Откриха магистралния участък от Ябланица до Боаза

* Трасето е 9,3 км и бе завършено 6 месеца предсрочно, струва 66 млн. лв. * „Едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват“, заяви премиерът Борисов
Премиера Актуализиран
ДНЕС, 11 октомври, бе пуснат за движение новият 9,3-километров участък от автомагистрала „Хемус“ – от Ябланица до Боаза. Лично министър-председателят Бойко Борисов пристигна за откриването, придружаван от сериозна правителствена свита – вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, финансовия министър Владислав Горанов, регионалния министър Петя Аврамова. И, разбира се, зам.-министър Николай Нанков, който има сериозна заслуга участъкът да бъде завършен предсрочно – изграждането на трасето започна в края на м. март 2018 г. и завърши 6 месеца по-рано от предвиденото.

АВТОМАГИСТРАЛНИЯТ участък между Ябланица и Боаза е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са пет селскостопански подлеза и два селскостопански надлеза, както и подлез, обслужващ пътя за пещерата Съева дупка. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 т. асфалт, а за осигуряването на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи. Инвестицията е за 66 млн. лв. с ДДС като средствата са от държавния бюджет. „Новият участък е един от най-сложните от магистралата поради морфологията на терена и специфичните геоложки условия – с насипи от 37 м височина, от които се откроява и най-голямата армонасипна конструкция на Балканите с височина от 25 м на армирания насип и 12 м на самия насип“, коментира в профила си във фейсбук зам.-министър Нанков.

„КАТО ДОЙДОХ за първи път тук, беше ливада и планина. После – изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, шест месеца по-рано, това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват. Сега изглежда лесно, красиво, със зони за отдих. А първо беше кал, чакъл, насипи“, заяви премиерът Борисов. Чу се и премиерското обещание, че „ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата“. В момента на различен етап на изпълнение са още 150 км от „Хемус“ и амбицията е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г. През м. април т. г. при инспекцията си на строителните работи в участъка Ябланица - Боаза г-н Борисов каза още нещо, което ще се помни: „Аз съм убеден, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне поне 10-20%, мога да се обзаложа“.

РАЗБИРА СЕ, изграждането на магистрала „Хемус“ касае пряко и Троян – връзката ни със София става много по-лека и бърза, същото е и с морската връзка с Варна. Според шофьори, използвали вече новия участък Ябланица - Боаза, пътят до столицата се съкращава с около половин час; друг важен момент – избягва се голямото неудобство при преминаването през с. Брестница.

Т21, по информация от пресцентъра на МС и АПИ

 Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |