Пътят към ада е постлан с добри намерения

* „Бил съм в почти всички избирателни комисии в последните 20 години и нека направим сметката. Примерно, Борисов още утре дава оставка…“

Свилен Димитров
Позиция
Авторът Свилен Димитров е компютърен специалист и преподавател по информатика и IT технологии в троянското СУ „Васил Левски”. За пръв път участва в Секционна избирателна комисия на Парламентарните избори през 2005 г., а от 2007 г. три мандата е член на Общинската избирателна комисия, която отговаря за Местните избори през 2007 г., 2011 г. и 2015 г. През останалото време е бил в секционни комисии на всички други избори – за президент, парламент, референдум, европарламент. Редовен и желан автор на Т21 с остра чувствителност към сериозните проблеми на обществото ни.

Поредният му текст е по горещата тема на деня – народното недоволство и протестите срещу правителството на ГЕРБ. И дава една много важна експертна гледна точка към случващото се и към възможните последици. Т21

БИЛ СЪМ в почти всички избирателни комисии в последните 20 години и нека направим сметката. Примерно, Борисов още утре дава оставка. В едноседмичен срок Народното събрание трябва да предложи нов кабинет на ГЕРБ. Тоест на 20 юли ще имаме отговор, че няма да има нов кабинет на ГЕРБ. След като това президентът връчва мандат на БСП. Тук вече е ясно, че ще имаме еднодневен срок, защото те няма да бавят процедурата и ще се откажат. На 21 юли президентът дава мандата на ДПС. Те могат да решат да играят игри и да кажем, че примерно протакат 2-3 дни преди да откажат. На 24 юли президентът връчва на Обединените патриоти. Те също биха опитали да съставят правителство, но не начело с Борисов и все пак подкрепено от ГЕРБ. Да кажем, че и те не успяват. На 31 юли президентът трябва да връчи мандат на Марешки. Той едва ли ще приеме, но предвид прогнозите, че няма да бъде в следващ парламент, вероятно и той ще опита да състави кабинет в рамките на 2-3 дни.

ТАКА стигаме до заветната дата 5 август. На тази дата най-рано президентът може да разпусне Народното събрание и има двуседмичен срок, за да състави служебно правителство. Да приемем, че президентът бърза. Значи около 12 август (т. е. седмица по-рано от изтичане на срока) той ще предложи ново служебно правителство. Това правителство трябва да поиска от ЦИК задействане на процедура за избори. В най-добрия случай изборите могат да бъдат два месеца и половина след обявяване на процедурата, тоест 25 октомври е възможно най-ранна дата за провеждането на предсрочните парламентарни избори.

ВСТЪПВАНЕТО в длъжност на новоизбраните народни представители се случва в едномесечен срок след избирането им (предвид възможни обжалвания на резултати от изборите и т. н.), тоест отново в най-добрия случай ще бъде на 25 ноември. Тук ще се повтори процедурата. На най-голямата партия (която този път, която и да е, със сигурност няма да има мнозинство) ще се даде право на мандат и едноседмичен срок за съставянето на правителство. Предвид факта, че това може да е партия ГЕРБ, а хората „уж“ преди три месеца са ги свалили, значи другите вероятно няма да искат да правят коалиция с неин мандат. Минава още седмица. И най-рано на 3 декември ще имаме нов опит, този път от БСП. Да приемем, че и БСП няма да се коалира успешно и тогава отиваме към ДПС, Слави или който там още ще влезе. Те получават мандат, но на 10 декември и имат срок до 17 декември. В най-най-добрия случай договорката става. Министрите полагат клетва и встъпват в длъжност да кажем почти веднага - на 18 декември. Излиза, че тези хора, които току-що са назначени, имат точно една седмица, за да предложат адекватен бюджет за 2021 г. Е, това ли искаме? Или това искат тези, които яхват основателния протест на народното недоволство?

 12 юли 2020 г., Троян
Свилен Димитров

Още от същия автор:

8 коментара:

Дедо Спас каза...

Финансовият министър е наш служител, на всички българи. Той е като главен счетоводител на държавата и вече трябва да работи по бюджет 2021 г., не да се вози като куфар в джипката, купена пак с наши пари. При неадекватни действия от март насам, при 11 милиарда невлезли в бюджета всяка година от кражби и корупция, липсата на бюджет е най-малкото зло. Други казват, че изборите струват 50-60 милиона на данъкоплатците, но за 5 години само от Божков не са влезли в бюджета пари за 10-11 избора досега.

Троенец каза...

Математиката е страхотна наука,но живота на хората е друга работа(бира)!

Драскач каза...

Даскале, гледай си там учениците, преподавай им каквото можеш и не се изживявай като голям анализатор!

John Stalker каза...

Към автора: Чудя се кое в цялата оПстаноФка не схващаш? Няма да правя анализ на написаното или да слагам класификации. Тъжно е даскали да споделят подобни помисли.

Djigata каза...

Г-н Димитров, откъде сте толкова сигурен кой ще откаже мандата и кой не?

Илиян Пеевски каза...

Г-н Димитров, съжалявам да го кажа, но заради хора като вас Мутрата-комуняга Борисов и подопечното му политическо чудовище ГЕРБ ни управляват вече 10 години. Нещо по-лошо - заради хора, мислещи като вас и този дето ви дава трибуна и уж нямал нищо общо с комунягите и ГЕРБ - Мутрата и чудовището ГЕРБ биха се вихрили още поне 10 години или до окончателното закриване на държавата България.
Не, не сте единствен, г-н Димитров. Заради мислещи като вас 45 години кротувахме и откарахме нещо като комунизъм и нещо като социализъм. Става дума за времето, когато мутрите от ГЕРБ бяха редови членове или номенклатури на БКП.
Ама наистна ли сте се загрижили за "бюджета", г-н Димитров? Да бяхте измислили някаква друга причина за отлагане изхвърлянето на Мутрата и чудовището ГЕРБ.
А, и едно въпросче - понеже е анонсирано, че сте били 20 години в избирателни комисии, та да ви попитам - имате ли представа през 2007-ма, когато чудовището ГЕРБ спечели изборите в Троян - как така имаше над 11% невалидни бюлетини, при положние че този процент обикновено е около 0,5%? И знаете ли чии бяха тези "невалидни" бюлетини?
А имате ли обяснение за далаверите и измамите, които години наред се вихрят в тези комисии с които се гордеете? Мога да ви зарина с факти за безумията в тях /слагам ги под един знаменател/.
И за финал, понеже като анализатор сте от нивото на домакина ви от Т21 - бихте ли дали обяснение и/или анализ как така ДПС в Троян има цели 3 /словом - ТРИМА/ общински съветника? Няма да ви питам какво вършат в ОбС, защото то не е по различно от това на останалите безличия, случайци и обикновени политически малоумници и тарикати. А и няма да смеете!!!

Z@Q каза...

Парламентарната структура на управление е създадена с цел съсипване на държавите и разпиляване на нациите!
Успешните държави са президентски управления!

Djigata каза...

Може би това е верният отговор кой може да замести кабинета "Борисов"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |