За трасето на автомагистрала „Хемус“

* Ваня Събчева: „Заслуга на МРРБ и в частност на Николай Нанков е да се върне трасето на юг“
Актуално
Ваня Събчева

ИЗГРАЖДАНЕТО на автомагистрала „Хемус“ до 2024 г. остава безспорен приоритет на ГЕРБ. Разбираемо е такъв голям и важен обект да е на прицела на опонентите ни от БСП, които вече опитват да неглижират усилията на правителството с различни тези – че и те ще я довършат (има ли човек в България, който да им вярва), че не е чак толкова важна. А вече се въртят и интриги за избора на трасета. Ние вярваме в здравите инстинкти на българите и няма да влизаме в спиралата на политическите атаки. Добре е обаче да обясним на хората как е избрано трасето – защото вярваме, че когато не се дава информация, се отваря поле за лансирането на фалшиви новини.

ТРАСЕТО на АМ „Хемус” е разположено централно в Дунавската равнина, така че да обслужва в максимална степен големите населени места и е предвидено с проектни параметри, за да е икономически най-обосновано. Проучванията за трасето на „Хемус” започват през 1984 г., като трасето от София до гр. Варна условно е разделено на отделни участъци за осигуряване на възможност за етапното им изграждане и въвеждане в експлоатация. Строителството на участъка от София до Ябланица започва през 1984 г. и завършва през 1999 г. За участъка от Ябланица до Боаза в края на 80-те години се разработва проектно решение, но поради липса на финансови средства той не е изграден. В периода 1992-1994 г. започват предпроектни проучвания за възможни трасета на магистралата и въз основа на тях Експертният техникоикономически съвет (ЕТИС) приема комбинация от варианти за участъка северно от Ловеч и Велико Търново.

ПРЕЗ 2001 Г. се възлага предпроектно технико-икономическо проучване, при което са разработени три варианта. Червен вариант – по трасето на съществуващия път I-4 с максималното му използване като едно от платната на магистралата и с обходи на населените места. Зелен вариант – по нов терен в близост до съществуващия път I-4 (южно от Ловеч и Велико Търново). За сравнение на предложените варианти е използван така нареченият „син вариант“, като той представлява избраната комбинация от варианти, приети от ЕТИС в периода 1992-1994 г. Предпроектното проучване е прието от ЕТИС, но не е посочен вариант, по който да се разработи следващия етап на проектиране – идейния проект.

СЪС СЪЗДАВАНЕТО на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ се подновява работата по АМ „Хемус“. Разработват се два варианта, развиващи се по комбинацията, избрана от ЕТИС в периода 1992-1994 г. Аргументите са няколко. Първо - автомагистрала в близост до първокласен път не е целесъобразно от социално-икономическа гледна точка, тъй като населените места по протежението й чрез него вече имат осигурено адекватно транспортно обслужване. Трасе в северна посока осигурява такова и за основните областни центрове в Дунавската равнина, като отстоянията им от трасето са относително равни. Второ – изпълнението на трасе през Предбалкана засяга повече територии с природозащитен статут, свлачищни зони и негативни форми на релефа, което би довело до рискове от срутищни процеси; а това - както видяхме тази зима, е опасно за живота и здравето на хората. Трето – и при предишните проучвания се е установявало, че колкото по на изток върви трасето, толкова повече оптималното трасе се измества на север към т. нар. северно трасе. Четвърто - преминаването южно от Велико Търново е сложно (почти невъзможно) и като цяло икономически необосновано. Пето, но не по-маловажно – преминаването на магистрала толкова близо до градове не е препоръчително.

ИЗСЛЕДВАНЕ на тогавашния главен архитект на София Петър Диков показва, че Русе остава изолиран и архитектът предлага изтеглянето на „Хемус“ на север до такава степен, че да минава почти през града. Той започва да лансира това трасе на различни форуми. И именно заслуга на МРРБ и в частност на Николай Нанков е да се върне трасето на юг.

Ваня Събчева, областен управител на Ловешка област


 Още по темата: 

4 коментара:

Дедо Спас каза...

Ванчето и Николайчо да си купят по 2 козички и да ги пасат под Марагидик. Първокласен път I-4 минава по тоя маршрут, защото е по-кратък и няма навявания зимата. Преди години в тая нашта България са живели и работили и умни хора, затова са решили да използват старото трасе за магистрала. И точно преди "времето" на Ванчето и Николайчо в България едни възлагаха, други проектираха, трети строиха, четвърти контролираха. Сега се строи лятна магистрала, точно като отсечката около Карнобат наТракия.

Anna42 каза...

И Събчева и Нанков много разбират от магистрали. Единият завършил публичната администрация, другият география, нищо общо с пътното строителство. Поредните калинки. То всичките магистрали, построени от ГЕРБ нямат нищо общо с изискванията за строителство на такъв тип пътища.

Unknown каза...

И Нанков и Събчева, изпълняват своите обязаности-връзки и отчет пред общественосстта. В този сайт, уважаеми няма да ви дават обосновки,инженерите по хидромилиоративни съоръжения, нито ще има лекция по сапромати с финансовите им измерения. Не за друго, а защото материята е специфична и трудно би се осъвместила с вечерното ви дъвчене на свински бузи, претоплено шкембе, кървавица и др. Нанков не познавам, но с г-жа Събчева съм общувала по отношение на вреди създадени ми от един самозабравил се служител на Община Троян. Жената бе диалогична и аналитична в създадената ситуация, като отправи подробно официално запитване към г-жа Михайлова. Естествено официален отговор не последва, но доколкото разбрах Кметът е „набивал обръчите” на разпасаният чиновник и той престана(за сега). Това се случи благодарение на г-жа Събчева. Доста е неуважително да наричате „калинки” установени професионалисти. Що се касае до магистралата, аз я изминавам десетина пъти на седмица. Добра,лоша-магистралата е това което ми позволява да подържам своята инвестиция в Община Троян. Ако желаете уважаеми „бачо спас” , „анна 1942” споделете вие някакъв опит, някакво предложение....примерно дали е нужно да се мие шкембето преди готвене, или дали джумерките са по добро мезе от пърления джуруляк?!

Djigata каза...

Идват избори! Магистралите ни са със супер качество. Режат ленти и след няколко месеца....ремонт!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |