Поклонението в „Слънчев бряг“ – за 30-ти път

* Георги Митев: „На това място БКП и нейната Държавна сигурност написаха една от най-срамните страници и в своята, и в българската история“ * Румен Христов: „Бог да пази България от комунистите!“
 * Кметът Маринова обеща параклис
In memoriam
НА 23 МАРТ, в събота, се състоя традиционното шествие поклонение до комунистическия лагер на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. Отбелязало този път и две годишнини – 60 години от създаването на лагера (1959 г.) и 30 години от първото поклонение (1990 г.). И събрало десетки от различни краища на страната, сред тях и бивши лагерници, един от които е неизменният участник в поклоненията от самото им начало Кольо Вутов, и техни потомци. Лагерът просъществува почти три години, до 1962 г. и в него са избити около 150 души.

ОРГАНИЗАТОР на поклонението, както е от началото, бе СДС – сред присъстващите личаха председателят на партията Румен Христов и една от знаковите й фигури и бивш председател на Народното събрание Александър Йорданов. Участва и сериозна група от ГЕРБ – евродепутатът Андрей Ковачев, бившият депутат Антон Тодоров, ловешкият кмет Корнелия Маринова, областният управител на Ловешка област Ваня Събчева. В редиците личаха и троянци – народният представител инж. Иван Миховски, общинският съветник Николай Тодоров, чийто дядо е бил сред лагеристите, известният адвокат Венелин Ангелов.

ЮБИЛЕЙНОТО 30-то шествие до комунистическия лагер на смъртта „Слънчев бряг“ тръгна от обичайното си място – централния ловешки площад; където този път бе наредена фотоизложба (30 фотоса, дело на ловешките фотографи Кирил Калчев и Георги Стоянов), припомняща моменти от първото шествие на 23 март 1990 г. А поклонението на мястото на някогашната зловеща каменна кариера – където са се трудили лагерниците и мнозина са намерили смъртта си, а днес го припомнят две паметни плочи и се извисява голям черен кръст – започна с панихида за жертвите, отслужена от духовници от района начело с Ловешкия владика Гавриил.

Мястото на зловещата каменна кариера в лагера на смъртта "Слънчев бряг"
Венци от депутатите Иван Миховски и Андрей Ковачев
Адв. Венелин. Ангелов и Николай Тодоров с лагерника Кольо Вутов
„НА ТОВА място БКП и нейната Държавна сигурност написаха една от най-срамните страници и в своята, и в българската история. В този така наречен трудов лагер са въдворявани хора, позволили си по един или друг начин да изразят някакво несъгласие или не дай боже някаква съпротива срещу управляващата тогава комунистическа власт. Безумията, безсрамията на този лагер, издевателствата, упражнявани от българи срещу българи не могат да бъдат квалифицирани като нещо друго, освен като геноцид. Нещо, което не трябва да позволим да се повтаря никога повече в българската история“, каза в емоционалното си слово председателя на ловешкото СДС д-р Георги Митев.

Помни, за да не се повтаря!
„БОГ ДА ПАЗИ България от комунистите!“, бе призивът на Румен Христов. Андрей Ковачев пък подчерта, че на младите трябва да се помогне да знаят истината, което може да стане единствено чрез образованието. А кметът Маринова даде обещание: „Ние правим възможното, щото тук да се уреди мемориален комплекс. Затова и сме заложили средства в бюджета на Община Ловеч за издигане на параклис на това място – за да се помолим за душите на невинно избитите страдалци в концлагера „Слънчев бряг“ (дано този път намеренията са сериозни, защото за параклис се говори от доста години, заричали са се да го строят и други, но всичко е оставало само в речите – бел. ред.). Поклонението завърши с поднасяне на венци.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |