На поклонението в „Слънчев бряг“

* Дядо Гавриил: „Тези скали тук колко ли тайни крият и колко мъка знаят, ние малко знаем“ * Корнелия Маринова: „Няма да позволим омразата да ни води, бурените на омразата да обземат това място“
In memoriam
Челото на шествието поклоние, тръгнало от центъра на Ловеч, 18 март 2017 г.
ВЧЕРА (събота, 18 март) се проведе 28-мото шествие поклонение в памет на жертвите на комунистическия трудов лагер край Ловеч, добил печално известното прозвище „Слънчев бряг“ (според официалните данни за трите непълни години на съществуване на лагера, 1959-1962 г., тук са избити около 160 души - бел. ред.). По традиция шествието тръгна от централния площад на областния град и достигна до мястото на каменната кариера, където са работели лагерниците и където мнозина са намерили смъртта си. Днес на скалата над това място е побит неколкометров дървен кръст, има паметни плочи и макет на параклис, чието построяване бе обещано от организаторите (СДС) преди години, но тъй и не намери реализация.

Панихида за жертвите отслужиха ловешкият владика Гавриил и свещеници от района
СРЕД ПРИСТИГНАЛИТЕ за поклонението от близо и далеч бе един от малцината останали живи лагерници, 77-годишният Кольо Вутев от луковитското с. Торос, който е постоянен участник. За втора година паметното събитие получи институционалната подкрепа на ловешката управа – включиха се ловешкият градоначалник Корнелия Маринова и председателят на местния парламент адв. Петър Цолов. Имаше и гости от чужбина – трима българи, живеещи в Чикаго, активисти на основания от Иван Дочев Български национален фронт (БНФ). Тук бе и лидерът на СДС Божидар Лукарски. Троянско присъствие също не липсваше - група от общинската дружба на БЗНС - Троян.

Венец от ловешката управа, носят го кметът Маринова и председателят на ОбС адв. Цолов
СЪБИТИЕТО продължи с панихида за загиналите в „Слънчев бряг“, отслужена от ловешкият владика Гавриил и свещеници от района. „Тези скали тук колко ли тайни крият и колко мъка знаят, ние малко знаем. Най-голямата гаранция да няма повече такива убийци садисти е да възпитаваме децата от малки на любов и на вяра в Бога. Когато те обичат Бог, те ще обичат човека. Няма да са способни да се радват, мъчейки другия, а ще са готови да жертват себе си, за да помогнат на ближния. Това е най-силното средство, за да не се повтори това, което е било тук“, каза в прочувственото си слово дядо Гавриил. „Община Ловеч прави и ще прави всичко възможно, за да се разкрива истината за това минало... Няма да позволим омразата да ни води, бурените на омразата да обземат това място“, заяви в словото си Корнелия Маринова, първият кмет на Ловеч, който участва в поклонението (цитатите са по www.lovechmedia.com).

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Разбира се, от комунистически Троян никакво присъствие. Не само цитатите, цялата статия е взаимствана и преработка на материала от Ловечмедия.
Ама как хубаво го е казала др.К.Маринова - "няма да позволим". Така де, няма да позволим да се ненавиждат номенклатурите на БКП, които до ден днешен управляват и общините и държавата ни, независимо че съсипаха държавата ни и предизвикаха най-безумния демографски срив. Няма да позволи др.Маринова да се помрачи "демократичния ореол" на хора като Б.Борисов, даван за пример в "Работническо дело" как отказва да се деполитизира в школата на ДС в Симеоново за да си запази партийната книжка на БКП. Или пък ореола на др.Цецка Цачева, партийната секретарка на БКП. Или на доскорошния ни президент /а и на сегашния/ Р.Плевнелиев, висша номенклатура на ДКМС и кадър на БКП. Ами какво да кажем за троянските М.Акимов или М.Генковски и двамата членове на бюрото на ГК на БКП Троян, а днес видни демократи? Или за останалите номенклатури на БКП и ДКМС в ГЕРБ, БСП и изобщо в ОбС Троян? Ами кмета на Троян, която също е кадър на ДКМС и БКП Троян?
Те, кадрите на БКП отново "няма да ни позволят". Крайно време е поредното посткомунистическо управление да вкара в структурите си "министерство на истината" и "министерство на обичта".

Анонимен каза...

Истината ...
Народе, ....

Анонимен каза...

НАРОДЕ...
Защо не помисли през89-та когато безразсъдно виреше двата пръста. Защо не помисли когато подкрепяше следващитя/следващите спасители на България. Защо не помисли когато влязохме н ЕС.
ДНЕС
Съсипаха ни икономиката. Ликвидираха ни земеделието. Фалшифицираха историята ни. Изкривиха образованието.
КАКВО СЛЕДВА- България вън от ЕС. Ние вече не сме нужни никому.Ние сме просто един евроотпадък.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |