Троян срещна своя световен шампион

* Тачо: От най-малък винаги исках да стана шампион, много силно го исках * Беломъжев старши: Никога не съм имал съмнения, че това, което правим, е правилното * „Ставам прав, защото
 пред Беломъжеви трябва да стоим прави!“
Победители
Шампионът Станимир Беломъжев и баща му Иван Беломъжев на срещата в Троян, 17 март
В ПЕТЪК, 17 март, първият в историята на българските ски спортове световен шампион, нашият Станимир (Тачо) Беломъжев, се срещна с журналисти, приятели и фенове в родния Троян. Седмица след като спечели титлата в средната дистанция на Световното първенство по ски ориентиране в Красноярск (Русия) и неколкодневен престой в столицата след завръщането си заради огромния медиен интерес откъде ли не. Сред присъстващите бе и кметът на Троян Донка Михайлова, която няколко дни по-рано бе сред посрещачите на шампиона на Летище София. Срещата се състоя в Информационно-културния център, водеше я чаровната пиарка на Община Троян Станислава Цукева, а до шампиона бе неговият баща, личен треньор и мениджър Иван Беломъжев.

ТАЧО И ИВАН казаха много неща за пътя от началото до световния връх – за многото победи преди най-голямата, за потта (и сълзите) в тренировките, за помагачите, приятелите, спонсорите, за вечната битка с финансите и препятствията. А от пълната зала към двамата струеше едно общо чувство на любов и гордост. И респект. „Ставам прав, защото пред Беломъжеви трябва да стоим прави!“, сякаш тези начални думи от приветствието на Иван Петков, дългогодишния председател на троянското дружество по водни спортове, обобщиха настроенията.

Победният изблик на световния шампион Станимир Беломъжев, Красноярск, 10 март 2017 г.
ПОПИТАХМЕ световния шампион какво точно се случи след победния финал - за невероятния изблик на емоции, довел до демонстративното счупване на щеките и някак контрастиращ с финеса и сдържаността му. Отговорът на Тачо: „Осъзнах какво се случи, след като си хвърлих щеките. Трудно мога да коментирам, защото аз самият още не мога да осъзная защо го направих. Може би защото в мен се беше насъбрало много напрежение през годините – от тази мечта и донякъде разочарованието, че на няколко пъти се докосвах до сребърния медал на СП и все оставах в подножието на върха, и то на много малка разлика. Дори не предполагах, че го има това напрежение. И когато след финала видях, че съм на първо място, това нещо, този изблик, просто се случи. Няколко пъти съм сънувал през живота си, че стартирам последен на голямо състезание, финиширам, поглеждам към таблото (с резултатите), виждам, че българският флаг е най-високо и си чупя щеките. Не знам дали това е подсъзнателно, но наистина разбрах какво се случи, когато си хвърлих щеките на земята и видях, че са… доста къси (смее се)“. 

ШАМПИОНЪТ направи и друго важно признание – нещото, което го е мотивирало от най-малък, е, че винаги е искал да стане шампион, много силно го е искал. А в момента има допълнителна мотивация да продължи, защото неговите победи мотивират другите: „Докато идвах на сегашната среща на няколко пъти ме спряха малки деца да се снимат с мен и това ме накара да осъзная, че съм направил нещо важно, че съм пример за тях и им давам посока и самочувствие“. 
 
Момент от разговора с Беломъжеви, вляво - водещата Станислава Цукева
Настроение сред присъстващите
КЪМ БЕЛОМЪЖЕВ старши имаше въпрос от залата дали някога е изпитвал съмнения, треньорски и като баща, в преследваната цел и подходите към целта, и дали съжалява за нещо. Отговорът бе абсолютно категоричен и си личеше, че е искрен: „Никога не съм имал съмнения, че това, което правим, е правилното… За нищо не съжалявам и като върна кадрите назад, не мога да си представя нещата по друг начин. Всичко съм правил от сърце и душа!“. Г-н Беломъжев използва повода да благодари на най-верните троянски помагачи, двама от които бяха в залата – чичо Венци (Венелин Иванов, доайенът на спортното ориентиране в Троян) и Цецо Таслаков.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Уникален тандем са Тачо и Ванката. Безспорно са най-усрешният такъв в българската история на зимните спортове. Иначе - Тачо е големец. Това което постигна е наистина нещо уникално! Аз лично си мисля, че тази зима започва една дълга и успешна серия на Беломъжеви, която се надявам да продължи много. Ей така, за да ни радва! Браво, истински мъже, браво троянци!!!

Анонимен каза...

Евала.
А и това е показател как с упоритост и много работа се постигат резултати.
Честито и още повече покорени върхове.

мичо генковски каза...

Станимир Беломъжев - един троянец на световния пиедистал. Върховно постижение, извоювано с талант, упорит труд и всеотдайна любов към спорта. Искрени поздрави и поклон пред заслужения успех!
Преди три десетилетия троянци се гордееха със значителния износ по света на изделията, които произвеждаха. След ликвидацията на троянската индустрия загубихме тази гордост. Тия дни Тачо възкреси усещането ни за троянско присъствие на световния терен. Това събитие, което предизвика огромна радост и възторг, трябва да остане в историята не само с отразяването в пресата. Надявам се, че общинската управа вече има идея за траен паметен знак който да увековечи този несъмнено велик подвиг на нашия именит съгражданин - Станимир Иванов Беломъжев. Чувствам се неудобно, но в Девин отдавна има такъв траен паметен знак. А в Троян...

Анонимен каза...

Най-напред искам да поздравя Станимир и Иван Беломъжеви за поредния им голям успех на спортния терен.
Добре е или по-скоро голям късмет е, че това се случва по време, когато няма никакви други спортни новини, изборите налагат сериозни ограничения на медиите и с една дума - драстичен "медиен глад". Това позволи най-после на Беломъжеви да влязат масирано в централните ни медии и шоупрограми. А къде бяха тези медии последните 7-8 години, когато Станимир Беломъжев ставаше и европейски и световен шампион или когато оглавяваше Световната купа или печелеше състезание след състезание?
Как така ски-ориентирането се превърна за една седмица в "престижен спорт", докато години наред същите тези централни медии го неглижираха изобщо като спорт? И нещо много важно - как така Станимир Беломъжев има качествата да бъде /и то няколко пъти/ световен и европейски шампион в ски-ориентирането, а се оказва, че няма необходимите качества дори да попълни щафетата на България по ски бягане, която от много години е със скромно и почти незабележимо присъствие на различните международни състезания? Само преди няколко дни в едно от новинарските предавания го казаха в прав текст, че ... най-после можело да се водят "сериозни разговори" световния шампион Беломъжев да попадне в щафетата ни по ски бягане. Само дето не допълниха, че със световния шампион по ски-ориентиране в състава си - тази щафета по ски-бягане може да постигне успехи, класирайки се от последното на предпоследното място в някое международно състезание.
Каква е истината?
*
Това е едната страна. Другата е поредното "голямо надскачане" и прилепване към шампиона от овластени и неовластени другарки и другари. Тази статия е някак си "юбилейна" и под номер 50 /петдесет/ за Беломъжев. Няма лошо, ако имаше поне една статия за други млади /и вече не толкова млади/ троянци, един от които е голям сърдечен хирург в Хайделберг или друг, който работеше в Майкрософт и т.н. Не са един или двама. Нямаше да е лошо, ако имаше поне една статия за плачевното състояние на спортната база в Троян и че гражданите на практика са лишени от всякаква възможност да спортуват. Тук не става дума за организирания спорт, който заедно със спортните постижения би следвало да е индикатор и катализатор за масовото и неорганизирано спортуване на хората, както и за строителството на обществено достъпни /и безплатни/ спортни бази и съоръжения. В крайна сметка нали в това е смисълът от високото спортно майсторство и постижения?
Къде са обществените в т.ч. и училищните спортни бази, където от най-ранна възраст децата да придобият трайни навици да спортуват?
Явно ще "спортуват" около "паметния знак", а защо не и 6-метров паметник, др.Генковки? Тя, общинската управа, за друго не я търси, а и умствените и възможности са на такова ниво.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |