Поклонението в „Слънчев бряг“ – за 32-ри път

* Александър Йорданов: „Вярно е, че това е история. Но тя трябва да бъде наша жива памет. Защото безпаметството за престъпленията на комунистите е също престъпление“
In memoriam
Момент от поклонението, на преден план евродепутатът Александър Йорданов, 20 март 2021 г.
Венец поднася народният представител инж. Иван Миховски

В СЪБОТА, 20 март, за 32-ри път се проведе традиционното шествие поклонение в памет на жертвите на комунистическия концентрационен лагер „Слънчев бряг“ край Ловеч. Сред множеството, тръгнало от центъра на областния град, преобладаваха членове и симпатизанти на политическата коалиция ГЕРБ - СДС, сред тях – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатът Александър Йорданов, лидерът на СДС Румен Христов, ловешкият син лидер д-р Георги Митев, председателят на дясната формация КОД д-р Петър Москов, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева. За поредното си поклонение бе дошъл и един от малкото останали живи лагерници – Кольо Вутов от ловешкото с. Торос. Имаше и троянско присъствие – народният представител инж. Иван Миховски и земеделският активист Витлием Илиев. За упокой на убитите бе отслужена панихида, а мястото, където е поставена паметната плоча с надписа „Поклон пред жертвите на комунизма“, бе отрупано с венци и цветя.

СЛЕД ПОКЛОНЕНИЕТО евродепутатът г-н Йорданов написа в профила си във фейсбук: „През цялото време си мислех за ужаса, който е царял тук в началото на 60-те години на миналия век, за несекващата комунистическа мерзост и цинизъм. Концлагерът, наречен цинично „Слънчев бряг“, е открит три години след като БКП обявява, че скъсва със сталинизма и авторитаризма. Естествено тя лъже. Първоначално в ада на „Слънчев бряг“ са „въдворени“ 166 концлагеристи от Белене. След това те бързо стават над 1500. А колко са избитите все още не се знае. Официалните данни говорят за 155 души. Бай Кольо, единственият жив днес бивш концлагерист, с насълзени очи разказа за тази жестока българска голгота. Разказа за призрачния съветски камион „молотовка“, с който късно вечер са извозвали трупове на смазани от бой хора, на добри и вярващи в Бога българи. Товарили са ги на „молотовката“ и са ги закопавали неизвестно и до днес къде. Затова и официалните данни не са верни. Много повече са избитите в „Слънчев бряг“. Вярно е, че това е история. Но тя трябва да бъде наша жива памет. Защото безпаметството за престъпленията на комунистите е също престъпление“.
 
Т21
 
Николай Нанков
„Проклето да е това място!“
 
Емоционален коментар във фейсбук направи и едно от знаковите лица на ПП ГЕРБ – регионалният зам.-министър, кандидат за народен представител на Парламентарни избори 2021 и наш земляк Николай Нанков.

Черно наследство на Ловеч от комунизма е лагерът „Слънчев бряг”.  Само си представете колко хора – майки и бащи, съпруги, деца и внуци, родственици, приятели на заточените тук и зверски избити наши сънародници, са казвали в страданието си: „Проклето да е това място!”. Това е страшна енергия с огромна сила. Хората, които вече повече от три десетилетия всяка година идват, за да почетат паметта на загиналите и да измолят мир за душите им, имат кармичната роля да счупят, да измият проклятието над това място. Като не допуснат никога повече в управлението на страната ни да се връщат комунисти на власт.

България е член на ЕС, оттук насетне никой и никога няма да позволи този ужас, случил се тук, в лагера „Слънчев бряг“, да се повтори. Но наш човешки и морален дълг пред паметта на жертвите и на техните семейства, деца и внуци е да не забравяме. Дълбок поклон пред жертвите на престъпния комунистически режим! Дълбок поклон и пред техните близки, опустошени от нечовешката мъка на една ужасяваща смърт, причинена в уж мирно време от българи на българи. Ловеч не заслужава проклятието „Слънчев бряг“, Ловеч и неговите днешни жители заслужават в новата история на този град да има достойно светло бъдеще! А лагерът „Слънчев бряг“ да е само страница, далечна страница в тази история, която никога повече да не се написва!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |