Един прекрасен ден – 24 септември 2010 г.

* „Религията е забравена в България, но миналото ми подсказва, че може да бъде преоткрита * „Не виждам проблем да се изучава религия в училище”

Свилен Димитров е преподавател по IT технологии в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. Той бе в троянската група, която се присъедини към протестното литийно шествие в столицата с искане да се въведе предметът „Религия” в българското училище (24 септември). Хилядното множество, в което се включиха духовници и миряни от цялата страна, потегли от НДК и с хоругви и портрети на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и още народни будители премина по централните софийски улици до катедралата „Св. Александър Невски“. Там бе отслужен молебен, воден от патриарх Максим, и бе прочетена петиция до президента, премиера, председателя на парламента и образователния министър. На финала детски хорове от страната изнесоха концерти, като сред тях се отличи Детският църковен хор на Троян, ръководен от Светла Червенкова. По-долу ви предлагаме оценката на г-н Димитров за случилото се на 24-ти.

Т21

*****

ЩE ВИ СПОДЕЛЯ за преживяванията си от един прекрасен ден – 24 септември 2010 г., но преди това ще ви отговоря на един въпрос. Дали съм вярващ? Определено. Макар че дълги години ми беше трудно да бъда такъв, понеже още от детската градина ме бяха закърмили с идеите, че „по градинки и портрети мило се усмихва Ленин” или „гордо знаме ни е Ботев, пръв учител - Димитров”. Въпреки това баба ми намираше време да ми разкаже за часовете, в които са учили вероучение, за читанките, в които се е подвизавало простичкото, но прекрасно стихотворение „Молитва” на Вазов, да ми обясни какво е това „чудо” Богоявление и Великден, да сподели, че нейната баба се е омъжила по Гергьовден, а баща й е бързал да хване неделята преди Игнажден, иначе е трябвало да се жени чак през януари. Тогава слушах и въобще не разбирах къде и какво са чакали или защото точно на този ден са се женили, а още по-малко какво са символизирали всички тези празници. Обаче ясно осъзнавах едно - че баба разказваше историята на рода ми през погледа на православната вяра у предците ни.

И СЛЕД ТОВА ОТКЛОНЕНИЕ ще се върна на основната ми история – тази за прекрасния 24 септември. Сутринта започна съвсем не толкова прекрасно. В 6:00 часа часовникът на градския площад показваше под 10 градуса, не се виждаха звезди по небето и можеше съвсем да не бъде приятен ден. Подкрепата от родния Троян на идеята да се изучава религия в училищата беше подета от децата на Църковния хор (сред които и наши ученици), тяхната диригентка Светла Червенкова и Нанси Михайлова от 12.а клас. Не ми изглеждаше като литийно шествие, а по-скоро като екскурзия. Но да не забравяме, че все пак беше петък - редовен учебен ден - и възможността да участват ученици бе силно ограничена. Затова три часа по-късно и 150 км по-далеко бях изключително радостен, че опасенията са ми напразни. Защото на околовръстното видяхме, че от Пловдив се задаваха 70 автобуса, а след като слязохме пред НДК, се озовахме сред десетина хиляди души от цяла България, които търпеливо изчакваха началото. До сами входа на сградата видяхме отец Иван от Нови Хан, за който медиите писаха неведнъж, а около него имаше над 50 деца.

ПОЕХМЕ КЪМ ХРАМ-ПАМЕТНИКА „АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”, а по пътя ни съпровождаше звукът на камбаните. Пред храма владиката на пловдивската епархия Николай прочете искането. След това имаше 12 изпълнения на деца от различни краища на България, които бяха подготвили молитви и песнопения. Сред участниците, разбира се, бяха и нашите момичета и момчета и тяхната диригентка. Емоцията да се намираш сред толкова интелигентни, честни и открити хора мога да сравня единствено с опита на мен и колегите ми при едни стачни действия преди години. Уверявам ви обаче, че това трябва да се преживее. Заредени с много добро настроение, поехме обратно към автобуса, а времето до Троян мина неусетно, за което допринесе и отец Станимир Маринков, който даде възможност за повторна изява на децата, а те веднага откликнаха на идеята му и изпяха няколко песни, бурно аплодирани от всички ни. Един наистина прекрасен ден приключи.

И НАКРАЯ ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да изкажа отново личното си мнение. Не виждам проблем да се изучава религия в училище. Преди два дни ми се наложи да направя дубликат на диплома за основно образование и сред предметите, които бяха изучавани тогава, присъстваше „Морал и право”. Нашето младо 26-годишно училище е проповядвало морал и право в първите години на съществуването си. Да, религията не е морал, но учи на морал. Да, религията не е право, но ни учи да живеем праведно. И да, религията е забравена в България, но миналото ми подсказва, че може да бъде преоткрита. Всички гледаме последиците от липсата на вяра у подрастващите. Вяра, която да те подтиква към самосъзнанието, а от там и към самопознанието. Всички виждаме агресията у подрастващите; агресия, която може да бъде овладяна, ако го има възпитанието и учението за добротата на Бог. Всички очакваме църквата да ни даде отговори, преди да ги потърсим сами в себе си.

АЗ НЕ СЪМ ТЕОЛОГ, определено не съм и набожен, но съм вярващ. И вярвам, че България ще пребъде, ако всяко едно поколение получи възможността, като мен, да опознае своите корени и да открие вярата за себе си. А щом човек е открил вярата за себе си, той се стреми с постъпките си да приобщи и другите към подобно откритие. Стреми се да бъде по-добър, по-умен и по-либерален. Затова се питам не е ли време учителят да учи младите хора не само на социален, но и на духовен живот? Не е ли време да запълним празнината, която 1989 година остави след свалянето на чавдарските и пионерските връзки? Не е ли време да дадем правото на децата да знаят повече за своите предци, за техните обичаи и най-вече за техните вярвания - това, на което ще ни научи религията. Време е! Така мисля аз... а като се оказа, и още десетина хиляди.

24 септември 2010 г.
Свилен Димитров

* Заб. Снимките са на Нанси Михайлова от СОУ "Св. Климент Охридски" (12. а клас).


16 коментара:

Анонимен каза...

Когато бях в трети клас, ровейки за пореден път в тайния скрин на баба, намерих една стара книжка на която пишеше ВЕРОУЧЕНИЕЛ.Разтворих я и любопитството ми беше приковано от една рисунка, как един баща държи малкия си син за главата с едната ръка , а с другата нож.До тях един мъж с големи криле на гърба държи агне.Под рисунката с едно изречение бе написано съдържанието на картината.Тогава научих, че този с крилете се казва ангел, но си помислих, че това е името му.Имаше и кратък текст по-надолу и само си спомням за него ,че се говореше за гергьовден.Взех книжката и я донесох в Троян.Мама я видя и ми каза, че на мойте години са учили в училище вероучение.Аз не я дочетох, защото отидох да играя, но на другия ден я занесох в училище и в междучасието я показах на съучениците ми.Започнахме да я четем.В този момент влезна другарката Копринска, учудена от тишината в класната стая.Видя книжката и я взе.Лее е е, сякаш беше взела въглен в ръцете си./така се е запечатила реакцията и в съзнанието ми/Попита ме от къде съм я взела и недочака да и отговоря.Отупа ме по главата няколко пъти с нея и ми заяви, че ако още веднаж донеса подобни книжки ще ме заведе при директора и ще ме изключат от училище.Същевременно непропуснала да се види с баща ми и да го запознае с моето прегрешение.Останах учудена, как не получих поредния пердах от негова страна, тъй като това се случваше ако не всеки ден, то през ден.Бах много палаво и любопитно дете и правех много пакости.Така повече не чух за вероучение , нито видях книжката.Аз все пак си поисках книжката от другарката класна, но тя ми отговори, че е скъсала вероучението и да забравя за него.Неуспях да прочета забранената книжка и приключих с моето религиозно обучение.Спомням си този епизод от моето детство.Но тогава нямяше телевизия,нямаше компютри .Играехме на воля до премяляване късно вечер.Нямахме сили да се приберем в къщи.Четяхме книги.Сега децата няма да седнат да четат.Затова трябва да се намери най-интересния начин за поднасяне на религията като учебен предмет.С много илюстрации, а най добре е да се разработи като детски компютърни игри.Игровия подход е най-добър за малките ученици до 4-ти клас.За по-големите тази материя ще им бъди скучна и само ще се отчита дейност без да има ефект.леля Станка- баш Троянка

Анонимен каза...

Ето едно учебно помагало, което поне на мен ми харесва http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=287,а пък ако се учи в училище още по-добре, надявам се да стане скоро.
Пепи

Анонимен каза...

Коя религия да се изучава в училище? Те са стотици и всяка претендира че е истинската. Може би радикалния ислям в името на когото терористи избиват хора? А кръстоносните походи в името на коя религия бяха? А изгарянето на клада в средновековието? Светата инквизиция в името на коя религия бушуваше? Турците в името на коя религия колеха българи? Сектите в името на коя религия трупат пари?

Анонимен каза...

Номер 3,айде моля ти се не се прави на интересен/а.Това което пишеш е много вярно,но не е подходящ поста ти за тук.Това твоето е съвсем друга тема,която може да се пише или говори с часове.Но не ти ли е ясно че става дума за християнска религия,понеже турците в Бг. винаги са изучавали Корана?

Анонимен каза...

До номер 3: Прочети чл. 13, ал. 3 от Конституцията на Република България и сам ще си отговориш на въпроса, а няма да пишеш глупости, че в български училища ще се подготвят хора за джихад, кръстоносни походи или иквизиции.

Анонимен каза...

№ 5 извинявам се за намесата ми в задочния Ви спор с № 3, но явно има някакво неразбиране от Ваша страна. Задръжте , моля Ви емоциите и обидите и прочетете още веднъж, какво пише № 3 и пак, ако е необходимо възобновете спора. Той ,№ 3 просто пита какво ще се изучава? И според мен е напълно прав, защото в България, религиозните общности са много.№4, вярно , че се отклонява №3 малко от темата, но е тук много точен с въпроса си, защото питайки посочва в името на какво, различните религии какво в крайна сметка са постигнали!

Анонимен каза...

Номер 3 казва: Християнството е наложено със сила, турците налагаха исляма със сила, комунистите задушаваха християнството и налагаха комунизма със сила, сега пак ли ще е със сила?

Анонимен каза...

Абе, този буен дедо поп що го дават в гръб? Да не е сложил пищови в поясо?

Пол..... каза...

Аз бях номер 4.Мисля,че е от ясно по ясно каква религия ще се изучава.Българите са предимно християни,има и католици но вярата е една и съща нищо че теченията са различни но с малко.От там нататък естествено е че има хора с различни вероизповедания но основното е християнството.Просто коментара на номер 3 будеше недоумения относно въпроса и разсъжденията после.Не беше много на място,защото едва ли друг четейки статията не му е ясно за какво става въпрос.С удоволствие бих коментирала темата породена от 3-ия коментиращ,но не тук.

Анонимен каза...

От цялата боза с религията поповете не осъзнават, че вместо да изпишат вежди ще извадят очи. Ама те поповете си живеят в техен си свят дето няма нищо общо с проблемите на хората и с живота им. В резултат норамалните деца ще се отвратят от християнството още повече, но часовете ще дадат възможност на радикалния ислям да се разпространява легално. Е това ще е. Човек или вярва в нещо свое или не и насила никой не може да го накара да вярва. Ако беше така лесно в нет-а щеше да е пълно с попски сайтове съсипани от посещение, а то само порното се къса от заявки...
Тъпня неземна са поповете...

Анонимен каза...

Относно "бозата с религията",както образно се изразява №10,с когото съм почти склонен да се съглася,ще кажа две народни мъдрости: "Пътят към ада е покрит с добри намерения!" и "Куче,което не знае как да лае,само вкарва вълка в кошарата!"Длъжен съм да припомня,че предложението за задължитепно изучаване на религия в училищата се поддържа едновременно от Светия синод и от Главното мюфтийство!Толкоз. Към №5...Като четеш чл.13 на Конституцията,не отивай направо на ал.3,а прочети ал.1/Вероизповеданията са свободни/и ал.2/Религиозните институции са отделени от държавата/.Според чл.3 официалният език в Републиката е българския,но отдавна в цели региони без турски зор ще се оправиш....Чл. 11 забранява политически партии на етническа,расова или верска основа-а ДПС какво е? До завчера и нашия областен беше от тях,пардон,валията.Така че,по-кротко с Конституцията!А относно откритието,че "българите са основно християни,но има и католици"-нямам какво да добавя...Само се сещам за един случай с мой съученик,май бяхме в 7-ми клас,в час по География на Европа.Хич не му вървяха науките на това момче и затова даскала вдигна ръце и му каза,че другия път ще го изпита за Германия и ако изкара 3-ще му пише 3 и за срока.Нашия човек седнал и зубрил,зубрил,научил всичко...Изпитват го и той започна отговора точно както по учебника: "Германия е населена с германци,в скоби-немци......"Човекът беше научил и скобите,а даскала и ние щяхме да умрем от смях.Направо му писа 3,но и до сега му викаме Хитлера.Между другото стана пожарникар....АЙ с-с-с-с......

Пол..... каза...

Айс-с-с,обясни ми намека ти за християни- скоби/католици/????

Анонимен каза...

Тук въобще няма никакъв намек-просто при хора като мен,достатъчно възрастни и претоварени със спомени от най-различно естество често една дума или даже миризма отключва неочаквани асоциации,спомен за неща,които от години не съм си спомнял.Може би грешката ми е,че ги споделям....Но,нали сме християни-има грешка,има и прошка! АЙ с-с-с-с.....

Пол..... каза...

Аха,ясно:)))).Споделяй,споделяй,не е грешка.Повечето хора в случая и аз с удоволствие четем твои преживявания,мнения от богатия ти житейски опит,макар,че понякога не си и разбран.Ама няма лошо. Все пак в повечето случай съм уважавала твоето мнение,с малки изключения:))))

Анонимен каза...

Пол,полендачката,Бианка Павлова и всичките ти производни имена - благодаря ти ,че си махна снимката която вися в ляво на коментарите...гледахме я почти една година.

Анонимен каза...

До 15. Щом Пол,полендачката,Бианка Павлова с всичките си производни имена е махнала снимката си, сега очакваме Вашата. Да заблести и засвети та да ни показва пътят, като божествен ориентир.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |