчов, 1 април 1929 г. – 24 ноември 2021 г. Голям български патриот, изтънчен джентълмен и светъл модел за подражание на бъдещите поколения млади българи, които искат най-доброто за своята красива страна.

Иван Станчов се завръща от Бъкингамския дворец 
след връчването на акредитивните си писма 
като посланик на България, Лондон, 1991 г.
ТАЗИ страница от нашия фотоалбум показва един от най-щастливите дни в живота ми. Джони се завръща от Бъкингамския дворец в българското посолство в Лондон преди 30 години, след като е връчил акредитивните си писма на Нейно Величество Кралицата за назначаването му за посланик след рухването на ужасния комунистически режим в България. Той носи униформата и меча на дядо си, който е представлявал цар Борис III в двора на крал Джордж V.

ОБЪРНЕТЕ внимание на снимката, на която Джони благодари на кралските кочияши за пътуването: жест, който беше абсолютно типичен за него, за разлика от безличните и надути бюрократи, които често заемат посланически постове в днешно време. В този ден осъзнах, че комунистическият кошмар, продължил 45 години, най-накрая е приключил и че може да успеем да се върнем в България и дори да имаме дом там – желание, което сестра ми и аз осъществихме преди близо 20 години.

ОСВЕН
посланик в Лондон и впоследствие външен министър в кабинета на Ренета Инджова, Джони беше филантроп. Създаде британската благотворителна организация „Приятели на България“ (на която сега съм председател) и дари фамилното си имение край Варна, реституирано след падането на комунизма, на друга основана от него благотворителна организация, „Карин дом“ - водещ център за рехабилитация на деца с тежки увреждания в България, който също така подкрепя и обучава персонал за подобни центрове, които започват да се отварят на други места в България.

НЕКА почива в мир. Бог да го прости!
26 ноември 2021 г.
Джон Бризби

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |