„Рок в сърцето на Балкана“ – струваше си!

* Заради троянска публика, многото гости, класиката „Диана експрес“, бунтарите от „Екс“, пандемичния застой, мисията * За жалост бурята провали „Children in time“ на Николо Коцев и неговата „Кикимора“
Яко
Светльо, Ерол и „Екс“ се вихрят на троянската сцена, 25 юни 2021 г.
ТРОЯН отново бе град на рока, на 25 юни, вечерта, на централния троянски площад. С „Рок в сърцето на Балкана“, продължило традицията на Рок Академия Троян, чието последно издание бе през 2018 г. И с вечните „Диана експрес“ на Митко Щерев и Илия Ангелов и вечните бунтари от „Екс“ – Светльо Витков („Хиподил“), Ерол („Уикеда“) и Кольо Гилъна („Контрол“). „Групи, които създадоха рок класиката на нашето време“, както ги определи водещата Елица Наумова, също човек от музикалната сцена, сега служител в Община Троян. Която (Община Троян) бе организатор и спонсор на рокаджийското събитие.

Публиката – многобройна и ентусиазирана
„РОК в сърцето на Балкана“ бе замислено в два дни, по-точно в две вечери, но за жалост на втората (26 юни, събота) времето се разлюти и бурята буквално помете концерта „Children in time“ (Деца във времето) на Николо Коцев, неговата „Кикимора“ и 30 симфоници от Видинската филхармония – трибют на великите „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. Жалко, защото от сутринта троянският площад кипеше в трескава подготовка и голямото очакване бе във въздуха. Жалко! „Поради силната буря, възникнала неочаквано и нанесени значителни щети върху техниката на изпълнителите, концертът се отлага за неопределено време“, съобщиха организаторите от Община Троян. А кметът Донка Михайлова коментира във фейсбук: „Много съжаляваме за проваления концерт, който готвихме с много желание да зарадваме троянци, хората от общината и гостите ни“.

„Рок в сърцето на Балкана“ – вечните „Диана експрес“
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ на първия ден. „Диана експрес“ и „Екс“ напълниха площада с едночасовите си концерти и не излъгаха очакванията. Свириха яко, с душа и майсторство. Най-напред бяха хората на Митко Щерев и тук наистина чухме българска рок класика, парчета, влезли в главите и сърцата на всички ни от десетилетия, до едно авторски, първото бе от филма „Осъдени души“. Голям е Митко Щерев, спор няма, а гласът на Илия Ангелов продължава да рисува нежно.

СЛЕД ТОВА „Рок в сърцето на Балкана“ доби по-голяма твърдост. И някак заостри и актуализира посланията. А „Боли ме гъза“ на Светльо Витков бе всичко друго, но не и първосигнално и цинично, и в пълно единомислие с надписа на Светльовата фланелка „Fuck чалга“. За по-деликатните уши пък пихме кафе „двамата с Боби“ и Ерол. А с „Идва най-щастливият ден“ на Гилъна директно влязохме в предизборния дискурс. За да обобщим, пак ще дадем думата на Светльо, няма как: „Кой не пие на екс, да не слуша „Екс“!“.

Светльо и Митко: „Fuck чалга“
ЗА ФИНАЛ. Струваше си такова събитие. Защото, видя се, има немалката си троянска публика и радва много хора, а това е важно, много. Защото доведе доста гости на града ни и изпълни поставената туристическа задача. Защото, това май е най-важното, „Fuck чалга“ си е мисия, битка на живот и смърт, а рокът е здрав боец. Защото площадът и градът ни станаха някак по-други – по-живи, по-млади, по-смели, и по-добри. И защото след пандемичния застой раздвижването бе належащо. А колко струва, би трябвало да каже Община Троян, и е задължително да го каже. Но си струваше, сигурно е, дай боже и занапред.

Генадий Маринов 

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Беше супер, но трябваше организаторите да се сетят, че и в Троян има млади рок банди, които имат нужда от сцена и внимание.

Djigata каза...

И това доживях,да сме на едно мнение и да съм напълно съгласен с Вас!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |